Saveti, Blog

Suzbijanje korova solarizacijom zemljišta

Suzbijanje korova solarizacijom zemljišta Dendrolog

Suzbijanje korova solarizacijom zemljišta. Solarizacija zemljišta je preventivna, organska metoda suzbijanja korova pre nego što seme korova nikne. Saveti u nastavku ovog teksta  namenjeni su i vlasnicima kuća koji žele da podignu nov vrt ili da povrate deo zemljišta kojim je preovladao korov. Ukoliko u svom dvorištu imate deo zemljišta koji je “usahnuo” u nastavku teksta pročitajte kako da ga vratite u prvobitno stanje.

Priprema

Za početak da naglasimo – kod ove metode ima dosta posla, jer solarizacija zemljišta podrazumeva dolazak do korena problema pod zemljom. Kod ove metode ne koriste se herbicidi što u samom stadru znači da ima više posla. Ukoliko vam ne smeta da zaprljate ruke, nastavite sa čitanjem i počnimo zaustavljati korov.

Ukoliko su u vašem vrtu prisutni visoki korovi, isecite ih trimerom, srpom, kosirom itd. Ako su prisutni grmlje i drveće, koje ne želite u vrtu izvadite ih kako biste obezbedili prostor za nov vrt iz vaših snova. Pre nego što započnete solarizaciju tla, tlo mora biti glatko (jer ćete preko njega raširiti plastiku), tako da ćete takođe morati ukloniti panjeve i ostalo prizemno rastinje.

Pređite kosilicom preko zemlje kako biste dodatno smanjili visinu korova. Sad kad je sav korov što kraći i panjevi uklonjeni, poželjno je isfrezirati zemlju. Budući da pripremate nov vrt, trebaće vam motokultivator. Noževi motokultivatora dovoljno duboko  ulaze u zemlju da olabave korov, tako da se svi korovi mogu ukloniti – korenje i sve ostalo, ako je moguće.

Nakon što ste obradili zemlju motokutivatorom koristite čelične grabulje kako biste uklonili većinu iščupanih korova.  Nakon toga što bolje izravnajte zemlju i uklonite kamenje, grančice itsl. Za konačnu pripremu za solarizaciju biće vam potrebno baštensko crevo. Zemljište treba navlažiti kako biste provodili i zadržavali toplotu, stimulisali klijanje semena korova i sprečavali mirovanje podzemnih biljnih delova biljaka.

 Umorili ste se od posla? Pa tek smo počeli!

Možda se u ovom trenutku pitate: „Zašto mi treba solarizacija zemljišta? Zašto ne mogu jednostavno položiti geotekstil, probiti rupe na njemu, zasaditi svoje nove biljke i zatim prekriti malčem?“ Razlog zbog kog ne možete je taj što je vaš posao uništavanja korova tek počeo. Seme korova koje je nevidljivo golim okom nalazi se ispod površine zemlje i čeka da nikne. Ako su korovi dovoljno snažni, pronaći će put ka svetlosti. Ovo je problem u onom momentu kada probušite geotekstil za nove biljke. Iz tog razloga morate uništiti seme korova pre postavljanja geotekstila.

Prekriveno navlaženo zemljište prekrijte prozirnom polietilenskom folijom – najlonom. Kako biste sprečili vetar da oduva najlon po ivicama možete postaviti daske ili lim koji ćete pričvrstiti ciglom, kamenom ili nekim teškim predmetima. Ukoliko ste prethodno vrlo marljivo odradili posao grabuljanja, zemljište neće sadržati oštre predmete ili kamenje koji mogu oštetiti najlon. Najlon može biti do 6mm debljine. Za naše uslove najbolji period za solarizaciju zemljišta je od juna do avgusta kada je Sunce najjače. Preporučuje se da najlon bude razvučen po površini oko dva meseca. Za to vreme Sunce će “kuvati” sav korov, seme i zemljišne patogene ispod najlona.

Kada ovaj period prođe ispod najlona ćete imati čistu površinu. Uklonite plastiku I postavite geotekstil. Koristite što deblji geotekstil za svaki slučaj da je u zemljištu ostalo kamenja ili čvrstih predmeta koji mogu oštetiti geotekstil.

Pravljenje rupa za biljke

Kada budete pravili rupe za vaše biljke obratite pažnju da zemljište ne prođe kroz rupe i ne zaprlja geotekstil. Nakon sadnje biljaka geotekstil ćete prekriti malčem. Imajte u vidu da ukoliko koristite organski malč, on će vremenom istručiti i postati pogodno tlo za korov. Sada se sigurno pitate “Pa zašto smo onda sve ovo radili?”. Činjenica da se malč neće raspasti sigurno u naredne dve godine dovoljna je da se vaš trud isplatio. I znajte da kada jednom izraste korov iz malča, vrlo lako će se izvući jer je malč puno rastresitiji od zemljišta I korov se neće moći čvrsto ukoreniti.

Kad smo već kod malča, nanošenje njegovog sloja na geotekstil završni je korak u ovom projektu. Nemojte gomilati malč oko novosađenih stabala ili grmlja jer to može prouzrokovati nakupljanje patogenih mikroorganizama i bolesti. Kada se stari malč raspadne, potrebno ga je ukloniti i zameniti novim. Suzbijanje korova solarizacijom zemljišta – pored ove metode možda će vas interesovati i Kako zalivati biljke tokom leta?