Biljke Enterijera

Pilea peperomioides

Pilea peperomioides dendrolog
Pilea peperomioides
Poreklo biljke

Dugo poznata samo skandinavskim amaterskim vrtlarima, Pilea je mnogo godina bila zagonetka za evropske botaničare. Poznata još i kao kinesko drvo para, stigla je u Evropu davne 1906. godine. Čovek koji je zaslužan za njenu introdukciju je škotski botaničar George Forrest koji je doneo ovu neobičnu biljku s putovanja iz Kine, tačnije iz provincije Yunnan sa 4250 metara nadmorske visine.

Pronalazak i evidentiranje u Evropi

Ponovo je otkrivena četrdesetih godina dvadesetog veka od strane norveškog misionara Agnara Espegrena, koji je introdukovao vrstu takođe iz Kine i poklanjao je svojim prijateljima, a prijatelji svojim prijateljima. I tako je Pilea, šireći se po Skandinaviji, iz Norveške preko Švedske, postala veoma popularna sobna biljka u Švedskoj.

Uslovi sredine biljke

Prirodna klima Pilee je večito proleće. Od pirode raste na senovitim mestima, ali odlično podnosi i svetla mesta, zaštićenja od direktnog Sunca. To je zimzelena zeljasta vrsta koja raste u visinu od 0.1-0.5 metara i ima žbunasti habitus. Listovi su okrugli i čine rozetu. Pilea je višegodišnja zimzelena perena, okarakterisana kao sukulenta.

Sobna biljka na našem području

U Evropi i Americi se gaji isključivo kao sobna, „prozorska biljka“. U zavisnosti od sobnih uslova, ekspozicije stana, temperature vazduha i godišnjeg doba, biljci treba obezbediti adekvatno zalivanje. Voli dobro drenirano zemljište i nikako previše vlažno. Pilea je biljka indirektog svetla.

Posetite našu web prodavnicu i kupite sebi ili dragoj osobi Pileu peperomioides

Ukoliko želite da imate jednu od trenutno najpopularnijih biljaka na Instagramu, kontaktirajte nas i mi ćemo vrlo rado pronaći jednu za vas. Naše iskustvo kaže da ova lepotica još uvek nije tako čest gost na našem tržištu, pa je potrebno malo potruda kako bi se pronašla.

Održavanje

Da bi Vam Pilea uspela i bila “kao na slici”, potrebno je da joj obezbedite dosta svetla ali nikako direktnog, da joj listovi ne bi bili “sprženi”. Jednom nedeljno je rotirajte kako bi svaki deo biljke dobio istu količinu svetlosti i tako ćete joj omogućiti podjednak rast. Iako je sobna biljka, Pileu po lepom vremenu možete držati napolju. Zimi je morate uneti u zatvoren prostor jer temperature ispod 10°C neće preživeti. Ona voli humusna zemljišta, vlagu, česta zalivanja za vreme letnjih meseci, ali i dobro drenirana zemljišta, mada se pokazalo da uspeva i kod onih, manje brižnih i nedisciplinovanih uzgajivača. Zato je najpogodnije da osluškujete Vašu biljku i tako doznate koja količina vlage joj je potrebna.

Analiza osnovnih parametara za uspešan i zdrav rast

Za analizu i utvrđivanje vlage zemljišta Vam mogu pomoći digitalni merači vlage, temperature, svetlosti, pH vrednosti itd. Uz pomoć ovakvih merača ćete vrlo lako zaključiti koji uslovi u Vašem životnom prostoru odgovaraju biljci. Ovakvi uređaj se vrlo jednostavno koriste i neophodan su alat svako ozbiljnog uzgajivača.

Pileu ne napadaju štetočine i bolesti tako da je se nećete lako rešiti!

Biljku možete kupiti i u našoj internet prodavnici

Pilea peperomioides

Pogledajte i druge zanimljive vrste: Senecio rowleyanus,

Ostavite odgovor