Blog

Proleće – godišnje doba vegetacije

Proleće - godišnje doba vegetacije Dendrolog

Proleće – godišnje doba vegetacije

Proleće samo što nije počelo, a sa njim i buđenje biljaka iz zimskog sna. Za one koji ne znaju o čemu govorimo slikovito ćemo objasniti na primeru Pitaye koju smo doneli sa Ekvatora. Naime reznice ovog jestivog kaktusa znale su da porastu i po nekoliko centimetara na ekvatoru. Njihovim dolaskom u Srbiju, novi porast praktično je stao. Čudno kako biljka prepozna u kojoj vremenskoj zoni i godišnjem dobu se nalazi. Mesec dana nakon sletanja pitaye su tek počele da pokazuju da se polako bude iz neočekivanog zimskog sna. Zeleni palčevi, ljubitelji cveća, roditelji biljaka, nazovimo se kako god, tek u poslednjih godinu dana prava je ekspanzija ljudi koji svoj životni prostor okružuju raznim biljkama. Zaista nam je drago zbog toga.

Proleće godišnje doba kada se dešava sva magija samo što nije počelo. Sezona uzgoja je omiljeno doba godine za sve iskusne baštovane. Mi takođe obožavamo ovo godišnje doba i tu smo da vam pomognemo da ga i vi zavolite. O biljkama je najlakše brinuti u proleće i leto. Zimi, kada biljke miruju, mnogo lakše je na primer pogrešno proceniti količinu vode pri zalivanju, jer biljke deluju tromo. Setite se da je to samo zato što nema dovoljno sunca i biljke su u zimskom snu.

Neki mladi baštovani, i oni kojima je ovo prva vegetativna sezona svakako osećaju i dozu straha od proleća. Taj strah ogleda se u nesigurnosti u pripremi, u količini posla, manjku informacija i iskustva. Mi ćemo vam navesti tri glavna razloga koji vas čine nelagodnim zbog buđenja vegetacije, i kako da taj period uspešno prebrodite.

Biljkama je potrebna stalna briga

Briga o biljkama može vam oduzeti puno više vremena u proleće nego zimi. Kako je sezona rasta na pomolu, morate početi menjati svoje navike. Vašim biljkama će trebati mnogo više pažnje u proleće i leto. Morat ćete ih više zalivati, presaditi biljke koje su prerasle svoje saksije i mnogo češće ih prihranjivati.

Prihrana

Prva prihrana nakon zimske pauze daje se biljkama kada spoljna temperatura krene da raste. Biljkama će biti potrebne hranljive materije nakon perioda mirovanja. Ovo prolećno prihranjivanje pomoćiće biljkama da krenu sa novim porastom. Biljke će vam svakako biti zahvalne i to će vam ubrzo i pokazati.

 Zalivanje

Supstrat će se brže isušivati u vegetacijskoj sezoni, jer će evaporacija biti povećana. Ovo samo znači da ćete biljke zalivati češće u proleće nego tokom zime.

Presađivanje

Sa početkom vegetacionog perioda moraćete presaditi sve one biljke kojima je presađivanje potrebno. To ćete vrlo lako prepoznati ukoliko biljka izgleda kao da joj je u saksiji tesno, ili ako kroz otvore na donjem delu saksije izlazi koren. Postarajte se da pronađete adekvatan supstrat za svaku vrstu koju gajite. Očistite korenov sistem od suvih delova i posadite biljku u saksiju za 1-2cm veću od oneiz koje ste je izvadili.

Štetočine mogu ući kroz otvoren prozor

Da se razumemo – ako imate biljke to ne znači da prozore ne treba da otvrate. Biljke vole svež vazduh, ali ne i promaju. Za neke je strujanje vazduha fatalno, kao na primer za Ficus benjamina. Otvaranjem prozora i vetrenjem prostorija svakako rizikujete ulazak buba, insekata i štetnih organizama koji se mogu nastaniti u vašim biljkama. Redovno proveravajte biljke, pregledajte ih, i ako vidite nešto sumnjivo prebrišite listove sumnjive biljke. Nakon toga ih istuširajte vodom i odovjite sumnjivu biljku od ostalih biljaka za svaki slučaj. Prirodan način za uništavanje štetočina je svakako i prskanje biljaka neem uljem.

Biljke postaju sve veće i veće

Mislim da mnogi roditelji novih biljaka ne shvataju koliko biljke mogu da porastu u sezoni. Sigurno niste ni slutili da će se neke od vaših malih biljaka koje ste nabavili početkom prošle godine penjati po zidovima ili preuzimati kuhinju.

Ako vaša biljka postaje prevelika za vaš prostor, možete je orezati i razmnožiti. Obratite pažnju da na delu koji orezujete ima lisni čvor kako bi reznica mogla pustiti nov korenov sistem. Ovo je odličan način da vašu kućnu džunglu svedete na prihvatljivu veličinu. Vaše ožiljene reznice mogu vam poslužiti kao poklon, jer svako se obraduje biljci.

Na kraju, briga o biljkama treba da bude zabavna, a ne stresna. Ako pogrešite, u redu je. Ako ste previše zalili biljku, pustite je da se osuši pre ponovnog zalivanja. Ako vaša biljka izgleda pomalo tužno približite je prozoru. Gajenje biljaka zasniva se na pokušajima, greškama i probanju, a proleće i leto idealni su da se sa biljkama igrate. I upamtite: skoro sve biljke se mogu spasiti orezivanjem i razmnožavanjem ukoliko mislite da ste previše oštetili koren a to ćete najbolje saznati u Proleće – godišnje doba vegetacije.

Da zaključimo, svi vi novi ljubitelji biljaka, roditelji zelenila, zeleni palčevi – udahnite duboko, i samo napred, zasijajte, verujemo u vas i tu smo za svaki savet i podršku.

Slični Postovi