Biljke Enterijera

Pustinjska ruža Adenium obesum

Pustinjska ruza dendrolog

Pustinjska ruža Adenium – Prirodno stanište ove sukulente je regija Sahela, kao i tropski i suptropski delovi istočne i južne Afrika i Arabija. U graničnim oblastima postoje različitosti u nekim vegetativnim delovima (stablo, list) na osnovu kojih se razlikuje i više vrsta adenijuma. Zbog svog prirodnog staništa u narodu je poznat i kao pustinjska ruža. Raste vrlo sporo i to kao žbun ili manje drvo visine od 2 – 2,5m na područjima gde noćne temperature ne padaju ispod 10ºC.

Karakteristično je zadebljalo – pahihularno stablo – kodeks iz kog se pružaju tanke grane, dok se rastu spiralno listovi i to samo u vršnom delu grana. U odnosu na klimatske uslove u kojima se gaji to je zimzeleno ili listopadno drvo ili žbun. Listovi vrlo slični lijanderu dugi 5 – 15cm. Pustinjsku ružu krase izvanredni cvetovi bele, crvene i purpurne boje u zavisnosti od vrste. Plod su dve mahune. Po svom bonsai izgledu, kada nije u fazi cvetanja,  vrlo je sličan sa Ficus microcarpa Ginseng’.

Uslovi sredine

Pustinjska ruža je popularna sukulenta koju jednostavnost gajenja čini vrlo poželjnom sobnom biljkom. Ukoliko joj obezbedite dosta svetlosti, toplote i adekvatno zalivanje cvetaće vam obilno i dugo će krasiti vaše domove. Na dobro osvetljenom prozoru adenijumi će rasti dugi niz godina. Idealna sobna temperatura u toku cele godine je iznad 18ºC što je naročito važno u toku zime jer biljka i tada raste. Ukoliko se dogodi da je temperatura u prostoru niža od 10ºC biljka će odbaciti listove. Kao tropska biljka, odlično podnosi vrlo visoke temperature, dok na niske temperature nije tolerantna. Posebnu pažnju obratite na zalivanje koje treba vršiti obilno kako bi vlaga stigla i do najsitnih korenskih žila.

Održavanje

U toku leta biljku možete zalivati dva puta nedeljno u kasnim večernjim satima, vodeći računa da supstrat između dva zalivanja bude suv. Količina vode u toku zalivanja zavisi kako od doba godine tako i od veličine biljke, supstrata, temperature. Ukoliko se dođe do truljenja korena usled dužeg zadržavanja vlage u supstratu, potrebno je da biljku izvadite iz zemlje i nožem odstranite oštećene delove. U slučaju da korenu nema spasa, uvek možete uzeti reznice od nadzemnog dela biljke ili kalemiti zdrav deo biljke. Kod supstrata je pre svega važno da bude dobro dreniran i ocedit, dok se pH vrednost kreće od blago kisele do neutralne. Adenijumi vole dobru cirkulaciju vazduha te ako ste u prilici da ih leti držite na otvorenom, nagradiće vas obilnim cvetanjem od marta do septembra u više navrata.

Razmnožavanje

Razmnožava se semenom, reznicama i kalemljenjem. Najlakše se razmnožava semenom koje kao sveže ima stopostotnu klijavost, dok je sa starošću rapidno gubi. Teže se razmnožava reznicama je i pored korišćenja hormona za ožiljavanje teško pušta korenje. U radu sa ovom biljkom obavezno koristiti rukavice jer je mlečni sok otrovan. Presađivanje biljke se vrši tek onda kada joj postojeća saksija bude mala i to u toku pune vegetacije. Veoma dobro podnosi orezivanja, te je pogodna za izradu bonsaia.

Bolesti i štetočine

Od štetočina mogu se javiti korenske vaši, crveni pauk i dr. U bori protivih štetočina preporučujemo preventivu u vidu korišćenja sistematičnih insekticida prilikom zalivanja i to jednom do dva puta godišnje. Pustinjske ruže se prihranjuju prema potrebi u toku pune vegetacije NPK đubrivima sa akcentom na fosfor i kalijum.

Ova raskošna sukulenta se naročito gaji na Tajlandu gde su i nastali hibridi ove vrste sa duplim cvetovima raznih boja i nijansi. Ukoliko vam neko donese na poklon ovu biljku znajte da vam želi sreću!

Tabela održavanja:

ADENIUM OBESUM

Pogledajte i druge zanimljive biljke: Ficus microcarpa ‘Ginseng’ ,

Ostavite odgovor