Saveti

Jesenja priprema biljaka

Jesenja priprema biljaka dendrolog

Jesenja priprema biljaka pred zimski period počinje u novembru mesecu koji je pravo vreme za pripremu biljaka za zimski period. Sve baštenske radove idealno je sprovesti do prvog mraza i obilnijeg snega. Ako je vašu baštu ipak prekrio sneg, još uvek postoje korisne stavri koje možete uraditi za vaše biljke. Ovo je zadnji momenat za sadnju biljka, skuplajnje i kompostiranje lišća, prihranu i orezivanje ruža ali i zaštitu biljaka od bolesti i štetočina. Sa druge strane zimski period možete iskoristiti za sagledavanje nedostataka vrta, planiranje promena za sledeću sezonu u smislu strukture, organizacije i rasporeda biljaka.

Skupljanje lišća

Prva stvar koju možete da uradite u vrtu na jesen jeste skupljanje, a potom i kompostiranje opalog lišća što će vašim biljkama omogućiti prihranu u budućnosti. Suvo lišće vam može poslužiti i za zaštitu biljka od mrazeva. Kompostište je potrebno zaštititi poklopcem od padavina kako se ne bi sprale hranljive materije. Vrlo je važno da pre prvih mrazeva, ispustite vaše zalivne sisteme i tako sprečite oštećenje instalacija. Jesenja ogoljenost će vam omogućiti bolju preglednost vrta i samim tim ćete se lakše rešiti višegodišnjih korova. U suzbijanju korova koristite malč koji pored zaštite od korova, zadržava toplotu i vlagu u zemljištu i sprečava njegovo spiranje, tj. eroziju.

Jesenja prihrana

Pored ovoga, sada je pravo vreme i za redovnu prihranu biljaka po lejama organskim đubrivima. Redovno nadgledajte sve biljke koje ste zasadili na jesen. Koru mladi stabala zaštitite od glodara. Krajem meseca možete izvaditi lukovice i uskladištiti ih na suvom i toplom, tamnom mestu. Kada sve ovo obavite preostaje vam još da očistite i denzifikujete sav alat i potpuno ste spremni za zimu i novu vegetativnu sezonu.

Šta sa sobnim biljkama?

Što se tiče sobnih biljka, početkom meseca, a sve u zavisnosti od klime, potrebno ih je uneti u zatvorene prostore. Na ovaj način ćete ih zaštititi od niskih jutarnjih i noćnih temperatura. Potrebno je da svaka biljka ima odgovarajuće mesto u zatvorenom prostoru kako bi dobila potrebnu količinu svetlosti, toplote, vlage, kao i cirkulaciju vazduha. Usled grejanja prostorija vlaga drastično opada. Tada je potrebno nadomestiti je i omogućiti biljkama da prezime u adekvatnim uslovima.  Posebnu požnju obratite na udaljenost biljaka od grejnih tela.

Nakon svega ovoga jesenja priprema biljaka za period zimskog mirovanja urađena je adekvatno. Ne morate da brinete već samo da strpljivo sačekate proleće. A ako se pitate šta kad zima prođe pročitajte ovaj tekst koji će vam makar malo pomoći dok ne dođe proleće.

Ostavite odgovor