Biljke Enterijera, Blog, Biljke

Koje su 3 najbolje sobne biljke za početnike?

biljke za pocetnike 1 e1714134286103

3 sobne biljke za početnike

Sobne biljke su idealan način da osvežite bilo koji enterijer, a uz adekvatnu negu, one mogu da traju godinama, rastu i cvetaju. Pogrešno je mišljenje da zahtevaju komplikovanu negu i poseban prostor, važno je da imate rutinu prilikom zalivanja i da nađete mesto na kojem će dobiti dovoljno sunčeve svetlosti.

Da pojednostavimo – većina sobnih biljaka će lakše podneti ukoliko nekad zaboravite da ih zalijete nego višak vode, kao i kada ih stavite bilo gde u prostoriji gde neće biti u mraku ili konstatntno izložene direktnim sunčevim zracima. Iako se ne kreću i ne govore, biljke mogu da vam pruže nedvosmislene znakove kad im nešto ne odgovara, na vama je da to povežete sa okruženjem u kojem je i promenite okolnosti kako bi biljka što bolje napredovala.

Biljke za početnike koje je gotovo nemoguće ubiti a lako su dostupne su zlatna puzavica, zeleni ljiljan i sanseverija. 

Zlatna puzavica (Epipremnum aureaum)

 

Epipremnum aure 3352108c 43fd 4d28 9b41 032da7f8792c

 

Zlatna puzavica je biljka koja se lako može uklopiti u bilo koji prostor. Ova biljka ima lepu puzajuću stabljiku sa srcolikim listovima koji mogu biti zeleni i prošarani zlatnom i belom bojom. Količina šara i nijansa listova zavisi od količine svetlosti – ukoliko je na svetlijem mestu u prostoriji, imaće šarene listove, ukoliko je na tamnijem, listovi će biti jednobojni. Zlatna puzavica je prilično prilagodljiva svim svetlosnim uslovima i bez sumnje spada u 3 idealne biljke za početnike. 

Možete je držati na vrhu ormana i pustiti da slobodno pada, obmotati oko štapa od mahovine ili kokosa, žičane potpore gelendera na stepenicama ili je pustiti da se širi po podu. Više o tome kako podupreti sobne biljke možete naći ovde. Ukoliko vam se, pak, ništa od ovoga ne dopada, možete je redovno orezivati i tako zardžati željenu dužinu vaše puzavice.

Što se zalivanja tiče, ukoliko je biljka dužine otprilike 1m i više, poželjno je zaliti je jednom na sedam do desert dana zimi, a leti možete čeće, u zavisnosti od toga koliko je izložena suncu i od temperature u prostoriji. Svakako bi trebalo da se zemlja osuši između zalivanja, ali ako nekad slučajno preterate, preživeće. Ukoliko je biljka još jako mlada, ima svega nekoliko listova, manje ćete je zalivati, jer će manje vode i tražiti. Biljkama je potrebno češće zalivanje za vreme rasta, a to je svakako period od prvih toplijih prolećnih dana do kasne jeseni, kada prirodno ulaze u stanje mirovanja. 

Puzavica, kao inicijalno tropska biljka, voli orošavanje, jednom nedeljno vodom odstojalom na sobnoj temperaturi. 

 

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

 

zeleni ljiljan biljka pauk

 

Zeleni ljiljan vrlo često zovu i biljka pauk, a odlikuju ga uski i dugi listovi zelene i zeleno-bele boje koji zbog načina na koji padaju podsećaju na paukove noge. Pogodna je za domove, kancelarije, poslovne prostore i restorane jer je zanimljivog izgleda, laka za održavanje a i odlična u prečišćavanju vazduha od toksina. 

Ova biljka voli svetla mesta, ali kao i većina sobnih biljaka, ne voli direktne sunčeve zrake. Boje na listovima u velikoj meri zavise od količine svetlosti koju biljka dobija, a takođe, ukoliko bude imao dovoljno svetla i adekvatnu negu, vaš ljiljan može procvetati. 

Zeleni ljiljan ima jako debelo i mesnato korenje, stoga preferira da mu zemljište bude vlažno. S druge strane, takav koren ima mogućnost skladištenja vode u sebi, što znači da će imati svoje rezerve ukoliko zaboravite da ga zalijete ili jednostavno iz bilo kog razloga niste dosledni u tome, zbog čega bez sumnje spada u biljke za početnike. Poželjno je da se leti zaliva svakog dana, količina vode zavisi i od veličine biljke, a zimi je dovoljno jednom nedeljno. To jeste češće u odnosu na drugo sobne biljke, ali jeste poželjno ljiljanu koji voli vodu, jer ne treba zaboraviti na grejanje tokom zime koji isušuje vazduh.

Biljku možete i orošavati s vremena na vreme, kada primetime suve listove, jer to znači da ima previše toplog vazduha u svom okruženju, kako leti, tako i tokom grejne sezone. 

 

Sanseverija (Sansevieria Trifasciata)

 

biljke za početnike

 

U narodu poznata pod nazivom indijansko pero i svekrvin jezik, sanseverija zbog svoje prilagodljive i jednostavne nege spada u 3 najbolje biljke za početnike. Postoji oko 50 različitih vrsti ove biljke, međutim kod nas se gaji i može se naći 5 vrlo popularnih vrsti među kojima su zeylanica, laurentii variegata, cylindrica, hahnii i japanska sanseverija. 

Sanseverija ne voli veliku vlažnost vazduha i zemljišta ni direktnu svetlost, tako da je možete postaviti i pored radijatora, na senovito i polumračno mesto, čak i u kuhinju. Izbegavajte da bude na temperaturi nižoj od 10 C jer ne podnosi dobro hladnoću i čak propada. Ukoliko bude dobijala manje svetlosti, njene šare neće biti tako izražene, a uz više sunca može čak da procveta. Njeni cvetovi nisu toliko izraženi ali šire prijatan miris koji podseća na vanilu. 

Kao biljka plitkog korena, sanseveriji prija plića i šira saksija sa rastresitom i dobro propusnom zemljom, što znači da ne razmišljate da li ste je zalili na vreme. Leti je možete zaliti jednom u 7 do 10 dana, a zimi čak jednom mesečno. Ova biljka vodu skladišti u listovima što znači da usled prekomernog zalivanja može doći do truljenja. Ovde treba voditi računa samo da voda ne bude hladna, najbolje da je odstojala na sobnoj temperaturi i da je ne sipate preko biljke, već isključivo uz obod saksije. Vodu koja je probila iz saksije u tanjirić – prospite. 

Ova biljka pogodna je za domove i poslovne prostore, a često ćete je videti i u tržnim centrima koji imaju jako malo prirodne svetlosti, jer se prilagođava čak i fluorescentnoj rasveti.  Veoma je korisna jer čisti vazduh, ispušta negativne jone koji pozitivno utiču na ljude i kojih manjka u prostorijama koje se greju i imaju dosta električnih uređaja. Takođe, dobro je držati je u spavaćoj sobi jer uklanja ugljen-dioksid iz vazduha, ali i u radnoj prostoriji jer upija štetno elektromagnetno zračenje. 

 

Na našem sajtu možete naći različite sobne biljke povoljno i informisati se o njihovoj adekvatnoj nezi detaljno, tako da ćete najbolje sami proceniti koja od njih se uklapa u vaše životne navike. Budite slobodni da nas za sva dodatna pitanja kontaktirate putem mejla, društvenih mreža ili telefona kako biste dobili precizne informacije o dostavi i uslugama našeg stručnog tima, a mi ćemo vam rado preporučiti još neke biljke za početnike. 

 

 

 

Ostavite odgovor