Saveti

Bolesti listova

Bolesti listova dendrolog

Bolesti listova mogu biti veoma različite. Ovaj jasan pokazatelj daje nam do znanja da sa našom biljkom nešto nije u redu. Naučite da prepoznate šta vam biljka govori i kako taj problem da rešite.

Vrhovi listova se suše

Sušenje vrhova listova je jedno od neuglednih i nepoželjnih pojava na biljkama. Naročito su osetljive tropske biljke, zeleni ljiljan i biljke sa dugim listovima. Glavna poteškoća pri suočavanju sa suvim vrhovima listova je da zapamtite da je to veći i dublji problema od njenog vizuelno lošeg izgleda. Dakle, kada se ovako nešto dogodi vašima biljkama, nema načina da se oštećenje regeneriše. To znači da posledica ne može da se suzbije. Jedina stvar koju treba uraditi je da se reši osnovni problem. A to je pravi uzrok zbog kog dolazi do sušenja listova.

Kod utvrđivanja uzroka suvih vrhova listova važno je da razmotrite koji faktori  mogu da dovedu do ovog problema. Da li je to količina i učestalost zalivanja? Ili je to možda izloženost biljke Suncu?Vrsta, količina i način prihrane? Da li je to neadekvatna vlažnost vazduha? Možda nećete odmah uvideti šta je prouzrokovalo problem te za početak možete promeniti uslove sredine i pratiti da li te promene prijaju vašoj biljci. Ako se novi rast ne promeni i sušenje listova ne zaustavi, shvatićete da je potrebno zameniti neki odnavedenih faktora u gajenju biljaka. Idealan slučaj je da sušenje listova primetite u početnoj fazi kako izgled biljke ne bi bio potpuno narušen.

Potencijalni faktori koji mogu izazvati sušenje listova pri vrhu su:

Zalivanje

Sušenje listova može biti znak neadekvatnog ili nedovoljnog zalivanja ili pak niske vlažnost vazduha. Ovo se posebno odnosi na tropske biljke koje ne vole loše uslove suvog vazduha u zimskom periodu koje stvaraju grejna tela. Tropske biljke su karakteristične po tomo da uživaju u velikoj vlažnosti vazduha. Ona iznosi između 60 – 100%, što je i karakteristika njihovog prirodnog područja evoluirale kako bi uživale u vlažnosti vazduha između 60 – 100% u šumama svog prirodnog okruženja. Problem se javlja kada se vlažnost vazduha u toku zime spusti na 20% usled dogrevanja prostorija. Rešenje je da povećate vlažnost vazduha tako što ćete biljke orošavati, instaliratiti posudu sa vodom u njihovoj blizini, ili jednostavno premestiti biljke u prostoriju sa većom vlagom.  Kada su vrhovi listova svetlo braon boje i suvi deo lista krhki to je znak da je vazduh suv i da biljka nema dovogno vlage.

Ukoliko je vrh listova tamniji i vlažniji (igleda kao da truli) to je znak da biljku previše ili neadekvatno zalivate. Znajte da je biljkama neophodan ocedit supstrat kako bi usvojile potrebnu količinu vlage. Takođe imajte na umu da se mnoge biljke zalivaju odozgo.  Sva voda iz tacne se mora prosuti ubrzo nakon zalivanja. Drugi problem može biti u pH vrednosti vode. Ukoliko je voda kojom zalivate biljke alkalna (pH vrednost je iznad 7) može doći do sušenja listova jer biljke vole blago kiselu sredinu.

Prihrana

Đubriva kojima prihranjujete biljke mogu izazvati bolesti listova u smislu opekotina ukoliko primenjujete velike količine prilikom redovne prihrane. Ukoliko primetite da se opekotina na listovima javljaju posle prihranjivanja potrebno je da zemlju isperete vodom. I do nekoliko puta kako biste uklonili soli iz đubriva.

Hladnoća

U bliskoj vezi sa vodenim stresom je i netolerantnost biljaka na hladne uslove sredine. Oštećenja od hladnoće se pre svega manifestuju na vrhovima listova. Ukoliko primetite da vaše biljke pate od niskih temperatura u toku zimskih meseci, pokušajte da podignete temperaturu i vlagu vazduha u prostoriji.  Ili ih jednostavno premestite tamo gde su ovi uslovi ispunjeni.

Sunčeva svetlost

Oštećenja od Sunčeve svetlosti su vid bolesti listova. Obično se javljaju u vidu žutih listova ili čak tačkastih opekotina po listovima. Ukoliko ste biljku nedavno premestili na svetlije mesto i posle toga se javilo ovakvo oštećenje po listovima, vaša biljka je najverovatnije biljka indirektong svetla, te joj obezbedite adekvatne svetlosne uslove.

Na kraju, sušenje vrhova listova se vezuje i za samu vrstu biljaka i bolesti i štetočina koje je napadaju. Kada primetite napade štetočina potrebno je da biljku istretirate adekvatnim insekticidima ili fungicidima u slučaju nekih oboljenja.

Ukoliko hoćete da saznate više o oboljenjima listova pročitajte i zašto listovi opadaju?

Ostavite odgovor