Žbunje

Sibirski dren Cornus alba

Sibirski dren dendrolog

Sibirski dren je jedna od retkih lišćarskih vrsta koje su atraktivne u toku cele godine. Prirodno raste u Sibiru, severnoj Kini i Koreji. Kod nas se gaji kao žbun visine do 3m. Listovi su tamnozeleni, eliptičnog oblika na vrhu zašiljeni. Na jesen iz zelene prelaze u tamno crveno-ljubičastu boju. Ova vrsta cveta krajem proleća u žutobelim štitastim cvastima. Pored listova i cvetova dekorativan je i plod – okrugla koštunica prljavobele, kasnije plavičaste boje koja dozreva u avgustu i septembru. U toku zimskih meseci, kada su grane potpuno ogoljene, atraktivnost biljke daje izrazito crvena, glatka kora.

Uslovi sredine

Ovo je vrsta koja najbolje uspeva na punom svetlu ili u polusenci te joj obezbedite osunčane pozicije. Voli vlažna dobro propusna zemljišta prema kojima nema nekih specijalnih zahteva. Posle sadnje sibirskog drena poželjno je malčiranje u cilju zadržavanja vlage i sprečavanja rasta korova. Brzorastuća je i dugovečna biljka što predstavlja još jedan adut za odabir baš ove vrste. Interesantno je da je tolerantna i na sušne periode što je čini vrlo adaptivnom vrstom za različite uslove sredine.

Izuzetno je otporna na niske temperature i mrazeve. Za sadnju u gradskim uslovima važno je istaći da odlično podnosi gradska zagađenja koja je ne sputavaju da se lepo razvija i raste. Podnosi orezivanje kojim biste, pored oblikovanja krošnje, podstakli i rast novih grana koje su upadljivo crvene boje. Maksimalno intenzivnu boju novih grana dobićete orezivanjam jedne trećine starih grana svake treće godine ili svake godine ukoliko želite grm malih dimenzija. Orezivanje vršite krajem zime ili u rano proleće.

Razmnožavanje

Razmnožava se reznicama debljine olovke u kasnu jesen. Reznici veličine oko 15cm odstranite bočne grane i umočite u hormon za ožiljavanje i posadite u zemlju. Reznice uskladištite u toku zime i imajte na umu da  je reznici nekad potrebno i do godinu dana da se ukoreni.

Sibirski dren ima široku primenu u pejzažnom uređenju, upotrebljava se u pojedinačnoj i grupnoj sadnji, kao i za isticanje pojedinih delova vrta. Najefektniji je u grupnoj sadnji sa zlatni drenom i nekim drugim žbunastim vrstama, kao i sa brezom sa čijom korom postiže interesantan zimski kolorit. Važno je napomenuti da vrsta ima izuzetno razvijen korenov sistem koji je pogodan za zaštitu terena od erozije.

Možete ga saditi od marta pa sve do novembra. Samo neki od kultivara ove vrste su: C. alba ‘Sibirica’, C. alba ‘Elegantissima’, C. alba ‘Spaethii’, C. alba ‘Argenteomarginata’, C. alba ‘Gouchaultii’, C. alba ‘Rosenthalii’ i dr.

Cornus alba ‘Sibirica’ je varijetet visine 1.5 – 2m, sa uspravnim granama koje su u toku jesenjeg i zimskog perioda koralno crvene boje. Listovi su svetlo zeleni, cvetovi su u cvastima, dok su bobice plavičaste. Kao i osnovna vrsta voli osunčane položaje i vlažna zemljišta. Pored lišćarskih vrsta izuzetno je interesantna sa zimzelenim žbunovima i pokrivačima tla. Otporna je na gradska zagađenja, sušne periode i različite tipove zemljišta kod kojih je važno da su dobro drenirana. Efektna je za sadnju na upadljivim mestima.

Cornus alba ‘Elegantissima’ je varijetet koji raste do 3m u visinu. Listovi su oivičeni belom bojom. Ostale osobine biljke su iste kao i kod Cornus alba.

Ukoliko se razmišljate koja bi vrsta zadovoljila brojne kriterijume vašeg osunčanog vrta, da je visoko dekoratvna i se odlično snalazi u društvu drugih biljaka, budite sigurni da je to sibirski dren, nećete se pokajati. A možda vam se svidi i Judino drvo Cercis siliquastrum.

dren
dren.
dren..
cornus alba elegantissima
Cornus alba

Ostavite odgovor