Seme jestivog cveća
250.00 RSD
Seme jestivog cveća novo u ponudi. Maslačak, dragoljub, karanfil, kadifa, zevalica, neven ,ageratum, ljubičica.
Seme jestivog cveća – dekoracija i gastronomija na tanjiru
Jestivo cveće je izvanredan dodatak jelima koji donosi estetsku i kulinarsku vrednost. Njegova upotreba u kulinarstvu postaje sve popularnija zbog raznovrsnih ukusa, hranljivih svojstava i dekorativnog izgleda. U ovom članku ćemo istražiti nekoliko vrsta jestivog cveća uključujući:
- Taraxacum officinale – Maslačak
- Tropaelum majus – Dragoljub
- Dianthus caryophyllus – Karanfil
- Tagetes patula – Kadifa
- Antirrhinum majus – Zevalica
- Calendula officinalis – Neven
- Ageratum mexicanum – Ageratum
- Viola tricolor – Ljubičica
Seme jestivog cveća Taraxacum officinale – Maslačak
Taraxacum officinale, poznat i kao maslačak, je jestiva biljka sa široko rasprostranjenim žutim cvetovima. Listovi imaju gorkastu notu, dok su cvetovi slatkastog ukusa. Maslačak se često koristi u salatama, supama i čajevima. Bogat je antioksidantima i vitaminima A i C, što ga čini odličnim dodatkom ishrani.
Seme jestivog cveća Tropaelum majus – Dragoljub
Tropaelum majus, ili dragoljub, je cveće s jarkim bojama koje se koristi kao ukrasna biljka u baštama. Cveta u nizu različitih boja, a listovi i cvetovi imaju pikantan i začinjen ukus. Oni su idealni za upotrebu u salatama, umacima i kao dekoracija za jela.
Seme jestivog cveća Dianthus caryophyllus – Karanfil
Dianthus caryophyllus, poznat kao karanfil, je cvet s bogatim mirisom i živahnim bojama. Karanfili su slatkastog ukusa s blagom začinjenom notom. Koriste se u kulinarskim kreacijama kao dekoracija, za pravljenje sirupa, čajeva ili aromatizaciju jela.
Seme jestivog cveća Tagetes patula – Kadifica
Tagetes patula, ili Kadifica, ima žute i narandžaste cvetove koji se često koriste u kulinarstvu. Imaju lagano citrusni ukus, a koriste se u salatama, supama i pirinčanim jelima. Takođe, mogu biti odličan dodatak voćnim salatama i desertima.
Seme jestivog cveća Antirrhinum majus – Zevalica
Antirrhinum majus, zevalica ili zimzelen, je cvet s interesantnim oblikom koji podseća na otvorena usta. Cvetovi dolaze u raznim bojama, a ukus im je blago slatkast. Koriste se kao dekoracija za torte, kolače i voćne salate. Listovi zimzelena mogu se dodati u salate ili koristiti za pripremu čaja.
Seme jestivog cveća Calendula officinalis – Neven
Calendula officinalis, poznata kao neven, ima svetlo narandžaste cvetove. Imaju blago pikantan ukus i koriste se u supama, pirinčanim jelima, salatama i čajevima. Takođe se koriste za bojenje hrane i pravljenje jestivih ulja i sirupa.
Seme jestivog cveća Ageratum mexicanum – Ageratum
Ageratum mexicanum, poznat kao meksički plutajući plavi cvet, ima sitne plave cvetove koji izgledaju kao oblačići plavog dima. Imaju slatkasti ukus i koriste se kao dekoracija za salate, dezerte i koktele.
Seme jestivog cveća Viola tricolor – Ljubičica
Viola tricolor, ili ljubičica, je biljka s nežnim cvetovima u raznim bojama. Ima blag i sladak ukus. Ljubičice se često koriste za ukrašavanje torti, salata i voćnih napitaka. Listovi se mogu dodati u salate ili koristiti kao dekoracija.
Recepti sa jestivim cvećem kao dodatkom
Ukoliko želite da se oprobate u kulinarstvu evo nekoliko recepata:
Salata od maslačka
- Listovi maslačka
- Cherry paradajz
- Crveni luk (isečen na tanke kolutove)
- Komadići sira (po izboru)
- Maslinovo ulje
- Limunov sok
- So i biber
Priprema:
- Dobro operite listove maslačka i stavite ih u posudu za salatu.
- Dodajte cherry paradajz, kolutove crvenog luka i komadiće sira.
- Začinite salatu maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom.
- Dobro promešajte i poslužite.
Supa od kadifice
- Luk (isečen na kockice)
- Šargarepa (isečena na kolutove)
- Krompir (isečen na kockice)
- Tagetes cvetovi
- So i biber po ukusu
- Maslac
Priprema:
- U velikom loncu zagrejte maslac i propržite luk dok ne postane staklast.
- Dodajte šargarepu i krompir i nastavite pržiti nekoliko minuta.
- Dodajte dovoljno vode da prekrije povrće i kuvajte dok povrće ne omekša.
- Kada je supa gotova, dodajte sveže tagetes cvetove i začinite solju i biberom po ukusu.
- Kuvajte još nekoliko minuta i poslužite toplu.
Sos od karanfila
- 1 šolja karanfila
- 2 čena belog luka (sitno iseckana)
- Sok od 1 limuna
- ¼ šolje maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
Priprema:
- U blenderu ili seckalici, sameljite karanfile zajedno sa belim lukom, sokom od limuna, maslinovim uljem, solju i biberom.
- Blendirajte sve dok ne dobijete glatku teksturu.
- Probajte sos i dodajte više soli i bibera po ukusu.
- Poslužite sos uz pečeno meso, ribu ili kao preliv za salate.
Supa od zevalice
- Recept za supu od zimzelena: Sastojci:
- 1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
- 2 šargarepe (iseckane na kolutove)
- 2 krompira (iseckana na kockice)
- 4 šolje povrtnog bujona
- 1 šolja cvetova zimzelena
- So i biber po ukusu
- Sveži peršun za posipanje
Priprema:
- U velikom loncu, propržite luk dok ne postane staklast.
- Dodajte šargarepu i krompir i propržite nekoliko minuta.
- Dolijte povrtni bujon i kuvajte dok povrće ne omekša.
- Dodajte cvetove zimzelena i kuvajte još nekoliko minuta.
- Začinite solju i biberom po ukusu.
- Poslužite supu toplo, posipanu svežim peršunom.
Pirinčana salata od nevena
- 2 šolje kuvanog integralnog pirinča
- 1 šolja iseckane paprike (raznobojne)
- ½ šolje seckanih crnih maslina
- ¼ šolje seckanog crnog luka
- 1 šaka cvetova nevena
- 3 kašike maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- So i biber po ukusu
Priprema:
- U velikoj posudi, pomešajte kuvani pirinač, iseckanu papriku, masline i crni luk.
- Dodajte cvetove nevena i lagano promešajte.
- Napravite preliv od maslinovog ulja, soka od limuna, soli i bibera, pa prelijte preko salate.
- Dobro promešajte sve sastojke kako bi se preliv ravnomerno rasporedio.
- Ostavite salatu da odstoji nekoliko minuta kako bi se ukusi sjedinili.
- Poslužite salatu sa jestivim cvećem kao glavno jelo ili prilog uz pečeno meso ili ribu.
Uživajte u ovim receptima koji će vam omogućiti da iskoristite jestivo cveće na kreativan način u kuhinji.
Težina | 0.2 kg |
---|---|
Seme |
Ageratum ,Dragoljub ,Kadifa ,Karanfil ,Ljubičica ,Maslačak ,Neven ,Zevalica |