Saveti

Kako održati kokedamu u životu?

kako-odrzati-kokedamu-u-zivotu-dendrolog

Kako održati kokedamu u životu? Održavanje kokedame se veoma razlikuje od klasičnog održavanja sobnih biljaka, jer je kokedama izložena vazduhu sa svih strana. Naročito ako je okačena da visi. Ovakvo stanje dovodi do brzog i nadasve konstantnog isušivanja supstrata i korenovog sistema same biljke. Pored isušivanja biljke u kokedami rastu, pa im je potrebno više vode tokom vremena. I naravno, poslednje, ali možda i najvažnije: morate razmisliti o orezivanju biljaka zbog porasta ili zameni čitave biljke kada ona dostigne veličinu koja pevazilazi loptu mahovine. Zapamtite, samo mali broj biljaka može da živi veoma dugo u kokedami.

Zalivanje

Glavni element održavanja kokedame jeste zalivanje. Na mnogim mestima možete pročitati informacije da je dovoljno redovno prskanje kokedame prskalicom. Na žalost na taj način se jako teško obezbeđuje dovoljna količina vode korenovom sistemu biljke. Ukoliko zalivate kokedamu, gotovo sva voda će se slivati niz mahovinu, dok će jako mala količina zaista dospeti do korenovog sistema kome je voda najpotrebnija. Najbolja metoda za obezbeđivanje potrebne količine vode korenu biljke je potapanje kokedame u posudu sa vodom. Potrebno je potopiti kokedamu (ne celu biljku) u posudu sa vodom na period između 5 i 15 minuta u zavisnosti od biljke. Nakon tog perioda potrebno je rukama blago istisnuti višak vode iz lopte, i postaviti na mesto gde će kokedama moći da ocedi sav višak vode. Za to je potrebno između pola sata i sat vremena u zavisnosti od veličine kokedame. Kada se kokedama ocedi možete je vratiti na njeno mesto u vašem domu.

Zaista drugačija, možda i komplikovanija metoda zalivanja, slažete se?Dendrolog Kokedama String

Vreme zalivanja možete odrediti jednostavnim dodirom kokedame. Ukoliko je kokedama suva na dodir, ili mahovina počinje da bledi potrebno je zalivanje. Ponovo napominjemo da učestalost zalivanja zavisi od veličine kokedame, veličine i vrste biljke u kokedami, količine vlage u prostoru, izloženosti direktnom suncu ili izvoru toplote, i mnogim drugim faktorima. Tako ista kokedama kojoj je potrebno jedno zalivanje nedeljno u letnjem periodu, može imati potrebu za dva, pa čak i tri zalivanja tokom zime na nedeljnom nivou.

Sukulente će mnogo bolje podneti suvu sredinu od ostalih biljaka i one su najbolje biljke za kokedamu ukoliko se prvi put srećete sa ovom tehnikom uzgajanja biljaka. Kod sukulenata potrebno je jedno zalivanje u dve, nekada čak i u tri nedelje.

Svetlost

Većina kokedama tolerantna je na prosečno svetlo u zatvorenom prostoru. Dosta svetlosti tokom dana, pa čak i nekoliko sati direktnog Sunca. Prija im mesto pored prozora leti, ali će im takođe odgovarati i dosta svetlosti u zimskom periodu. Sukulente u kokedamama obično zahtevaju veliku količinu svetlosti, odnosno više sati tokom dana ili ceo dan na direktnom Suncu. Postoje i vrste sukulenata koje će tolerisati manje svetlosti kao što su havorcije ili gasterije.

Orezivanje

Ukoliko planirate da čuvate i održavate kokedame vremenom ćete morati da ih orezujete. Obično je potrebno orezivanje do polovine veličine, a ukoliko koristite biljke koje se ne mogu orezivati, potrebno ih je zameniti manjim biljkama ili napraviti veću kokedamu.

Prihrana

Kokedami nije potrebna preterana prihrana. Dodavanje hranljivih materija kokedamama vrši se jednom do dva puta godišnje prilikom potapanja, kada kokedamu potapate u rastvor vodotopivih đubriva. Ukoliko je potrebno da se prihrani češće, što će se lako videti po generalnom izgledu same biljke, ovo ćete lako češće i uraditi. Ali setite se da želite da biljka što sporije raste kako biste je očuvali u kokedami što duže.

Dendrolog Kokedama EpifiteKljuč uspeha- Visoka ambijentalna vlaga

Dobra vlažnost vazduha je od vitalnog značaja za održavanje kokedame. Ponavljamo, izuzetak od ove činjenice su sukulente koje nemaju problem sa suvim vazduhom. Nedostatak vlage u vazduhu je glavni problem u skoro svakom domu, a srećne kokedame su one koje imaju dovoljnu količinu ambijentalne vlage.

Početkom jeseni kada spoljna temperatura opada i počne grejna sezona ambijentalna vlaga opada na kritično nizak nivo. Nije redak slučaj da vidimo da je vlaga, koja je do pre samo mesec dana iznosila 60% sada na 20% i niže. Ovaj pad ambijentalne vlage fatalan je za mnoge biljke, pogotovo one sa listovima.

Zbog ovog problema najbolje je koristiti ovlaživače vazduha u prostoriji u kojoj su kokedame. Vlaga vazduha u prostoriji koja je potrebna za pravilno održavanje kokedame je oko 50%. Imajte na umu da je ovakav ovlaživač vazduha odličan i za zdravlje ljudi, a ne samo za biljke. Ukoliko je vlaga niža postavite kokedame bliže ovlaživaču.

Savet koji često možete naći na internetu o prskanju ili orošavanju kokedama je pogrešan. Ovo orošavanje gotovo da nema efekta, pošto se čestice vlage jako brzo rasprše i vlaga se vrati na početnu vrednost za svega nekoliko minuta. Biljkama potrebna visoka vlaga sve vreme. Ukoliko je moguće, idealno je postavljanje sistema ovlaživanja koji se aktivira na određeni vremenski period i prska vaše biljke trajno produžući ambijentalnu vlagu. Ovo je naravno opcija ukoliko imate staklenik ili čuvate kokedame na mestu koje baš nije dnevna soba.

Sada kada znate kako održati kokedamu u životu zašto ne biste sebi nabavili jednu?

Pogledajte kokedame iz naše ponude – KOKEDAME PRODAVNICA

Ostavite odgovor