Biljke Enterijera

Maranta leuconeura

Maranta leuconeura dendrolog

Maranta leuconeura je dobila ime po venecijanskom botaničaru Bartolomeu Maranti sredinom 16. veka.  Četrnaest vrsta maranti potiče iz južne i centralne Amerike. Mi smo se odlučili za dve najpoznatije vrste roda Marantaceae, a Vi odaberite maranteu po svom ukusu.

Pripadaju porodici Marantaceae i to su tropske biljke južne i centralne Amerike i zapadne Indije. Rod Maranta obuhvata nekoliko desetina vrsta i njihovi dekorativni listovi su jedni od najlepših i najkvalitetnijih u biljnom carstvu.

Ukoliko se odlučite da gajite izazovne marante znajte da nisu jednostavne za gajenje i evo par dobrih saveta u vezi sa tim.

Vrlo je česta sobna biljka sa atraktivnim zelenim listovima koji imaju crne površine između lisnih nerava. Ova delikatna lisnodekorativna sobna biljka, poznata pod nazivom i zečja šapa. Ova vrsta zahteva malo više pažnje od ostalih tako da je za gajenje ove vrste ipak potrebno malo ozbiljnije iskustvo u radu sa njom.

Habitus odlikuje gusta rozeta listova u kojoj donji, stariji listovi leže horizontalno, dok mladi stoje uspravno. Mladi list se formira iz kratke stabljike i pojavljuje se umotan kao „cigareta“. Listovi su ovalni sa blago izraženim žilama. Između bočnih žila nalaze se tamnozelene do tamnoljubičaste mrlje i to sa svake strane po pet. Zbog ovakvog rasporeda mrlja Maranta leuconeura „Kerchoveana“ je u narodu poznata i kao „biljka deset zapovesti“. Na početku dana listovi su ravni, a kako se dan odmiče listovi se uvijaju zbog čega se Maranta leuconeura „Erythroneura“biljka zove i „molitvena biljka“. Kao podzemno stablo ima rizom.

Uslovi sredine

Marante vole indirektno svetlo i dosta vlage. Ukoliko je za vreme leta izlažete direktnom sunčevom svetlu listovi će joj biti bledi i pojaviće se suvi delovi listova. Sa druge strane, u toku zimskih meseci omogućite joj dosta direktne svetlosti kako bi održale rast i adekvatno prezimile bez ikakvih oštećenja. Od supstrata vole humusno dobro propusno zemljište. U toku letnjih meseci neophodno joj je obezbediti dosta vlage zalivanjem i ne dozvoliti da joj se zemljište između dva zalivanja potpuno osuši. Dodatni vlagu joj možete obezbediti orošavanjem i korišćenjem posude sa vodom u njenoj neposrednoj blizini. Maranta se u toku letnjih meseci zaliva 2-3 puta nedeljno, zimi jednom nedeljno. Izuzetno će vam biti zahvalna ukoliko joj redovno uklanjate prašinu sa listova.

U toku letnjih meseci može da podnese i temperature do skoro 30°C, dok u toku zime joj naviše godi temperatura od 16°C, mada je zabeležno da može preživi na 10°C. Optimalna temperatura za pravilan rast i razvoj marante je od 16-30°C. Presađivanjemirante se praktikuje jednom godišnje I tom prilikom zemlja mora ostatiprozračna, nikakao zbijena. Na proleće, prilikom presađivanja imate savršenupriliku da je razmnožite deobom korena.

Prihrana

Prihranjivanje je jedna od ključnih stavki za uspešan uzgoj ove fantastične lisnodekorativne vrste. Primenjuje se intenzivno u vegetativnoj sezoni i to razblaženim tečnim đubrivima, dok se u toku zimske sezone smanjuje na jednom mesečno. Molitvena biljka se razmnožava deljenjem korena ili lisnim reznicama.

Održavanje

Marante je potrebno oblikovati kako bi imale ujednačen habitus. S vremena na vreme će se pojaviti nepravilno razvijene grančice koje je potrebno ukloniti i tako pospešiti rast sredine biljke. Potpuno suvi listovi se uklanjaju oštrim sečivomtamo gde se list spaja sa stablom.

Ukoliko ste „novi“ među biljkama jedan od saveta je da je razdelite svake treće godine i tako dobijete nove, sveže biljke dok ne naučite kako se ova sve zahteve ove vrte pravovremeno odgovorite. Presađivanje se vrši svake druge godine u proleće. Maranta nije brzorastuća vrsta.

Bolesti i štetočine

Sa svojim mesnatim lišćem podložne su štetočinama kao što su vunaste i biljne vaši i grinje. Čim primetite promene na listovima u vidu beličastih skrama ili insekata krenite u borbu protiv njih odgovarajućim insekticidima.

Marante
Tabela održavanja:
Maranta leuconeura

Pogledajte i druge zanimljive biljke: Monstera deliciosa,

Ostavite odgovor