Saveti, Blog

Sobne biljke otrovne za mačke

Sobne biljke otrovne za mačke Dendrolog
Sobne biljke otrovne za mačke

Sobne biljke otrovne za mačke su česta pojava u gotovo svakom domu. One nam ulepšavaju životni prostor, pomažu u poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenom, a dokazano je da pomažu i u smanjenju anksioznosti i depresije – plus mnogi smatraju brigu o biljkama terapijom. Nažalost, ako imate mačke, postoji mnogo sobnih biljaka koje biste trebali izbegavati u svom domu zbog njihovih toksičnih svojstava. Pogotovo zato što su mačke često nestašne i sklone grickanju raznih stvari. U daljem tekstu navešćemo nekoliko biljaka koje bi trebalo izbegavati ukoliko imate mačke u vašem domu.

Spathiphyllum sp.

Spatifilum ili Ljiljan mira je jedna od češćih sobnih cvenica. Njegovi tamni listovi, belo cveće i male potrebe za održavanjem čine ga vrlo popularnim izborom za biodekoracije. Međutim, spatifilumi sadrže kalcijumove oksalate i ako se konzumiraju, mogu izazvati povraćanje, iritaciju usta i digestivnog trakta, prekomerno lučenje pljuvačke, a u težim slučajevima i otežano gutanje ili disanje. Opasni su samo ako se progutaju. Potpuno su bezbedni na dodir.

Toksična svojstva: Nerastvorljivi kalcijum-oksalati

 

Aloe vera

Biljke aloe vere sastavni su deo mnogih domova i enterijera. Popularnost su stekle zahvaljujući lekovitim svojstvima gela iz njihovih listova. Aloe vera karakteršu gusti, sočni listovi testerastih ivica koje rastu prema gore od osnove. Iako Aloe mogu imati terapeutska svojstva za ljude, toksične su za mačke i mogu prouzrokovati letargiju, povraćanje i dijareju ukoliko je vaša maca proguta.

Toksična svojstva: Saponini, antrakinoni

Sobne biljke otrovne za mačke 1 Dedrolog
Monstera Deliciosa

Monstera deliciosa je jedna od najmodernijih tropskih sobnih biljaka i najpoznatijih na društvenim mrežama zahvaljujući svom specifičnom tropskom lišću. Monstere su relativno lake za održavanje, što ih čini privlačnim za svakog ljubitelja biljaka. Nažalost, Monstera sadrži nerastvorljive kalcijumove oksalate što je čini vrlo toksičnom za mačke. Simptomi uključuju peckanje usana i usta, prekomerno lučenje pljuvačke, oralni otok i povraćanje.

Toksična svojstva: Nerastvorljivi kalcijum-oksalati

 

Epipremnum aureum

Zbog svojih malih zahteva za održavanjem, pothos je postao vrlo atraktivna sobna biljka kako za amatere tako i za iskusne vlasnike biljaka. Atraktivnost i jednostavnost nege čine ga primamljivim rešenjem za biodekoraciju. Iako je pothos potpuno bezbedan na dodir i rukovanje, ako ga proguta, maca će osetiti peckanje usta i usana, a neretko i povraćanje i oticanje usne šupljine.

Toksična svojstva: Nerastvorljivi kalcijum-oksalati

Sobne biljke otrovne za mačke 2 Dendrolog
Crassula ovata

Drvo novca ili žad drvo vrsta je koja se lako uzgaja i za koju se smatra da donosi sreću i bogatstvo svojim vlasnicima. Karakteristika su im tamnozeleni mesnati listovi i guste drvene stabljike. Postoji nekoliko različitih sorti krasuli, koje sve pripadaju porodici Crassula. Nažalost, vrlo su otrovne za mačke, pse i konje, uzrokujući simptome poput povraćanja, letargije, depresije i nekoordinacije pokreta u slučaju gutanja.

Toksična svojstva: Nisu poznata

 

Sansevieria trifasciata

Sanseverije, koje se često nazivaju i  „svekrvin jezik“, poznate su kao jedna od najboljih biljaka u uslovima slabog osvetljenja i za poboljšanje kvaliteta vazduha.  Iako sanseverije nisu otrovne za ljude, toksične su i za mačke i za pse i mogu prouzrokovati mučninu, povraćanje i dijareju ukoliko ih ljubimci progutaju.

Toksična svojstva: Saponini

Sobne biljke otrovne za mačke 3 Dendrolog
Cycas revoluta

Sobne biljke otrovne za mačke su i Cikas palme čine zanimljiv tropski dodatak domu, a poznato je i da pročišćavaju vazduh u zatvorenom prostoru. Njihova jedinstvena struktura čini ih izvrsim dekorativnim izborom. Međutim, ove biljke imaju drevni odbrambeni mehanizam: vrlo su toksične za naše dlakave prijatelje. Kada se bilo koji deo biljke konzumira, može izazvati povraćanje, dijareju, pa čak i otkazivanje jetre i smrt. Ove biljke treba izbegavati po svaku cenu ako imate mačke kod kuće.

Toksična svojstva: cikasin

 

Hedera helix

Bršljan ima male, zašiljene listove i zanimljivog je izgleda. Postao je popularan kao sobna biljka koja se uzgaja u visećim žardinjerama zahvaljujući svojoj raskošnosti. Zbog te iste osobine znatiželjnim mačkama može izgledati kao atraktivan međuobrok, što može biti izuzetno opasno jer je bršljan toksičan za mačke. Kada se proguta, može izazvati širok spektar simptoma, uključujući slabost, povraćanje, oticanje grla, prekomerno lučenje pljuvačke, dermatitis, osip i ataksiju.

Toksična svojstva: Triterpenoidni saponini

Sobne biljke otrovne za mačke 4 Dendrolog
Dieffenbachia

Difenbahija je popularna sobna biljka zahvaljujući svom zadivljujućem tropskom lišću i malom potrebama za održavanjem. Postoji mnogo različitih vrsta difenbahija koje se razlikuju u veličini od nekoliko centimetara do preko deset metara kada se uzgajaju u adekvatnim uslovima. Nažalost, difenbahije su vrlo toksične za mačke kad se progutaju, a njihov sok može čak i blago nadražiti ljude i treba ga držati podalje od gole kože. Sobne biljke otrovne za mačke – Simptomi trovanja difenbahijom kod mačaka uključuju povraćanje, peckanje usta, iritaciju usne šupljine, oticanje i u težim slučajevima poteškoće sa gutanjem ili disanjem.

Toksična svojstva: Nerastvorljivi kalcijum-oksalati, proteolitički enzim

Kada unosite nove biljke potrebno jeprethodno se informisati ukoliko imate mačku jer postoji mnogo različitih biljaka koje su otrovne za mačke. Iako problem možete rešiti stavljanjem toksičnih biljaka izvan dohvata, bolje je pronaći biljke koje nisu toksične i koje je sigurno držati u kući. Na taj način nećete morati brinuti o tome da li će vaša maca slučajno gricnuti neku od toksičnih biljaka, a svakako ćete uživati u vašoj kućnoj džungli.

Na sledećem linku možete pročitati i koje su to Vrtne biljke toksične za pse, kako da ih prepoznate kao i Sobne biljke otrovne za mačke.