Biljke, Saveti, Biljke Enterijera

Kakvu negu zahteva spatifilum ili devojačka sreća?

kakvu negu zahteva Spatyphillum Dendrolog

Spatifilum (Spathiphyllum) je biljka iz istoimenog roda koji broji preko 40 različitih vrsta i vodi poreklo iz tropskih krajeva Amerike i jugoistočne Azije. Pripada familiji Araceae, a uže su svrstani u podfamiliju Monsteroidae. Višegodišnja je zimzelena biljka koju krase beli cvetovi na dugim drškama, a upravo zbog svog izgleda zovu je još i „mesečev cvet“, „ljiljan mira“ ili „devojačka sreća“.

Spatifilum je omiljena biljka kako u domovima, tako i u kancelarijskom i poslovnom prostoru, što zbog nezahtevne nege, što zbog legendi koje se za ovu biljku vezuju. Naime, veruje se da su od davnina žene koje gaje spatifilum doživljavale pozitivne promene, mahom na ljubavnom planu. Zbog toga ćete vrlo često čuti da ovu biljku zovu još i „devojačka sreća”. Danas se ova biljka neretko poklanja devojkama i neudatim ženama kako bi im donela sreću u ljubavi, jer samo kada je dobijete na poklon njena moć dolazi do izražaja. Ukoliko ga negujete na adekvatan način, Vaš spatifilum će cvetati redovno, a veruje se da Vam kada procveta može ispuniti želje.

Kako se pravilno zaliva i orošava spatifilum

Spatifilum je prilično zahvalna biljka za čuvanje i negu. Kao inicijalno tropska biljka niskog rasta, spatifilum je u prirodi rastao u šumama u kojima nije dobijao previše sunčeve svetlosti, tako da je navikao da živi bez puno vode i svetlosti. U kućnim uslovima prija mu vlaga i poželjno je zalivati ga jednom do dvaput nedeljno. Spatifilum je biljka koja će Vam odmah dati znak da joj fali vode tako što će listovi početi da klonu i delovaće tužno. Ukoliko se dogodi da ste zaboravili da je zalijete i listovi izgube tonus i spuste se, ne brinite, čim joj sipate vodu počeće da se podižu i biljka će ubrzo dobiti svoju punoću, a listovi sjaj i gracioznost. 

Tokom leta, kada su temperature visoke, potrebno joj je orošavanje, ali samo po listovima, izbegavajte cvetove. Voda koja je idealna za orošavanje je kišnica ili destilovana voda jer nema hemijskih elemenata koje mogu da naškode listovima ili ostave fleke. Ovo, međutim, nije neophodno. Vaš spatifilum će voleti i ako ga budete orošavali običnom vodom sa česme, samo gledajte da ne bude tekuća već da odstoji barem jednu noć na sobnoj temperaturi.

Kako naći pravo mesto za spatifilum u prostoriji?

Za čuvanje ove biljke nije vam potrebno puno svetla, budući da je navikao na senovito okruženje podno visokih stabala. Možete ga staviti sa istočne ili severne strane, u tamnijim prostorijama, senci ili polusenci, gde će dobiti dovoljno svetla za rast i razvoj jer mu previše neće prijati. Optimalna daljina od prozora je oko 2 metra ili neki blago osunčani ćošak. Izbegavajte izlaganje direktnim sunčevim zracima, jer tako možete oštetiti svoj spatifilum. Listovi će joj izgoreti i dobiti bronzanu boju na svom licu i vremenom osušiti.

Cvetanje i presađivanje  

Iako je u prirodi dostizao visinu do 1m, u kućnim uslovima može dostići visinu do 75 cm, zavisno od vrste. Spatifilum obično cveta u proleće mada u kućnim uslovima može procvetati tokom godine, kada su uslovi ispunjeni, a njegov cvet traje oko mesec dana. 

Presađivanje ove biljke krajnje je jednostavno – kada pusti bočne izdanke, odvojite ih ili presecite nožem i posadite u drugu saksiju. Spatifilum voli hranljiv i bogat supstrat, što znači da bi trebalo da mu obezbedite dovoljno humusa ili komposta i obavezno stavite kamenčiće ili drenažni sloj šljunka na dno saksije. 

Dobra drenaža je obavezna zbog čestog zalivanja. Naime, zbog čestog zalivanja može se desiti da se voda zadrži u dubljem sloju zemlje, gde se nalazi koren, a kada se to dogodi koren se može oštetiti što dovodi do njegovog truljenja. Kao i sve biljke, najbolje je da svoj spatifilum presađujete u proleće, kada preraste svoju saksiju. To ćete videti kada žilice izbiju iz rupica u dnu saksije. Prilikom presađivanja, odaberite saksiju koja nije mnogo veća i koju će novi izdanci brzo popuniti, kako bi biljka mogla da procveta.

Šta da učinite ako Vaš spatifilum ne cveta?

Ukoliko Vaš spatifilum nije dobio povoljne uslove za rast i razvoj, neće razviti svoje nežne bele cvetove zbog kojih je i dobio naziv „mesečev cvet“. 

Spathyphillum dendrolog

 

Evo gde možda grešite: 

1. Izloženost suncu. 

Proverite da li je Vaš spatifilum direktno izložen suncu. Ukoliko je nedaleko od prozora može se dogoditi da tokom dana, kako se sunce pomera, sunčevi zraci direktno padaju na listove. To ga neće samo sprečavati da procveta, već će ga i osušiti. Ovaj problem možete rešiti tako što ćete ili pomeriti saksiju ili navući zavesu i malo ublažiti zrake sunca. 

2. Nepravilno zalivanje. 

 Obratite pažnju na to koliko često zalivate svoju biljku,a s tim u vezi i da li ima dobru drenažu. Saksija u kojoj je posađen mora imati rupice na dnu, kako prošao višak vode nakon što koren upije onoliko koliko mu je potrebno. Velika vlažnost zemljišta sprečava spatifilum da procveta, listovi mogu uvenuti, a koren truli. 

3. Veličina saksije. 

Proverite veličinu saksije, jer ukoliko je prerastao trenutnu saksiju, a niste ga presadili ili razmnožavali, spatifilum neće cvetati. Na našem sajtu možete naći širok asortiman saksija i kontejnera za rasad biljaka.

4. Izloženost visokim ili niskim temperaturama. 

 Razmislite o temperaturnim granicama prostorije u kojoj čuvate svoj spatifilum jer on voli letnje temperature do 26 stepeni, a zimi ne bi trebalo da je ispod 16 stepeni. Takođe, povedite računa o blizini grejnog tela, jer većini biljaka ne prija kada su pored radijatora zimi. 

5. Vlažnost vazduha. 

Povedite računa o vlažnosti vazduha, jer je spatifilum poreklom tropska biljka. To znači da voli veliku vlažnost vazduha. Problem nedovoljne vlažnosti rešićete jednostavno – orošavanjem, koje mu je leti potrebno zbog visokih temperatura, a zimi zbog grejanja koje isušuje vazduh. U prskalicu sipajte vodu i s vremena na vreme naprskajte listove. To možete uraditi kada primetime da su listovi blago izgubili svoju punoću i da su omekšali, uprkos redovnom i pravilnom zalivanju. 

6. Vrsta đubriva. 

Zapitajte se da li koristite pogrešno đubrivo, jer ukoliko koristite, Vaša biljka može čak uvenuti. Izbegavajte hemijsko, koristite organsko. Povremeno dodajte humusa u saksiju, a stari dobri trik je da listove svojih sobnih biljaka možete obrisati i pivom. Prehrana se koristi u proleće i leto jer biljci treba da pruži dovoljno snage za cvetanje. Biljke su zimi u stanju mirovanja, stoga joj prehrana neće biti potrebna, a i zalivanje je ređe. 

Značaj spatifiluma

Ova biljka, osim što se vezuje za devojačku sreću i sreću u ljubavi, značajna je i po svojoj funkciji prečišćavanja vazduha. Postoje brojne studije u kojima je dokazano da spatifilum ukljanja negativne čestice iz vazduha i pomaže protiv elektromagnetnog zračenja koje emituju uređaji prilikom svakodnevne upotrebe. Korisno je držati spatifilum u prostoriji u kojoj se puši, gde ima više električnih uređaja, u kancelariji i u spavaćoj sobi zajedno sa aloe verom. Štetne supstance koje ova biljka neutrališe i koje isparavaju iz različitih hemikalija koje koristimo za čišćenje i dezinfekciju su ugljen dioksid, formaldehid, benzek, ksilen, toluen i sl.

Uprkos svojim pozitivnim svojstvima i lepoti, obavezno povedite računa o dostupnosti spatifiluma ukoliko imate malu decu ili kućne ljubimce, jer može imati otrovno dejstvo! Više o biljkama koje mogu biti otrovne za mačke možete pročitati u našem tekstu.

Vrste i dostupnost spatifiluma, biljke koju zovu „devojačka sreća“ 

Iako broji preko 40 različitih vrsta, u prodaji ćete najčešće naći Spathiphyllum Chopin. Ovo je najpoznatija hibridna vrsta koju odlikuju izduženi zeleni listovi sa belim cvetovima na dugačkoj dršci i može Vam, uz pravilnu negu, narasti do 75 cm. Osim ove, u našoj prodaji imamo i Spathiphyllum Cupido mini koji je njegova umanjena verzija. Idealna je za stone dekoracije kako u kancelarijama, tako i u Vašem domu. Nega koju zahteva ne razlikuje se od spatifiluma redovne veličine, a ukoliko dobije adekvatnu brigu, razviće prelepe bele cvetove. Spathiphyllum Cupido Mini ne zahteva često prihranjivanje. U proleće i leto, možete je prihranjivati tečnim đubrivom jednom mesečno. Zimi, kada biljka ulazi u period mirovanja, smanjite prihranjivanje ili prestanite. 

Za sva dodatna pitanja i nedoumice, posetite našu internet prodavnicu gde se možete informisati o nezi biljaka iz našeg asortimana i poručiti svoju povoljno. 

Ostavite odgovor