Biljke, Biljke Enterijera

Calla zantedeschia ‘Odessa’

Calla Kala dendrolog

Calla je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz močvarnih područja južne Afrike. Čitav rod je dobio ime po italijanskom fizičaru i botaničaru Đovaniju Zantedekiju i broji osam vrsta. Ove cvetnice iz porodice Araceae imaju mesnata i razgranata podzemna stabla – gomolje iz kojih se direktno razvijaju listovi biljke. Raste od 50-60cm u visinu, 30-60cm u širinu. Karakterišu je sjajni, kopljasti svetlozeleni listovi prošarani belim mrljama i vrlo lepi i elegantni cvetovi koji se obrazuju na dugim i mesnatim cvetnim drškama.

Uslovi sredine

Ove tropske i suptropske biljke u prirodnom okruženju rastu u močvarnim područjima na sunčanim i polusenovitim mestima. Vole vlažna glinovita zemljišta. Obilno cvetaju za vreme kišnog perioda dok faza mirovanja nastupa za vreme sušnog perioda. Kale zapravo imaju neugledne, sitne žute cvetove koji su gusto raspoređeni u klipu debljine oko 5mm. U samoj osnovi ovog klipa koji se stručno naziva spandix, kreće levkasti priperak – spatha koji daje karakterističnu dekorativnost ovoj biljci, kod ovog kultivara je tamnoljubičaste do crne boje. Priperak je pri vrhu zašiljen i blago povijen unazad. Inače, cvetovi kale su vrlo dugotrajni i zadržavaju se i do dve nedelje na biljci. Period cvetanja taje od septembra do januara, a završava se plodom koji je bobica.

Prema pH vrednosti zemljišta nemaju posebnih zahteva mada najbolje uspevaju u zemljištima sa pH 5. Kod nas se Calla gaji pre svega kao sobna biljka. U sobnim uslovima joj treba obezbediti svetle prostorije ali ne i direktno sunce. Nisu otporne na letnje podnevne pripeke a posledice se direktno vide na cvetnim pripercima koji kreću da se suše od vrhova. U toku letnjih meseci kalama treba obezbediti orošavanje i to svakodnevno. Imaju dinamične  zahteve prema zalivanju. Ovo se pre svega odnosi na aktivnu i pasivnu fazu (tj. kišni i sušni period godine). Za vreme ativnog cvetanja biljke se obilno zalivaju, dok se za vreme mirovanja, onda kada se cvetna faza završi, zalivanje svodi na minimum. Biljke se za vreme leta se iznose iz zatvorenih prostorija i gaje se na otvorenom. Kada nastupi hladniji deo godine, biljke se unose u svetle prostorije koje se ne dogrevaju.

Održavanje

Sadnja gomolja se obavlja od jula do avgusta i to tako da gomolja bude u nivou zemljišta. U toku septembra kada biljke intenzivno rastu i razvijaju se potrebno je izvršiti prihranu azotnim đubrivima. U vegetacijskom periodu biljke zahtevaju plodno zemljište kako bi imale hranjive materije za razvoj. U julu – avgustu biljke precvetavaju i potpuno se zasuše i tada se zreli gomolji vade iz zemlje, pripremaju za novu sadnju i čuvaju se na temperaturi od 15°C.

Calla su vrlo jednostavne i zahvalne za gajenje i jedino su neotporne na direktnu sunčevu svetlost i suv vazduh. Ukoliko je kalama suv vazduh u sobnim uslovima napadaju ih vaši i tada se tretiraju adekvatnim preparatima. Idealna temperatura za gajenje je između 18-20°C. U toku vegetacijske sezone obavezno je redovno zalivanje, orošavanje i prihranjivanje na nedeljnom nivou. Ukoliko se kalama obezbede idealni uslovi one mogu cvetati od oktobra do maja meseca. Razmnožavaju se gomoljama ili deljenjem bočnih izdanaka.

U radu sa kalama obavezno koristite zaštitne rukavice jer u kontaktu sa biljnim sokovima dolazi do iritacije kože. Vrlo su popularne kao sobne biljke jer su elegantne i atraktivne i mogu se naći u svim bojama. Pored sobnog gajenja Calla su izuzetno prisutne i kao rezani cvet koji ima simbol, mladosti i nevinosti.

Tabela održavanja:
Calla zantedeschia odessa
Pogledajte i druge zanimljive vrste: Exacum affine,
Nazad na listu

Slični Postovi