Saveti

Šta sa jelkom posle praznika?

Šta sa jelkom posle praznika? Dendrolog

Šta sa jelkom posle praznika? Još odavnina zimzeleno drveće je bilo sveprisutno u domovima kao simbol besmrtnosti i večnog života. Danas se novogodišnji praznici ne mogu zamisliti bez novogodišnje jelke kako  po domovima tako i po gradskim trgovima celog sveta. Kako pažljivo i planski odabrati drvo po meri vašeg doma i bašte je nezaobilazno pitanje savremenog čoveka. Da li prilikom kupovine razmišljate šta će biti sa drvetom kada praznici prođu? I da li volite prirodno drvo ili se radije opredeljujete za veštačko?

Kakvu jelku odabrati?

Naizgled se čini da je za manje stambene jedinice praktičnije imati veštačku jelku, naročito zbog kasnijeg odlaganja i sadnje, ali danas za to nema puno opravdanja. Možda niste znali, danas postoje društveni servisi i javna preduzeća koja se bave sadnjom doniranih jelki posle praznika koje su kupljene sa busenom. Kupovinom jelke sa busenom direktno utičete na zaštitu životne sredine i sprečavate seču mladih stabala četinara. I da, imaćete deo prirode u svom domu i nezamenjiv miris četinara.

Da krenemo od početka. Prilikom kupovine novogodišnjeg drveta sa busenom, čest izbor su zapravo smrče koje kasnije, posle sadnje u dvorištima odlično podnose gradske uslove sredine. Takođe, preporučuje se i omorika, koja pored srebrne smrče izuzetno dobro podnosi temperaturni stres usled promene uslova sredine, kada iz zatvorenog i toplog prostora prelazi u otvoreni prostor. Ukoliko će jela ili smrča biti u manje zagađenoj sredini od gradske, izbor novogodišnjeg drveta je veći, pa tako u obzir dolaze duglazija, dugoigličava jela, smrča, i dr. Prilikom kupovine drveta sa busenom, važno je voditi računa da je biljke pravilno i lepo razvijena.

Prilagođavanje biljke na zatvoren prostor

Kada ste odabrali vrstu i veličinu drveta sa busenom, možete ga odmah posaditi u adekvatno pripremljen supstrat i saksiju većih dimenzija. Posle sadnje, biljku adaptirajte par dana na zatvorene uslove sredine tako što ćete je držati u hodniku ili hladnoj sobi pre unošenja u prostoriju koja se dogreva. Dok je biljka u „karantinu“ potrebno ju je zaliti. „Karantinom“ ćete biljku zaštititi od temperaturnog šoka. Kada biljka prođe period adaptacije potrebno je da pronađete mesto gde će biljka provesti praznike, a koje će biti udaljeno od grejnih tela. U zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha, održavajte supstrat umereno vlažnim. Ukoliko je potrebno držite posudu sa vodom u blizini biljke kako biste povećali vlagu vazduha. Pri kićenju jelke vodite računa da vršni izbojci i pupoljci ostanu nepovređeni. Drvo ne bi trebalo da bude u zatvorenoj prostoriji duže od dvadesetak dana.

Priprema biljke za sadnju nakon praznika

Kada se praznici završe i jelke raskite, biljku adaptirajte na promenu sredine. Isto onako kao i kada se je doneli u dom. Biljku par dana držite u hodniku ili hladnoj sobi. Ukoliko vam spoljašni uslovi temperature i stanje supstrata dozvole, jelku možete posaditi u zemlju u dvorištu. Važno je da temperatura bude iznad nule i da supstrat ne bude zamrznut. Pored svega navedenog, vodite računa da sadnica ne bude zasađena blizu objekta zbog njenog budućeg rasta.

Sada kad znate šta sa jelkom posle praznika pročitajte još i kako da održavate božićnu zvezdu.

Ostavite odgovor