Žbunje

Tamarix tetrandra

Tamariks je listopadni niže drvo ili žbun visine do 5m koji potiče iz jugoistočne Evrope, iz Bugarske, Turske i sa Krima. Vrsta pripada porodici Tamariaceae,  istoimenom rodu Tamarix koji broji 50 – 60 listopadnih i zimzelenih vrsta. Ovaj razgarnati žbun ima tamnosmeđe povijene grane sa igličastim listovima koji su spiralno raspoređeni duž nje. Cvetovi su bledoroze boje i metličasti formiraju se krajem proleća. Plod je čaura koja dozreva u toku leta.

Vrsta voli osunčana mesa i nema nekih izričitih zahteva prema zemljištu i vodi. Toleriše kako sve vrste zemljišta, tako i sušne periode u toku godine. Voli zaslanjena zemljišta pa se često sreće u primorskim mestima. Ima dubok korenov sistem korenov sistem te vodite računa prilikom presadnje biljke kako ga ne bi oštetili. Tamarix tetrandra cveta od maja do juna meseca beličastoroze cvetovima u metličastim cvastima koje daju veoma elegantan i nežan izgled ovom žbunu. Vrlo dobro podnosi niske temperature i do -20°C. Podnosi orezivanje te je možete oblikovati. Razmnožava se reznicama na proleće, semenom i položenicama.

Zbog malih zahteva prema uslovima gradske sredine, česta je vrsta i na putevema gde se sadi između saobraćajnica, razdvajajući ih. Primenjuje se i na erodiranim područijima gde se sadi kako bi vezala tlo i sprečila dalju eroziju. I povrh svega navedenog, izuzetno je otporna na gradska zagađenja, gasove i prašinu što je čini idealnom vrstom kada je reč o urbanim područjima. U pejzažnoj arhitekturi se često koristi kao samostalan žbun ali i za sadnju u grupama sa drugim vrstama.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *