Žbunje

Callicarpa bodinieri

Kineska kalikarpa je jedan od najatraktivnijih listopadnih žbunova koji poreklo vodi iz zapadne Kine. Atraktivnost duguje svojim plodovima koji su ujedno i jedini ljubičasti plodovi među žbunjem. Ime je dobila po francuskom misionaru Emilu Bodinieru koji ju je intrudokovao u Evropu iz Kine u 19. veku.

Kalikarpa je listopadni žbun koji naraste do 2 metra u visinu. Listovi su svetlozelene boje, a na jesen dobijaju jarko narandžastu boju. Cvetovi su u cvastima jako sitni i dekorativni i javljaju se u junu. Plodonosi u septembru i oktobru. Plodovi su bobice ljubičato-roze boje i ostaju na granama u toku zime. Posebno su dekorativne posle opadanja listova jer se zadržavaju na granama i posle opadanja listova.

Kalikarpa voli pre svega sunčana mesta ali dobro raste i na polusenovitim. Da bi plodonosila potrebno joj je dosta svetla i faza mirovanja u toku zime. Takođe, za razvoj plodova važna je i prihrana koju je potrebno sprovoditi na proleće i jesen. Voli dobro drenirana zemljišta, slabo kisela do neutralna. Ima umerene zahteve prema vlagi. Razmnožava se zrelim reznicama sa dvogodišnjeg stabla i zelenim reznicama tokom jula i u oba slučaja ima visok stepen ožiljavanja.

Ova vrsta je vrlo laka za održavanje, fascinantna je naročito u jesen u kombinaciji sa drugim vrstama. Izuzetno je otporna na bolesti i štetočine tako da je idealna za gajenje u svakom smislu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *