Biljke, Saveti, Biljke Enterijera, Blog

Vazdušna biljka tilandsija

vazdušna biljka tilandsija

Tilandsija, kao i druge vazdušne biljke poput orhideje recimo, u poslednje vreme izaziva sve veće interesovanje za gajenje. Ona je lako je prilagodljiva svakom okruženju i podlozi i bitno je samo da ima dovoljno indirektne svetlosti. 

Upravo su tilandsije vrlo otporne, traže mnogo manje pažnje od ostalih sobnih biljaka i zauzimaju manje mesta. Uz nju nećete morati da brinete o supstratu, veličini saksije, presađivanju, prehrani i drugim obavezama u vezi sa negom biljke. 

 

 

Šta je tilandsija?

Tilandsija je vrsta epifita, odnosno vazdušne biljke, kojoj nije potrebna zemlja za pravilan rast i razvoj, već raste na površini druge biljke, steni, kori i sličnim površinama. Epifite nisu nikakvi paraziti, što znači da ne crpe vodu i hranljive materije iz domaćina, niti ga na bilo koji način oštećuju, već sve potrebno crpe iz vazduha, kiše i sunca.

 

Kako se upotrebljava tilandsija?

Tilandsije možete čuvati u:

  • Jednostavnom metalnom ramu; 
  • Na postolju; 
  • U činiji, 
  • Praznom akvarijumu.

Tilandsija takođe može poslužiti u dekorativne svrhe: od nje možete napraviti nekakav viseći ukras ili ukoliko imate oko za dizajn enterijera i vešte ruke, možete ukrasiti ceo zid ovom biljnom ili je kombinovati sa drugim biljkama, na primer mahovinom.  

tilandsija u ramu sa mahovinom

tilandsija u ramu sa mahovinom

 

Osnovna nega tilandsije

Nega ove biljke je jednostavna. U prirodi živi u tropskim krajevima, u šumama, na planinama i u pustinjama. Postoji preko 500 vrsti tilandsije koje imaju prirodnu sklonost da se drže za sve podloge koje su im dostupne i koje će dugo biti suve, a to osim stabala drugih biljaka, kamenja i golih stena mogu biti i telefonske žice, stubovi, promenljivo pustinjsko tlo i slično. Imaju jako mali i slab koren koji služi prvenstveno da se prikače za drugu podlogu, dok neophodne hranljive materije upijaju iz vazduha.

 

Kako izgleda tilandsija?

Telo tilandsije sastavljeno je od dugih i tankih listova, uglavnom svetlo zelene boje, ali se neretko mogu naći i narandžaste i roze. Listovi tilandsije prekriveni su trihomima, posebnim ćelijama koje mogu brzo da upiju vodu koja se u njima skuplja. Vrhovi listova su špicasti (nisu oštri) i idu u širinu, tako da biljka uglavnom izgleda kupastog oblika, mada ima i vrsti koje izgledaju kao mali žbun, grančica pa i nekih koje izgledom podsećaju na praziluk. Voda, koja je u prirodnom staništu tilandsije retko dostupna, može se nakupiti i u korenu listova, donjem delu biljke koja služi kao levak za sakupljanje vode. 

tilandsija vrste i izgled

tilandsija vrste i izgled

 

Potreba za vodom tilandsije 

Kao tropska biljka, tilandsija je navikla na male količine vode, što znači da su njene potrebe za vodom minimalne. Kako nema koren i ne stoji u zemlji, tilandsiji je potrebno orošavanje i ponekad potapanje u vodu, a učestalost u velikoj meri zavisi od uslova sredine u kojima se biljka nalazi.

Zdrave biljke je najbolje povremeno potopiti u sud sa vodom, recimo na svake dve nedelje, i to naopačke, a potom ostaviti 2 sata, nakon čega je možete staviti na peškir ili ubrus da se lepo osuši. Pobrinite se da je suva i u korenu listova, jer može istruliti. Takođe je možete orošavati jednom nedeljno. Vodite računa ako kombinujete orošavanje i potapanje da joj ne bude previše vode, jer je jedno od prirodnih staništa ove biljke ipak pustinja. 

Ukoliko naiđete na tilandsiju koja je oštećena, počela da se suši i truli, ne očajavajte. Ukoliko ima makar jedan zeleni deo, postoji šansa za njen oporavak. Takvu biljku treba potopiti u vodu na 12 časova, a onda ponoviti proceduru 2 do 3 dana kasnije, ali na 4 sata. Nakon toga nastavite sa uobičajenom procedurom i ne zaboravite da je neophodno da se potpuno osuši nakon potapanja. Vazdušne biljke jako sporo napreduju i rastu, tako da dajte vremena svojoj tilandsiji za oporavak. 

 

Gde da nabavite tilandsiju za svoj prostor?

Osim što je zahvalna i ne iziskuje previše brige, tilandsija svakako privlači pažnju svojim netipičnim izgledom i karakteristikama kako iskusnih ljubitelja biljaka, tako i početnika. Lako je prilagodljiva, interesantnog izgleda, a može i da procveta. U našoj ponudi možete naći raskošnu vrstu zelene boje, sa ružičastim vrhovima levkastog oblika ali i nesvakidašnju tillandsia ciyanea poznatiju kao plava bromelija – povoljno – kojom možete oplemeniti svaki prostor. 

 

 

 

 

Ostavite odgovor