Saveti

Zimska šteta travnjaka, kako je sprečiti i kako izlečiti?

Zimska šteta travnjaka dendrolog

Zimska šteta travnjaka ili u svetu poznatija kao „zimska smrt“ je termin koji se koristi za svaki vid ekstenzivne štete koju trpi zasejan travnjak ili travni busen tokom zimskih meseci. Simptomi oštećenja na travnjacima mogu se primetiti kao delovi koji su potpuno braon boje. Ponekad čak i potpuno bez trave nakon zime. Ovaj problem može da pogodi i najbolje travnjake kao i one koji nisu održavani adekvatno, a oštećenja od izmrzavanja mogu da potraju na vašem travnjaku mesecima i mogu zahtevati podsejavanje trave ili zamene oštećenih delova travnjaka kako bi se problem rešio. Izmrzavanje trave može nastati pod različitim okolnostima:

Hladno isušivanje

spring deadUkoliko niste znali trave mogu da prežive gotovo svaku nisku temperaturu ukoliko su prekrivene snegom. Ali trava koja nije pokrivena snegom nastaviće da vrši transpiraciju, odnosno da ispušta vlagu i kiseonik u atmosferu usled fotosinteze čak i nakon potpunog izmrzavanja zemljišta. Korenov sistem koji se nađe u takvom zemljištu ne može da obezbedi nadzemnom delu biljke vodu. Voda je u ovakvom zemljištu u čvrstom agregatnom stanju. Usled ove pojave ćelije biljke u nadzemnom delu stradaju, a posledica je često i odumiranje celog nadzemnog dela biljke.

Kako rešiti ovaj problem? Budite strpljivi i sačekajte da vidite da li će se trava sama obnoviti. Ukoliko su oštećenja manja trava će se obnoviti relativno brzo, ili će je prorasti susedna trava. Ukoliko je oštećenje zahvatilo veliku površinu savetujemo podsejavanje odumrlih delova travnjaka.

 

Gljivično oboljenje


monographella
Ovaj vid oštećenja nastaje kada sneg padne preko travnjaka, a temperatura je visoka, te se usled vlažnih uslova mogu javiti gljivična oboljenja travnjaka. Nakon topljenja snega na travnjaku mogu da se primete paučinaste glivice, obično ih ima najviše na visokim travama, a boja im varira od svetlo ružičaste do sive.

Kako rešiti ovaj problem? Ovo oboljenje najčešće nestaje sa pojavom Sunca i vetra koji isušuju travnjak, ali ukoliko je travnjak izložen glivicama duži vremenski period trava može potpuno da propadne. Dovoljno je samo aerisati zemljište kako bi travnjaku obezbedili što bolju cirkulaciju vazduha. Kako biste izbegli ovaj problem obezbedite vašem travnjaku dovoljnu količinu vazduha i njegovu cirkulaciju tako što ćete travnjak redovno aerisati. U nekim slučajevima dobra je i kasna prihrana travnjaka. Neapsorbovana đubriva mogu da spreče pojavu gljivičnih oboljenja u toku zimskog perioda.

 

 

Izmrzavanje nadzemnog dela biljke

Ova pojava vezana je za naglu promenu vremena, to jest kada nakon veoma toplog vremena nastupi iznenadni mraz. Ovo je najčešća pojava u kasnu zimu ili rano proleće, naročito kada se javljaju jutarnji mrazevi. Ovakva zimska šteta travnjaka izmrzavanjem najviše utiče na širokolisne i ukrasne trave, jer biljka absorbuje veliku količinu vode u svoje ćelije. Nakon izmrzavanja ćelije se šire pod pritiskom leda i njihova ekspanzija dovodi do pucanja i izumiranja biljke.

Kako rešiti ovaj problem? Ukoliko se javi na velikoj površini rešenje je podsejavanje travnjaka ili zamena oštećenih delova travnjaka busenom. Što se drugih metoda tiče nema nekog naročitog saveta osim prevencije. Ukoliko Vam se ovo dešava svake sezone, razmislite o otpornijim smešama trave ili dizajnu vašeg dvorišta koji isključuje visoke ukrasne i širokolisne trave.

Miševi u travnjaku tokom zime

Vole DamageTravnjak zimi može biti uništen i od strane glodara i to se jako lako identifikuje. Miševi ostavljaju trag jer ispod velike količine snega prave tunele i utabane staze kojima se kreću tokom cele zime. Na mestima kuda su se kretali obično ostavljaju pojedenu travu, a neretko pojedu i ceo koren trave.

Kako rešiti ovaj problem? Travnjak koji je služio kao dom za ove sitne glodare tokom zime obično će se sam oporaviti. Šteta koja ostaje nakon zime uglavnom nije velika. Ukoliko se desi da ste imali invaziju ovih malih stvorenja razmislite o podsejavanju travnjaka. Miševe u svom dvorištu možete loviti na sve tradicionalne načine. To niti savetujemo niti podržavamo jer su i miševi živa bića i bore se za svoje mesto pod Suncem. Ono što možete učiniti ukoliko Vam smetaju jeste da pre zime uklonite opalo lišće. Grane ili bilo kakve gomile prirodnih otpadaka, a kompost izmestite van dvorišta. Na taj način vaše dvorište neće biti zanimljivo za ova stvorenja i vaš travnjak sigurno neće patiti od štete za koju su oni krivi.

Sada kada znate kako se rešava zimska šteta travnjaka pročitajte i kako da pripremite vrt za zimu.

Ostavite odgovor