Žbunje

Tamarix tetrandra

Tamarix dendrolog

Tamariks je listopadni niže drvo ili žbun visine do 5m koji potiče iz jugoistočne Evrope, iz Bugarske, Turske i sa Krima. Vrsta pripada porodici Tamariaceae, istoimenom rodu Tamarix koji broji između 50 i 60 listopadnih i zimzelenih vrsta. Ovaj razgarnati žbun ima tamnosmeđe povijene grane sa igličastim listovima koji su spiralno raspoređeni duž nje. Cvetovi Tamarixa su bledoroze boje i metličasti formiraju se krajem proleća. Plod je čaura koja dozreva u toku leta.

Uslovi sredine

Vrsta voli osunčana mesa i nema nekih izričitih zahteva prema zemljištu i vodi. Toleriše kako sve vrste zemljišta, tako i sušne periode u toku godine. Voli zaslanjena zemljišta pa se često sreće u primorskim mestima. Ima dubok korenov sistem korenov sistem te vodite računa prilikom presadnje biljke kako ga ne bi oštetili. Tamarix tetrandra cveta od maja do juna meseca beličastoroze cvetovima u metličastim cvastima koje daju veoma elegantan i nežan izgled ovom žbunu. Vrlo dobro podnosi niske temperature i do -20°C. Podnosi orezivanje te je možete oblikovati.

Zbog malih zahteva prema uslovima gradske sredine, česta je vrsta i na putevema gde se sadi između saobraćajnica, razdvajajući ih. Primenjuje se i na erodiranim područijima gde se sadi kako bi vezala tlo i sprečila dalju površinsku eroziju. I povrh svega navedenog, izuzetno je otporna na gradska zagađenja, gasove i prašinu što je čini idealnom vrstom kada je reč o urbanim područjima. U pejzažnoj arhitekturi se često koristi kao samostalan žbun ali i za sadnju u grupama sa drugim vrstama.

Razmnožavanje

Što se tiče razmnožavanja Tamarix se razmnožava reznicama na proleće, semenom i položenicama. Tamarix se najbolje pokazao u vegetativnom razmnožavanju preko reznice. Nešto manji procenat uspešnog razmnožavanja je položenicama i generativno, odnosno preko semena, ali je takođe moguće i ne zahteva nikakvo posebno znanje.

Tabela održavanja:

Tamarix tetrandra

Pogledajte i druge zanimljive vrste: Rhododendron Red Jack, Forsythia europea.

Ostavite odgovor