Perene

Pachysandra terminalis

Pahisandra je perena poreklom iz Japana, Koreje i Kine i pripada porodici Buxaceae. Zimzelena je vrsta koja može da naraste do 60cm u visinu. Spororastuća je i ima vrlo lepe, sjajne, svetlozelene, jednostavne listove i puzave stabljike. Cvetovi su beli i javljaju se početkom proleća.

Odgovaraju joj polusenovita i senovita mesta. Ukoliko je izložena direktnom suncu listovi joj poprimaju žućkastu boju. Voli vlažna, dobro drenirana zemljišta koja su kisela i hranljiva. Pahisandra toleriše periodičnu sušu i neutralna do blago alkalna zemljišta pa se smatra vrlo pogodnom za ozelenjavanje prostora. Mladim sadnicama je potrebno malo više vode do ukorenjavanja, a kasnije imaju umerene zahteve prema navodnjavanju. Ukoliko niste u mogućnosti da joj obezbedite idealne uslove za rast i razvoj pahisandra će istolerisati i vrlo oskudan supstrat kao i sušne periode.

Pahisandra ima veliku primenu u pejzažnoj arhitekturi za ozelenjavanje žardinjera, u podizanju cvetnih tepiha, u bordurama, i vrlo je interesantna u kombinaciji sa drugim biljkama. Razmak sadnje je 15 – 30cm. Razmnožavaju se jednostavno kao i većina perena, iz semena, reznicama i deobom busena.

Budite uvereni da ćete sa sadnjom perena naročito onih brzorastućih smanjiti probleme sa pojavom korova, a malčiranje površine oko perena će vam u tome doprineti. Kombinacijom perena svetlozelenih, tamnozelenih i plavičastih listova dobićete neverovatan vizuelni efekat u vrtu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *