Biljke Enterijera, Blog, Biljke, Saveti

5 omiljenih vrsti fikusa za Vaš enterijer

5-omiljenih-vrsti-fikusa-za-Vas-enterijer-Dendrolog

Fikus je ubedljivo jedna od omiljenih i najčešćih sobnih biljaka. U zavisnosti od vrste lako su prepoznatljive, nisu zahtevne i oplemenjuju prostor u kom se nalaze.

Fikus pripada familiji Moraceae, tačnije familiji dudova i smokava. Vrste koje su rađale jestive plodove uglavnom su sa Mediterana, dok ostale vrste vode poreklo mahom iz toplih delova Afrike i Azije i najviše ih ima na Šri Lanci. Rod fikusa obuhvata oko 850 različitih vrsta pretežno drvenastih biljaka, ali postoje i žbunaste, lijane i epifite. Različite vrste roda fikusa predstavljaju ključne faktore ekosistema i lanaca ishrane u svom okruženju.

U ovom tekstu otkrivamo vam 5 najčešćih drvenastih vrsti fikusa koje se gaje kao sobne biljke:    

1. Fikus elastika (Ficus elastica)

Ficus elastica Dendrolog

Ova vrsta fikusa potiče iz istočne i južne Azije i u prirodi može da naraste i do 15 metara visine, dok u kućnim uslovima može da naraste najviše do 2m. Veoma su retki primeri kada dostigne i do 5m u kućnim uslovima, međutim, to nije nemoguće. Listovi su kožasti i sjajni, zelene boje, neretko prošarani belom, bež, svetlozelenom, ružičastom ili crvenom nijansom, u zavisnosti od količine svetlosti kojoj su izloženi. Može se naći i tamnolisni ili crni fikus (Ficus Abidan). Stablo je tanko, ali uglavnom mu nije potrebna potpora.

Ovo je biljka koja ne voli promene. Kada jednom nađete odgovarajuće mesto u prostoriji za svoj fikus, ne pomerajte ga. Navići će se na njega i neće mu prijati ako ga budete selili, što će vam odmah i pokazati odbacivanjem donjih listova. Međutim, čak i kada ostane samo golo stablo, ne očajavajte! Dajte mu vremena da se adaptira na promenu, negujte ga i videćete nove izdanke nakon izvesnog vremena.

Kako se neguje fikus elastika?

Ficus elastica voli svetla mesta, obavezno zaštićena od direktnih sunčevih zraka, koji mogu da mu opeku listove. Ukoliko nije na dovoljno svetlom mestu, vaš fikus će naginjati na jednu stranu, ka izvoru svetlosti.

Biljku zalivajte jednom nedeljno od proleća do jeseni, a zimi je dovoljno jednom do dva puta mesečno. Povremeno mu obrišite listove vlažnom krpom, a za dodatni sjaj krpu natopite pivom. Ako vam je to naporno, fikus možete jednostavno i istuširati hladnom vodom samo pazite da mlaz ne bude jak i da ga niste neposredno pre toga već zalili jer od puno vode, koren može istruliti.

Kada presađujete svoj fikus, birajte rastresitu i dobro propusnu zemlju. Ukoliko niste sigurni da li je zemlja dovoljno dobro drenirana, možete dodati malo perlita. Fikus nije biljka koja brzo napreduje, tako da ćete ga presađivati na 2 i više godina, najbolje krajem zime dok je još u fazi mirovanja. Fikus raste jako sporo sa izdancima isključivo na vrhu. Često se može desiti da vam fikus poraste do visine od 50, 60cm i da tu stane. Ukoliko ga pravilno negujete, Vaš fikus može živeti i do 20 godina.

Fikus ne spada u otrovne biljke, ali ako imate kućnog ljubimca koji voli da gricka listove, pripazite! Ova biljka može da mu nadraži želudac.

2. Fikus Bendžamina (Ficus Benjamina)

Ficus benjamina Dendrolog

Ficus Benjamina ili kratko bendžamin je raskošno drvo koje u svom prirodnom staništu može da dostigne i visinu od preko 30m. Potiče iz tropskih predela, a smatra se zaštitnom biljkom Bangkoka.

Bendžamin je veoma popularna biljka u uređenju enterijera, jer se po feng-šiuju, veruje da unosi pozitivnu energiju, mir i sposobnost donošenja pravih odluka. Ima drveno stablo ukrašeno malim zelenim ili zeleno belim listovima. U kućnim uslovima može da naraste oko 2m, međutim u poslednje vreme popularna je i minijaturna vrsta, Ficus benjamina natasja.

Kako se neguje bendžamin?

Bendžamin je otporna vrsta. Štetočine ga retko napadaju, a i ne zahteva preteranu negu. Nadjite mu veoma svetlo mesto u prostoriji koje nije na promaji i nemojte ga pomerati. Tokom najtoplijih dana potrudite se da ga zaštitie od direktnih sunčevih zraka kako ne bi došlo do oštećenja na listovima. Vodite računa tokom zime da ne bude u blizini grejnih tela, ali da mu bude dovoljno toplo jer je Bendžamin ipak biljka koja vodi poreklo iz tropskih predela.

Ukoliko mu nešto ne prija, može se desiti da dodje do opadanja listova, ali ne brinite. Kada se navikne na promene ili popravite navike u nezi ove biljke, vaš bendžamin će ponovo olistati.

Bendžamin voli vodu, ali je potrebno da se zemlja osuši izmedju zalivanja. Leti ga možete zaliti čak i dva do tri puta nedeljno, dok je zimi dovoljno jednom u deset dana. Minijaturna verzija zahteva umereno zalivanje, a i lakše će se prilagoditi senovitom mestu. Posebno zimi zbog grejanja treba povremeno orošavati drvo bendžamina. Voda kojom se orošava treba da je ustajala, čuvana na sobnoj temperaturi.

Nije obavezna prehrana i đubrivo, bendžamin če ceniti i ako mu dodate malo djubriva jednom do dvaput u toku leta. Prilikom presadjivanje budite veoma pažljivi prema korenu jer je veoma osetljiv i može se lako oštetiti. Probajte da ne skidate zemlju sa njega i da sačuvate što više žilica.

3. Fikus lira (Ficus Lyrata)

Ficus lyrata 120cm Dendrolog

Fikus lirata ili lira vodi poreklo iz zapadne Afrike i ime je dobio po tome što joj listovi podsećaju na kutiju instrumenta lire. Ova biljka u tropskim kišnim šumama iz kojih potiče može da naraste i do 15m u visinu, dok u kućnim uslovima može dostići najvišu visinu od 3m.

Kako se neguje fikus lira?

Nega fikusa lire ne razlikuje se preterano od nege ostalih vrsti fikusa, s tim što ova vrsta može podneti i tamnije mesto u vašem domu. Za nju je idealno smestiti je u neki prošarani kutak i strogo izbegavati izlaganje direktnim sunčevim zracima, iako u svom prirodnom okruženju odlično napreduje na jakom i direktnom suncu.

Fikus lira voli vodu, što znači da ga možete zalivati dvaput nedeljno tokom letnjih meseci, uz obavezan uslov da se zemlja dobro osuši. To ćete lako proveriti ako zabodete prst u zemlju do nekih 2, 3cm dubine ili ako blago podignete saksiju. Ukoliko su koren i dublji slojevi zemlje još uvek vlažni, saksija će biti teža. Ovu metodu možete koristiti ako već imate nekog iskustva u gajenju biljaka i imate osećaj kolika je optimalna težina biljke pre i nakon zalivanja.

Fikus lira voli rastresit supstrat i dobro propusnu i tresetnu zemlju. Ukoliko vašoj biljci zemlja u koju ste je presadili ne prija ili mislite da je jača i zbijena, možete dodati perlit. Perlit je prirodni organski supstrat osnovna namena mu je popravka vodno-vazdušnog režima zemljišta. Tako ćete svom fikusu obezbediti porozniju zemlju u saksiji.

4. Fikus ali (Ficus Alii)

Ficus alii 50cm Dendrolog

Ficus alii ili tačnije Ficus maclellandii alii u prirodi se može naći u tropskim šumama Indije, jugoistočne Azije i Kine. Odlikuju ga uski listovi koji mogu da narastu i do 13cm.

Kako negovati fikus ali?

Ova vrsta fikusa uspešno raste i u senci u i polusenci, ali će svakako više voleti mesto obasjano indirektnim suncem. Zbog toga bi najbolje bilo da stoji pored prozora sa istočne strane, jer tako čak i ako bude na direktnoj svetlosti neko vreme tokom jutra, ono neće biti previše jako da mu ošteti listove. Ukoliko imate krovni prozor, stavite ga na mesto na koje ne pada sunce i ne brinite. Primiće sasvim dovoljno svetlosti za pravilan rast i razvoj.

Iako nike zahtevan po pitanju potrebe za svetlošću, moraćete povesti računa oko zalivanja i izloženosti strujanju vazduha i promaji. Fikus ali to ne voli! Nadjite mu odgovarajuće mesto u prostoriji zaštićeno od strujanja vazduha, ventilacije i slično i ne pomerajte ga. Njegove potrebe za vodom su umerene jer je koren veoma osetljiv na višak vlage i istruliće. Najbolje je da ga tokom toplijih dana zalivate vodom koja je odstojala na sobnoj temperaturi i prospete višak iz postolja na kom držite saksiju koji je iz nje procureo. Pre zalivanja proverite da li je zemlja suva.

Izbor supstrata za fikus ali ne razlikuje se preterano od odgovarajućeg supstrata za ostale vrste. Važna je dobra drenaža kako zemlja ne bi zadržavala višak vlage u predelu korena. To možete postići dodavanjem šljunka i kamenčića na dno saksije ili perlita. Što se prehrane tiče, savetuje se jednom mesećno u proleće i leto.

5. Fikus bonsai (Ficus Bonsai)

Ficus bonsai microcarpa ginseng dendrolog

Bonsai drvo ili tačnije Ficus Bonsai Ginseng prvobitno je rastao samo u Aziji. Poreklom je iz Kine, odakle je prenesen u Japan gde je razvijen i dobija sadašnju formu. „Bonsai“ na japanskom znači „stabaoce u posudi“. Ime je dobio prema osnovnoj ideji, a to je je uzgojiti minijaturno stabaoce koje ima sve karakteristike te biljke u prirodnoj veličini.

Bonsai ima tamnozelene ovalne listove i trbušasto iskrivljeno stablo koje izgleda kao zadebljali koren koji je izbio iz zemlje. Ovo drvce je idealan ukras na svakom stolu, na poslu ili u domu jer oplemenjuje prostor u kom se nalazi. Jednostavan je za čuvanje i prilično je otporan na štetočine.

Kako negovati bonsai drvo?

Fikus bonsai najbolje uspeva na dobro osvetljenom mestu sa direktnom svetlošću. Preko leta možete ga čak i izneti napolje, ali već sa prvim temperaturnim padom unesite ga u prostoriju gde temperatura ne pada ispod 15 stepeni jer bonsai ne trpi hladnoću.

Iako je većina fikusa tolerantna na nisku vlažnost vazduha zbog svojih kožastih listova, ove biljke ipak preferiraju veću vlažnost i to svakako jeste jedan od uslova za njihov maksimalan napredak, rast i razvoj. Bonsai je zahvalan po tom pitanju, i sa njim ne morate brinuti ako često putujete. Tolerisaće ako ga povremeno previše zalijete ili ako ga ponekad zaboravite jer vodu akumulira u svom trbušastom stablu. Trudite se samo da ga zalivate odstojalom vodom i da je sobne temperature. Izbegavajte tekuću vodu prilikom zalivanja sobnih biljaka.

U toku letnjih meseci Vaš bonsai će vam biti zahvalan ako ga orošavate povremeno,  jednom do dvaput mesečno. Tu treba biti pažljiv jer se zbog viška vlage na listovima mogu razviti gljivična oboljenja.

Prilikom kupovine bonsai drveta dobijate umanjeni pejzaž u široj keramičkoj posudi sa mahovinom, koje se gajio godinama pre prodaje i veoma sporo raste. Kako biste mu očuvali formu, povremeno izrežite krošnju makazama, a možete i kreirati izgled krošnje kakav se vama svidja

Fikusi su zahvalne biljke za čuvanje, a neretko mogu biti i idealan poklon kako iskusnim ljubiteljima sobnih biljaka, tako i početnicima. Kada jednom ustalite navike u nezi i uskladite potrebe sobnih biljaka sa svojim obavezama, one će vam biti zahvalne novim izdancima, ali i cvetom ili plodom.

Gde da kupim fikus?

Ukoliko se odlučite za kupovinu fikusa, razmislite koja vrsta vam se po izgledu i potrebama najviše uklapa u enterijer koji želite da ukrasite ovom sobnom biljkom. Za detaljne informacije o cenama i kupovini biljaka iz naše internet prodavnice, obratite nam se putem telefona ili mejla. Na našem sajtu Dendrolog.rs možete poručiti neku od ovih biljaka na kućnu adresu povoljno. 

Ostavite odgovor