Seme jestivog cveća

250.00 RSD

Seme jestivog cveća novo u ponudi. Maslačak, dragoljub, karanfil, kadifa, zevalica, neven ,ageratum, ljubičica.

Šifra proizvoda: 1348 Kategorija:
Opis

Seme jestivog cveća – dekoracija i gastronomija na tanjiru

Jestivo cveće je izvanredan dodatak jelima koji donosi estetsku i kulinarsku vrednost. Njegova upotreba u kulinarstvu postaje sve popularnija zbog raznovrsnih ukusa, hranljivih svojstava i dekorativnog izgleda. U ovom članku ćemo istražiti nekoliko vrsta jestivog cveća uključujući:

  1. Taraxacum officinale – Maslačak
  2. Tropaelum majus – Dragoljub
  3. Dianthus caryophyllus – Karanfil
  4. Tagetes patula – Kadifa
  5. Antirrhinum majus – Zevalica
  6. Calendula officinalis – Neven
  7. Ageratum mexicanum – Ageratum
  8. Viola tricolor – Ljubičica

Seme jestivog cveća Taraxacum officinale – Maslačak

Taraxacum officinale, poznat i kao maslačak, je jestiva biljka sa široko rasprostranjenim žutim cvetovima. Listovi imaju gorkastu notu, dok su cvetovi slatkastog ukusa. Maslačak se često koristi u salatama, supama i čajevima. Bogat je antioksidantima i vitaminima A i C, što ga čini odličnim dodatkom ishrani.

Seme jestivog cveća Tropaelum majus – Dragoljub

Tropaelum majus, ili dragoljub, je cveće s jarkim bojama koje se koristi kao ukrasna biljka u baštama. Cveta u nizu različitih boja, a listovi i cvetovi imaju pikantan i začinjen ukus. Oni su idealni za upotrebu u salatama, umacima i kao dekoracija za jela.

Seme jestivog cveća Dianthus caryophyllus – Karanfil

Dianthus caryophyllus, poznat kao karanfil, je cvet s bogatim mirisom i živahnim bojama. Karanfili su slatkastog ukusa s blagom začinjenom notom. Koriste se u kulinarskim kreacijama kao dekoracija, za pravljenje sirupa, čajeva ili aromatizaciju jela.

Seme jestivog cveća Tagetes patula – Kadifica

Tagetes patula, ili Kadifica, ima žute i narandžaste cvetove koji se često koriste u kulinarstvu. Imaju lagano citrusni ukus, a koriste se u salatama, supama i pirinčanim jelima. Takođe, mogu biti odličan dodatak voćnim salatama i desertima.

Seme jestivog cveća Antirrhinum majus – Zevalica

Antirrhinum majus, zevalica ili zimzelen, je cvet s interesantnim oblikom koji podseća na otvorena usta. Cvetovi dolaze u raznim bojama, a ukus im je blago slatkast. Koriste se kao dekoracija za torte, kolače i voćne salate. Listovi zimzelena mogu se dodati u salate ili koristiti za pripremu čaja.

Seme jestivog cveća Calendula officinalis – Neven

Calendula officinalis, poznata kao neven, ima svetlo narandžaste cvetove. Imaju blago pikantan ukus i koriste se u supama, pirinčanim jelima, salatama i čajevima. Takođe se koriste za bojenje hrane i pravljenje jestivih ulja i sirupa.

Seme jestivog cveća Ageratum mexicanum – Ageratum

Ageratum mexicanum, poznat kao meksički plutajući plavi cvet, ima sitne plave cvetove koji izgledaju kao oblačići plavog dima. Imaju slatkasti ukus i koriste se kao dekoracija za salate, dezerte i koktele.

Seme jestivog cveća Viola tricolor – Ljubičica

Viola tricolor, ili ljubičica, je biljka s nežnim cvetovima u raznim bojama. Ima blag i sladak ukus. Ljubičice se često koriste za ukrašavanje torti, salata i voćnih napitaka. Listovi se mogu dodati u salate ili koristiti kao dekoracija.

Recepti sa jestivim cvećem kao dodatkom

Ukoliko želite da se oprobate u kulinarstvu evo nekoliko recepata:

Salata od maslačka

  • Listovi maslačka
  • Cherry paradajz
  • Crveni luk (isečen na tanke kolutove)
  • Komadići sira (po izboru)
  • Maslinovo ulje
  • Limunov sok
  • So i biber

Priprema:

  1. Dobro operite listove maslačka i stavite ih u posudu za salatu.
  2. Dodajte cherry paradajz, kolutove crvenog luka i komadiće sira.
  3. Začinite salatu maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom.
  4. Dobro promešajte i poslužite.

Supa od kadifice

  • Luk (isečen na kockice)
  • Šargarepa (isečena na kolutove)
  • Krompir (isečen na kockice)
  • Tagetes cvetovi
  • So i biber po ukusu
  • Maslac

Priprema:

  1. U velikom loncu zagrejte maslac i propržite luk dok ne postane staklast.
  2. Dodajte šargarepu i krompir i nastavite pržiti nekoliko minuta.
  3. Dodajte dovoljno vode da prekrije povrće i kuvajte dok povrće ne omekša.
  4. Kada je supa gotova, dodajte sveže tagetes cvetove i začinite solju i biberom po ukusu.
  5. Kuvajte još nekoliko minuta i poslužite toplu.

Sos od karanfila

  • 1 šolja karanfila
  • 2 čena belog luka (sitno iseckana)
  • Sok od 1 limuna
  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. U blenderu ili seckalici, sameljite karanfile zajedno sa belim lukom, sokom od limuna, maslinovim uljem, solju i biberom.
  2. Blendirajte sve dok ne dobijete glatku teksturu.
  3. Probajte sos i dodajte više soli i bibera po ukusu.
  4. Poslužite sos uz pečeno meso, ribu ili kao preliv za salate.

Supa od zevalice

  1. Recept za supu od zimzelena: Sastojci:
  • 1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
  • 2 šargarepe (iseckane na kolutove)
  • 2 krompira (iseckana na kockice)
  • 4 šolje povrtnog bujona
  • 1 šolja cvetova zimzelena
  • So i biber po ukusu
  • Sveži peršun za posipanje

Priprema:

  1. U velikom loncu, propržite luk dok ne postane staklast.
  2. Dodajte šargarepu i krompir i propržite nekoliko minuta.
  3. Dolijte povrtni bujon i kuvajte dok povrće ne omekša.
  4. Dodajte cvetove zimzelena i kuvajte još nekoliko minuta.
  5. Začinite solju i biberom po ukusu.
  6. Poslužite supu toplo, posipanu svežim peršunom.

Pirinčana salata od nevena

  • 2 šolje kuvanog integralnog pirinča
  • 1 šolja iseckane paprike (raznobojne)
  • ½ šolje seckanih crnih maslina
  • ¼ šolje seckanog crnog luka
  • 1 šaka cvetova nevena
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Sok od 1 limuna
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. U velikoj posudi, pomešajte kuvani pirinač, iseckanu papriku, masline i crni luk.
  2. Dodajte cvetove nevena i lagano promešajte.
  3. Napravite preliv od maslinovog ulja, soka od limuna, soli i bibera, pa prelijte preko salate.
  4. Dobro promešajte sve sastojke kako bi se preliv ravnomerno rasporedio.
  5. Ostavite salatu da odstoji nekoliko minuta kako bi se ukusi sjedinili.
  6. Poslužite salatu sa jestivim cvećem kao glavno jelo ili prilog uz pečeno meso ili ribu.

Uživajte u ovim receptima koji će vam omogućiti da iskoristite jestivo cveće na kreativan način u kuhinji.

Dodatne informacije
Težina 0.2 kg
Seme

Ageratum

,

Dragoljub

,

Kadifa

,

Karanfil

,

Ljubičica

,

Maslačak

,

Neven

,

Zevalica