Biljke, Saveti, Blog

Monstera – meksičko hlebno drvo

monstera

Monstera je vremenom kod nas postala prava atrakcija. Kada se naviknete na njene grandiozne listove i nađete joj odgovarajuće mesto u svom okruženju, nesumnjivo nećete prestajati da uživate u njenom specifičnom izgledu i pozitivnim dejstvima. 

Osim lepote, monstera ima i interesantnu simboliku i pozitivna dejstva na okolinu. Za ovu biljku vezuje se simbol dugovečnosti i verovanje da unosi mir i spokoj, a takođe poseduje i pozitivne jone koji će prijati ljudima u njenom okruženju. 

Šta je monstera?

Monstera je interesantna tropska biljka koja broji preko stotinu vrsta, potiče iz porodice Araceae i prirodno je rasprostranjena u šumama Centralne Amerike. Ime je dobila od reči monstruozan ili abnormalan, što se odnosi na njene velike listove koji prirodno rastu sa rupama. Veoma je popularna kod nas zbog svog raskošnog izgleda i jednostavne nege.

Simbolika i značaj

Za ovu biljku vezuje se interesantna simbolika i verovanje. Monstera simboliše dug život, a u Južnoj Americi u narodu je poznata kao meksičko hlebno drvo zbog svog jestivog ploda koji izglenom podseća na klip kukuruza i ima sladak ukus. 

Prema feng šuiju, monstera je biljka koja unosi smirenost u okruženje, tako da joj treba birati prostorije kojima to nedostaje, kao što su hektična radna mesta, prostorije sa dosta ljudi, ordinacije i slično. Monstera će, bez sumnje, uvek biti idealna biljka i za vaš dnevni boravak, ukoliko imate uslova za nju, jer ova biljka može narasti i do 3, 4m u visinu.

Nega monstere

Monstera je izuzetno otporna sobna biljka i zahteva prilično jednostavnu negu. Leti može i da procveta ukoliko dobija zadovoljavajuće uslove, kao što su adekvatna temperatura, zalivanje i orošavanje. Posebno će joj prijati mesto u staklenoj bašti, ali ćete je veoma tolerantna i sa lakoćom ćete je negovati u svom domu ili radnoj prostoriji.

Ova biljka obožava visoke temperature, budući da potiče iz tropskih predela, ali treba izbegavati direktno sunce. Za monsteru se neretko kaže da voli senku i polusenku jer joj jaki i direktni zraci mogu oštetiti i spržiti listove. Najbolje je da je držite na podu nadomak prozora koji ima zavesu ili je slabije osvetljen, ili u hodniku koji može biti i u senci. Količina svetlosti utiče na rezbarije na njenim listovima, tako da će na svetlijem mestu imati više šara, dok će na senovitom i mračnije mestu njeni listovi biti popunjeniji ili čak bez ikakvih rupa.

Kako da vaša monstera pravilno raste?

Mnogo važnije za monsteru od količine svetlosti jeste da ima dovoljno mesta za rast. Potrebno joj je prostrano mesto jer brzo raste i širi se. Osim velikih listova, monstera pušta i vazdušno korenje, međutim ne zahteva veliku saksiju. Bitnije joj je da joj obezbedite dobru potporu, jer je, verovali ili ne, monstera zapravo puzavica. Kako bi lakše podnela težinu svojih listova i razvila lep oblik, njeno vazdušno korenje vežite i usmerite ka zemlji u saksiji kako bi se zakorenilo i pružilo dodatnu potporu. Drugi način je da je pričvrstite štapom, a na našem sajtu možete pročitati više o podupiranju biljaka i tako pronaći ono što najviše odgovara vama i vašoj sobnoj lepotici.

Kako se monstera zaliva?

Osim visoke temperature, monstera voli i vlagu. Leti je poželjno zalivanje jednom do dva puta nedeljno, dok je zimi (kada je biljka u fazi mirovanja) možete zalivati na dve nedelje. Ova tropska biljka može podneti i sušni period, tako da ukoliko često putujete ili zaboravljate da redovno zalivate svoje biljke, ne brinite – vaša monstera će to podneti. Što se orošavanja tiče, možete je povremeno orošavati mekom ili odstajalom vodom, mada će ona podneti i suv vazduh. Ne bi bilo loše da joj s vremena na vreme listove obrišete pivom kako bi eventualno uklonili prašinu s njih i tako dobili svoju punoću i sjaj.

Kada je prihrana u pitanju, tokom perioda vegetacije poželjno je tečno đubrivo na svake 2 do 3 nedelje. Možete koristiti univerzalno tečno đubrivo za zelene sobne biljke tako što količinu koja stane u zatvarač rastvorite u 5 litara vode. S vremena na vreme, ukoliko primetite da su vašoj monsteri listovi klonuli i izgubili svoju karakterističnu zelenu boju i svež izgled, čini vam se da su posvetleli ili nekako izbledeli, dodajte biljci đubrivo bogato amonijakom i kalijumom. 

Orezivanje monstere nije obavezno, osim prilikom uklanjanja suvih listova ili uzimanja pelcera. Pelcer (reznicu) je najbolje uzeti kada su temperature preko 20 stepeni, tačnije u proleće. Monstera se razmnožava vršnim reznicama u rano proleće. Reznice sa vrhova stabla se jednostavno zakorenjuju i u vodi, a potom se sade u mešavinu treseta i peska.

Vrste monstere

Ubedljivo najzastupljenija vrsta kod nas i prva asocijacija na biljku monsteru je monstera deliciosa. Ova vrsta je najzahvalnija jer je otporna na štetočine i bolesti, ali i na sušu. Bez problema može preživeti ako je zanemarujete ili je ne zalivate dovoljno. Potrebno joj je samo doboljno prostora kako bi razvila svoje graciozne listove karakterističnih rezbarija. Mlađi izdanci će imati manje rupa na listovima, dok će se vremenom kako rastu, razviti i one.

 

Monstera deliciosa dendrolog

 

Monstera obliqua će se možda još lakše uklopiti u svaki prostor jer joj nije potrebno dosta mesta za rast i razvoj. Ovo je umanjena verzija monstere deliciose, lako se nalazi kod nas i dobro uspeva. Listovima dominiraju simetrične rupe, izrazito je puzajuća vrsta i neophodan joj je podupirač ukoliko želite da raste uspravno. U suprotnom, možete je pustiti da slobodno pada. Voli indirektno svetlo, ali će se bez problema prilagoditi i senovitom mestu. Podjednako je zahvalna za negu i čuvanje kao i monstera deliciosa.

Monstera variegeta je veoma specifična vrsta zbog interesantnog izgleda listova, koji osim karakterističnog oblika imaju i jedinstvene bele šare. Kod nas teško uspeva jer zahteva ekstremno visoku temperaturu. 

Monstera adansonii praktično je kombinacija monstere oblique koja raste u visinu kao žbunasta puzavica, takoreći. Kod nas se za nju može čuti i naziv švajcarski sir i monkey mask. Nije zahtevna, tako da se može naći i odgajati na našem podneblju kao sobna biljka. 

Monstera Adansonii – Monkey mask Dendrolog

Kada da budete oprezni ako kupujete monsteru?

Jedina mana monstere je što sadrži nerastvorljive kalcijumove oksalate što je čini vrlo toksičnom za mačke. Simptomi uključuju peckanje usana i usta, prekomerno lučenje pljuvačke, oralni otok i povraćanje. Pripazite ukoliko u blizini monstere imate radoznalu macu koja bi mogla lizati ili grizkati njene listove.  Više o biljkama koje su otrovne za mačke možete pročitati ovde.  

Gde kupiti monsteru za svoj dom ili kancelariju?

Za više informacija možete nam pisati na društvenim mrežama ili putem mejla, a budite slobodni da nas nazovete i informišete se o raznim drugim biljkama iz našeg asortimana, kako sobnim tako i biljkama eksterijera. Takođe, u ponudi imamo i prateću opremu za sve iskusne i neiskusne uzgajivače biljaka i vrtlare, kao i stručnu literaturu. 

Ostavite odgovor