Biljke Enterijera

Božićna zvezda Euphorbia pulcherrima

Božićna zvezda dendrolog

U narodu poznata kao božićna zvezda vodi poreklo iz Meksika, Južne Amerike i delova Afrike i deo je porodice Euphorbiaceae. U čast američkog fizičara i diplomate Joela Roberts Poinsett koji je zaslužan za priznavanje i popularizaciju ove vrste u Severnoj Americi, drugi latinski naziv božićne zvezde je poinsetia. U svom prirodnom okruženju raste kao grm visine do 5m.

Krase je ovalni listovi koji su pri vrhu zašiljeni, tamnozelene boje pri dnu stabljike. Cvetovi su zapravo sitni i neugledni, svetložute boje. Modifikovani listovi – brakteje, jarkocrvene boje služe za privlačenje insekata i nalaze se oko sitnih cvetova. Brakteje se javljaju u jesen na vrhovima stabljike zbog kojih je ovo i najpopularnija praznična biljka. Danas su poznate i poinsetije sa beličastim braktejama.

Uslovi sredine

Poznato je da božićne zvezne nisu jednostavne za gajenje i da je često jednostavnije kupiti novu biljku narednog Božića nego „izaći na kraj“ sa postojećom, iz ovih ili onih razloga. Presudni uslovi za održavanje jarke boje brakteja i zdrave forme cele biljke su obilje svetla, vlage i adekvatna prihrana. Ukoliko se pitate koje pozicije u prostoru najviše odgovaraju božićnoj zvezdi, budite sigurni da su to južni, istočni i zapadni prozori. Severne prozore zaobilazite u širokom luku. Poinsetija kao tropska biljka zahteva puno indirektnog svetla u toku toplijeg dela godine, dok će u toku zime tražiti puno direktnog svetla. Fotoperiodična je biljka i idealna temperatura za gajenje je 12 – 25°C, dok je za cvetanje 15 – 18°C.

Trudite se da je zalivate dva puta nedeljno, kao i da joj se supstrat potpuno ne isuši između dva zalivanja. U toku letnjih meseci ceniće dodatnu vlagu u vidu orošavanja, dok joj u toku zime obezbedite mesto udaljeno od grejnih tela i posudu sa vodom u njenoj blizini koja će joj stvarati dodatnu vlagu. Posle cvetanja smanjite zalivanje na jednom nedeljno jer biljka ulazi u fazu mirovanja. Božićna zvezda ne voli stalnu cirkulaciju vazduha te se potrudite da je zaštitite od promaje.

Održavanje

Posle svake faze cvetanja koja se odigrava u decembru, praktikuje se orezivanje vršnih izdanaka. U ekstremnim slučajevima biljku orežite do 10cm iznad zemlje i ne brinite, potpuno će se obnoviti do sledećeg Božića. Naravno, ukoliko je ne orežete, biljka neće uvenuti ali će se sporije razvijati. Orezivanjem podstičete njen rast i razvoj i njen stoprocentni maksimum. Mlečni sok biljke je otrovan i ukoliko ne koristite rukavice u radu može doći do iritacije kože. Posle orezivanja počnite sa češćim zalivanjem. Prihranjivanje se praktikuje na svake dve nedelje dok biljka raste i cveta. Razmnožava se izdancima u toku leta, što se reznice ranije uzmu to će biljka biti veća u toku cvetanja. Pravi trenutak za presađivanje je kad biljka preraste svoju saksiju, kada korenje postane zbijeno. Presađivanje se vrši nakon redukcije listova sredinom leta.

Bolesti i štetočine

Božićna zvezda nije otporna na bolesti i štetočine i može vam zadati velike probleme ukoliko je pravilno ne održavate. Od insekata je napadaju zelene vaši koje izobličavaju listove i čine ih lepljivim. KadaKse ovo dogodi potrebno je da biljku istretirate nekim sistematičnim insekticidom. Bolesti su fatalne po biljku, pa tako sa virusom srebrenja lišća nema povratka. Čim ovo primetite na listovima, biljku uništite. Kada tretirate biljku preparatima, obavezno koristite zaštitnu masku za lice i rukavice.

 

    Božićna zvezda dendrologBožićna zvezda doktori za biljke    Božićna zvezda dendrolog

Tabela održavanja:

poinsettia tabela

Pogledajte i druge zanimljive vrste: Euphorbia pulcherrima,

Ostavite odgovor