Saveti, Blog

Prolećno sredjivanje bašte

Prolećno sredjivanje bašte dendrolog

Prolećno sredjivanje bašte

Prolećno sredjivanje bašte

Ukoliko ste temeljan baštovan bićete u svojoj bašti već u prvim toplim prolećnim danima. Kada je prolećno sredjivanje bašte u pitanju važno je da sačekate da se zemljište dobro prosuši. Odgovorni baštovani znaju da je mnogo lakše orezati i pročistiti biljke pre nego što novi rast uplete u stari. Prolećno sredjivanje bašte će vaš vrt pripremiti za dolazeću sezonu i same biljke držati u dobroj kondiciji.

Orezivanje perena

Ono što prvo radimo u vrtu kada je prolećno sredjivanje bašte u pitanju je uklanjanje uvenulih biljaka, njihovih oštećenih delova koji su propali tokom zime i njihovo kompostiranje.

Ukoliko niste obavili jesenje orezivanje perena imaćete dosta posla s proleća. Mnoge trajnice vole da budu ostavljene tokom zime bez orezivanja kako bi imale dodatnu zaštitu. Međutim, zeljaste trajnice odumiru tokom zime. Kada primetite novi rast u podnožju trajnice pravi je trenutak da počnete sa uklanjanjem zimskih ostataka i orezivanjem do nivoa zemlje.

Orezivanje drvenastih biljaka

Čim prođe opasnost od kasnih mrazeva možete krenuti sa orezivanjem grmolikih biljaka. Ovo se naročito odnosi na vrste poput lavande, budleje, kariopterisa koji zahtevaju orezivanje svakog proleća jer cvetaju samo na novim cvetnim granama. Ukoliko i dalje niste sigurni koji je bezbedan trenutak za orezivanje biljke će vam reći same. Čim se pojave prvi pupoljci na donjim delovima stabljike ili se pojavi novi rast u dnu biljke tada možete krenuti sa orezivanjem.

Orezivanje zimzelenih i poluzimzelenih višegodišnjih biljaka

Kako bi ste pripremili ovu vrstu biljaka za novu sezonu i pospešili njihov rast i razvoj možete ih orezati za trećinu njihove visine. Ovakav način orezivanja će naročito dobro doći živim ogradama čiji će rast toku sezone biti intezivan. Ukoliko je bilo oštećenih grana zbog naslaga snega potrebno je uklanjanje svih mrtvih delova biljke.

Kod poluzimzelenih biljaka se može primeniti isti način orezivanja s tim što kod njih dolazi do odumirtanja delova biljaka ako je zima bila jaka te je pre svega potrebno dobro očistiti mrtve i oštećene delove kako bi ste sagledali biljku u celosti.

Sređivanje ukrasnih trava

Ukoliko ukrasne trave niste pripremili za zimu možete ih orezati na nekoliko centimetara od zemlje pre nego što krenu sa novim rastom. Neke vrste ukrasnih trava su prilično dekorativne u toku zime dok se druge ne orezuju zbog dodatne zaštite u toku hladnih zimskih meseci te je sređivanje ovih trava obuhvaćeno u prolećno sredjivanje bašte.

Orezivanje ruža

Kao i kod drugih grmova, s proleća se ružama odstranjuju svi oštećeni delovi. Prolećno orezivanje kod ruža kreće čim novi lisni pupoljci krenu sa rastom. U zavisnosti od same forme ružinog grma (grmolike, puzavice, stablašice..) potrebno je prilagoditi i način orezivanja.

Orezivanje drveća i žbunja

Kod orezivanja drveća i žbunja važno je praviti kosi rez kako bi vlaga usled kiše brže oticala i na taj način zaštitila ranu od orezivanja od patogena. Neke vrste formiraju cvetne pupoljke u leto ili jesen prethodne godine tako da bi kod njih prolećno orezivanje značilo uklanjanje ovogodišnjih cvetnih pupoljaka. S tim u vezi potrebno je poznavati vrste koje gajite, njihove potrebe i životne cikluse i ponašati se u skladu sa tim.

Đubrenje zimzelenih biljaka

Pored orezivanja s proleća pre kretanja intezivnog rasta, prolećno sredjivanje bašte podrazumeva iprihranu biljaka. Ukoliko imate vrlo plodnu zemlju, prihranjivanje možete vršiti svake druge godine. U suprotnom, uzavisnosti od vrste, prihranjivanje vršite par puta godišnje od proleća do jeseni. Prolećno sredjivanje bašte podrazumeva i planiranje adekvatna godišnje prihrane kako bi se kondicija biljka održavala na nivou.

Plevljenje korova i kompostiranje

Vlažna prolećna zemlja dodatno olakšava uklanjanje korova iz vrta. Za rasliku od mrtvih ostataka kultivisanih vrsta, korovske vrste se ne kompostiraju jer će i u kompostištu preovladati svojim intezivnim rastom.

Svakog proleća najbolje je napraviti novu gomilu kompostišta a staru okrenuti i koristiti. Oboleli i zaraženi delovi biljka, kao i korovske vrste se ne koriste u kompostiranju jer mogu da dovedu do ponavljanja problema.

pH zemljišta i nivo hranljivih materija

Danas je dostupan veliki izbor merača za potebe merenja kvaliteta zemljišta. Korisno je na proleće izmeriti pH zemljišta i na osnovu rezultata proveriti da li su hranljivi sastojci u ravnoteži i sprovesti odgovarajuće korektivne mere.

Razmnožavanje i presadnja biljaka

Proleće je idealno vreme za razmnožavanje i presadnju sadnog materijala. Razmnožavanje se najčešće i najuspešnije vrši reznicama sa matične biljke ili deljenjem biljke shodno vrsi koju razmnožavate.

Malčiranje

Malč je pored svoje dekorativne vrednosti vrlo koristan jer održava vlažnost zemljišta u toku toplijeg dela godine i guši korov. Pri nanošenju malča oko biljaka vodite računa da zemljište bude prosušeno i da malč bude dalje od same stabljike biljke. Korisno je staviti agrotekstil preko zemlje, tj. ispod malča jer je tada zaštita od korova veća.

 

Ostavite odgovor