Biljke Enterijera

Monstera deliciosa

Monstera deliciosa dendrolog

Monstera deliciosa – Ova grandiozna tropska lijana pripada porodici Araceae i njeno prirodno stanište je Centralna Amerika. Jedno od narodnih imena je meksičko hlebno drvo i odnosi se na plod koji oko semena ima jestivo tkivo. U uslovima eksterijera je spororastuća vrsta i može da naraste preko 2m. Često se dešava da je pogrešno nazivaju filadendron sa kojima je u bliskom srodstvu i koji je za razliku od monstere brzorastuća vrsta i ima manji list. Listovi su duboko urezani i perforirani prečnika i do 60cm. U svom arealu monstera raste kao horizontalna puzavica na drveću na kom je pričvršćena vazdušnim korenjem. Duboko urezani i rupičasti listovi su posledica jakih vetrova njenog prirodnog staništa. Prolazeći kroz perforacije vetar ne ostavlja oštećenja na listovima.

Uslovi sredine

U kineskoj kulturi monstera je simbol dugog života i poštovanja starijih. Vrlo lepa simbolika i neosporna dekorativnost samih listova je čine nepogešivim izborom u dekorisanju životnih i radnih prostora. Monstera je biljka polusenke i to je čini vrlo popularnom za gajenje. Ukoliko je izložena direktnom svetlu listovi joj postaju svetlozeleni, a potom i „sprženi“, a ukoliko je u senci izgubiće atraktivne perforacije po listovima. U toku jedne godine izbaci jedan do dva nova lista koji kao mladi imaju srcast oblik. S obzirom da je ovo tropska vrsta obožava toplotu i vlagu tako da najmanja zimska tempratura iznosi 13°C, dok leti buja pri višoj temperaturi od 24-26°C.

Kada je vlaga u pitanju važno je da se supstrat između dva zalivanja prosuši. U optimalnim letnjim uslovima biljku je dovoljno zalivati jednom nedeljno, dok u toku zime jednom u dve nedelje. Dodatnu vlagu joj obavezno obezbedite orošavanjem i to mekom vodom. Poželjno je prašinu sa listova redovno uklanjati vlažnom krpom.

Supstrat

Prema supstratu monstera nema nekih specijalnih zahteva , najvažnije je da je dobro propusan. Jednom godišnje, po dostizanju maksimalne veličine, biljci možete zameniti samo gornji sloj zemlje. Ukoliko je potrebno bilju poduprite štapom obloženim mahovinom. Orezivanje je nepotrebno sem u slučaju odstranjivanja suvog lišća i uzimanja reznica. Monstera se razmnožavanje vršnim reznicama u rano proleće u klijalištu pri temperaturi od 24-27°C. Reznice sa vrhova stabla se jednostavno zakorenjuju i u vodi, a potom se sade u mešavinu treseta i peska. Prihrana se vrši jednom mesečno tečnim đubrivima u toku letnjih meseci.

Bolesti i štetočine

Monstera, poznata i kao „švajcarski sir“ je vrlo jednostavna za gajenje i vrlo je pogodna za početnike. Otporna je na bolesti i štetočine i različitu količinu vlage u vazduhu što je čini savršenim odabirom za oplemenjivanje poslovnih i izložbenih prostora. Jedini zahtev ima prema svom „gabaritu“, te joj obezbedite dovoljno prostora kako bi se pravilno razvijala. Danas je monstera trend u modnoj industriji pa pored odevnih komada sa motivima monstere, nabavite i jednu pravu biljku za svaki dan.

monstera deliciosa tabela

Pogledajte i druge zanimljive vrste: Calathea musaica,

Ostavite odgovor