Biljke Enterijera

Calathea makoyana

Kalateje su deo izuzetno poznate lisnodekorativne porodice Marantaceae poreklom iz Brazila. Ponegde poznata i kao paun biljka, kalateja ima vrlo lepe uspravne jajolike listove na smeđim peteljkama. Na listovima se prelivaju različite nijanse zelene boje.

Kao i njihove rođake marante, kalateje vole indirektno svetlo i polusenovita mesta tako da su idealne kao sobne i kancelarijske biljke. Minimalana temperatura koju ove zimzelene trajnice zahtevaju je 16°C, dok maksimalno podnose 21°C. Kalateje vole dosta vlage koju naročito treba obezbediti u toku letnjih meseci. Izuzetno je važno da supstrat bude ocedit i prosušen između dva zalivanja. Kad primetite da se gornji sloj zemlje osušio obavezno je zalijte. Ukoliko želite da budete precizniji u ovome, dolivajte joj manje količine vlage često u toku sezone rasta i cvetanja. Jako je osetljiva na vlažnost vazduha te svaki vid nedostatka vlage nadomestite orošavanjem listova ili držanjem biljke pored posude sa vodom, naročito u toku leta i zime, kada se vazduh isušuje dogrevanjem prostorija. Ova interesana kućna ljubimica traži svež supstrat koji možete menjati svake do svake druge godine ukoliko se napredno razvija. Biljka se u sezoni prihranjuje na svake dve nedelje, dok se van sezone prihrana ne praktikuje.

U zatvorenom prostoru retko cvetaju i tu se izdvaja Calathea crocta. Ova vrsta ima narandžaste atraktivne cvetove koji vire iz listova na dugim cvetnim drškama. Ukoliko Vam biljka procveta to znači da se vrlo lepo ophodite prema njoj pa samo tako nastavite!

Kalateje su vrste za iskusne uzgajivače ali ukoliko želite da se upustite u avanturu sa ovim biljkama i pažljivo ih negujete i nedopustite da dugotrajno trpe loše uslove sredine i one će bez sumnje biti zdrave i u punom sjaju. Neće vam oprostiti suv vazduh i neredovno zlivanje, u to obudite sigurni. Moraju imati visoku vlažnost vazduha u toku cele godine, a leti neophodnu dodatnu količinu vlage možete obezbediti orošavanjem, odstojalom ili destilovanom vodom.

Vole toplotu i podnose vrlo male temperaturne oscilacije u toku dana od 16 – 20°C, dok zimi temperatura ne bi trebalo da pada ispod 15°C. Kalateje su ljubitelji filtrirane svetlosti tako da zaboravite na mesta sa direktnom sunčevom svetlošću, u suprotnom listovi će dobiti opekotine. Takođe, izbegavajte promaju i učestala strujanja vazduha. U toku letnjih mseci je možete prihranjivati đubrivom 20:20:20 na svake dve nedelje. Zalivanje u ovom delu godine možete sprovoditi 2 – 3 puta nedeljno, zimi jednom nedeljno. Poželjno je čistiti listove vlažnom krpom.

Razmnožava se deobom  korena u proleće. Prilikom deobe, biljku pažljivo izvadite iz sakije i podelite je na segmente koji će imati i koren i nadzemni deo. U prethodno pripremljene saksije sa drenažnim slojem posadite odvojene segmente. Biljku možete presađivati svake godine i u tu svrhu koristite humusnu rastresitu zemlju.

Ukoliko primetite paučinu na donjoj strani listova to je larva crvenog pauka. Biljku prskajte nekim sistematičnim insekticidom.

Srećno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *