Biljke Enterijera

Tillandsia

Tillandsia-dendrolog
Poreklo

Sve vazdušne biljke su epifite i potiču iz tropskih krajeva, pustinja, šuma i planina centralne i južne Amerike, Meksika i jugoistoka Sjedinjenih Država.

U prirodi rastu po kori, granama drveća. Rod Tillandsia koji broji preko 500 različitih vrsta ujedno je i najveći rod porodice Bromeliaceae. Ime su dobile po  švedskom fizičaru i botaničaru Eliasu Tilanderu u 16. veku.

Ove neobične biljke karakterišu trihome – dlake po listovima po kojima se određuje o kojoj se tačno vazdušnoj biljci radi. Preko trihoma vazdušne biljke uzimaju vlagu i hranljive materije iz okolne sredine.

Pored vlage, trihome igraju veliku ulogu u zaštiti vazdušnih biljaka od prejakog direktnog sunca i na osnovu gustine i vrste trihoma može se pretpostaviti iz kakve sredine vazdušne biljke potiču. Samo nekolicina vrsta može da se gaji u supstratu.

Uslovi sredine

Svetlost i vlažnost su od presudnog zanačaja za rast i razvoj Tillandsia. Za vreme letnjih meseci potrebno je da im obezbedite dosta indirektnog svetla. Temperatura prostora u kojem se gaje ne treba da bude manja od 15°C. Vole vlagu i neće se ljutiti ukoliko ih redovno orošavate.

S obzirom da kod njih nema zalivanja, pravu potrebnu količinu vlage dobijaju potapanjem u vodu. U zavisnosti od uslova sredine u kojima se razvijaju biljka se na određeni vremenski period potapa u vodu.

Ukoliko je u prostoriji vazduh suv, tilandsije je dovoljno potapati svake dve nedelje na 2-3 sata u vodu ili češće na kraći vremenski period. Sva primljena vlaga, bilo orašavanjem, bilo potapanjem u vodu, se skladišti u trihomama i dostupna je biljci po potrebi.

Osetljivost na svetlost i zalivanje

Vazdušnim biljkama koje su glatke i sa manje trihoma potrebno je češće zalivanje i osetljivije su na drirektnu svetlost. Vrlo je važno da se biljka nakon orošavanja ili potapanja u vodu dobro osuši i da joj se vlaga ne zadržava u pazuhu listova što se najbolje postiže okretanjem biljke naopačke.

Biljke se mogu prihranjivati folijarno jednom mesečno,  đubrivima sa malim procentom bakra. Pored svetlosti i vlage vole i strujanje vazduha.

Nega vazdušnih biljaka

“Koren” im služi za pričvršćavanje za podlogu ili druge biljke i nema opasnosti od nanošenje štete drugim biljkama jer vazdušne biljke nisu paraziti i nisu otrovne. Tillandsia cvetaju jednom od kraja zime pa do kraja leta i još su atraktivnije u cvetu.

U zavisnosti od vrste cvetovi Tillandsia mogu biti zeleni, ružičasti, crveni, ljubičasti, žuti i u nijansama ovih boja.

Razmnožavanje vazdušnih biljaka

Razmnozavaju se tako što se u bazi matične biljke, tj. pazuhu donjih listova stvara nova mala biljka koja se, kada dostigne  trećinu matične biljke odvaja od nje. Vrlo su otporne biljke i ukoliko ih pravilno negujete nećete imati probleme sa bolestima i gljivama.

Mogu se razmnožaviti i iz semena ali je u tom slučaju proces klijanja jako dug. Poznate su i po tome što apsorbuju elektromagnetno zračenje i štite od eleketrosmoga te se preporučuju za držanje u prostorijama sa električnim aparatima, TV i IT uređajima.

Dekoracija vazdušnim biljkama

Vazdušne biljke možete čuvati u posebnim žičanim ili staklenim posudama – visećim terarijumima. Kao i svaka epifita vazdušna biljka ima tendenciju pričvršćavanja za neku podlogu.

Ovo možete vrlo kreativno iskoristiti i gajiti je na kori drveta, u školjkama ili na kamenju. Vrlo su atraktivne i odličan su izbor za sve one koji vole neobične biljke!

Aktuelna ponuda u našoj internet prodavnici

Ukoliko Vas zanimaju Tillandsia ionantha biljke možete pogledati biljke iz naše ponude na sledećem linku: Tillandsia ionantha

Ima dosta vrsta Tillandsia vazdušnih biljaka a neke od njih su: Tillandsia ionantha, T. brachycalus, Tillandsia caput-medusae, T. bulbosa, T. funckiana, T. plagiotropica, T. xerographica, T. capitata peach, T. velutina, Tillandsia tenuifolia.

Tillandsia sp

Tillandsia TABELA

Ostavite odgovor