Saveti

Kako da rasklijavate seme u vašem domu?

kako da rasklijavate seme u vašem domu - dendrolog

Kako da rasklijavate seme u vašem domu? Podizanje biljaka iz semena je sjajan način da dobijete nove biljke u Vašoj kolekciji. Ovaj način generativnog razmnožavanja je jeftin. On omogućava Vam da dobijete biljke identične kao i one a kojih ste sakupili seme. Rasklijavanje semena u zatvorenim uslovima zaheva neke od osnovnih uslova koje seme ima na otvorenom. Ti uslovi su: svetlo, supstrat, voda i prihrana. Pogledajmo šta je sve potrebno kako biste uspešno rasklijavali svoje omiljene biljke u Vašem domu.

Svetlost za rasklijavanje

Najteži element koji je potrebno omogućiti prilikom rasklijavanja semena u zatvorenom prostoru je svetlost. Nije problem posejati seme u žardinjeri na prozoru ili u prostoriji koja je osvetljena preko 8 sati dnevno. Dosta je teško obezbediti adekvatnu količinu svetlosti u mračnim prostorijama, kao i na jesen ili u zimu. Većina baštovana će svojim biljkama obezbediti dodatno svetlo koje daje pun spektar potreban biljkama za rast i razvoj u veštačkim uslovima. Čak i pod veštačkim svetlom biljkama je preko zime potrebno između 12 i 15 sati svetlosti dnevno kako bi pravilno rasle i razvijale se.

Odabir semena

Još jedan težak aspekt sadnje semena u zatvorenom je pravi odabir semena za sadnju. Na tržištu je velik izbor  semena i gotovo je nemoguće isprobati semena svih dostupnih proizvođača i kompletnu ponudu tržišta. Imajte na umu da ćete vaše biljke nakon rasta presađivati u veće saksije ili na trajna mesta sadnje, tako da je potrebno odabrati vrste za koje ćete imati mesta u vrtu, odnosno domu. Savet kod odabira semena je da kupujete ili nabavljate semena biljaka koje su retke, a koje želite da gajite, dok sa druge strane za to imate uslove. Takođe možete posećivati i sajtove na kojima možete naći vrste semena do kojih se retko dolazi ili ih menjati na lokalnim forumima ili sajmovima cveća sa drugim ljudima.

Zemlja za sadnju

Ono što je veoma važno kod uzgoja bilo koje biljne vrste jeste zemlja odnosno supstrat u kom se biljke gaje. Kakva je zapravo razlika između kvalitetnih i komercijalnih supstrata? Komercijalne zemlje su obično nižeg kvaliteta sa jako niskim sadržajem humusa. U ova pakovanja meša se sve i svašta. Od kore drveta do ostataka nakon industrijske prerade sa izuzetno niskim sadržajem treseta i organskih materija. Sa druge strane kvalitetni supstrati mogu predstavljati veoma velik problem ukoliko se ne skladište adekvatno. Tada može doći do nastanjivanja kolonija štetnih insekata. Ovaj problem vam u samo jednom trenu može potpuno uništiti sav dugogodišnji rad i gotovo kompletan vrt. Ukoliko odaberete supstrate poput čistog treseta ili perlita u njima ćete najlakše kontrolisati prihranu jer ne sadrže nikakve hranljive materije, ali su često i za jednokratnu upotrebu.

Dendrolog Savet sadnja semena

Kada saditi seme u domu?

Ukoliko sadite biljke koje ćete kasnije prebacivati u vrt ili generalno napolje, potrebno je da znate kada se okvirno očekuje poslednji prolećni mraz. Nakon toga proverite na pakovanju koliko nedelja klijanja i rasta je potrebno pre nego što se biljka presađuje na trajno mesto. Broj nedelja oduzmite od datuma kada se očekuje poslednji mraz i posadite seme. Za svaki slučaj posadite seme nedelju dana kasnije kako biste izbegli izmrzavanje semena ukoliko jesen bude hladna. Različite vrste biljaka zahtevaju različit proračun. Najbolje je da koristite kalendar da obeležite datum kada ste posejali koju vrstu.

Biljke koje se razmnožavaju samostalno

Većinu semena cvetnica možete sakupiti u jesen i sačuvati kako biste ga posejali na proleće. Semena nekih vrsta zahtevaju izmrzavanje preko zime, tako da moraju imati period držanja u frižideru na niskoj temperature pre sejanja. Ovo je slučaj kod velikog broja jednogodišnjih cvetnica. Kada ćete posaditi seme najviše zavisi od poslednjeg mraza ali period od kraja marta i početka aprila pogoduje većini cvetnica. Ukoliko niste sakupili seme tokom jeseni ne očajavajte, to možete učiniti već na iduću jesen kako biste bili sigurni da će vaše omiljene vrste ostati u vašem vrtu i naredne godine.

Štetočine i problemi kod sadnje semena u zatvorenom prostoru

Ono što je najvažnije jeste da održavate vaš rasad zdrav i bez ikakvih štetočina ili bolesti. To ćete uraditi tako što ćete redovno motriti na probleme koji se mogu pojaviti u prvim fazama rasta biljaka. Ukoliko dođe do problema slobodno nas kontaktirajte jer je neophodna pravovremena i brza intervencija. U zatvorenom prostoru mnoge bolesti nemaju prirodne neprijatelje, a to može delovati pogubno ne samo po rasad ili ponik već i po odrasle biljke u vašoj bašti.

Nadamo se da smo vam malo pojasnili problematiku i kako da rasklijavate seme u vašem domu sa mnogo uspeha. A ako vas zanima kada je najbolje vreme za prihranu tek proklijalih biljaka tekst pročitajte na ovom linku.

Ostavite odgovor