Refraktometar 0 do 40 Brix

4,000.00 RSD

Refraktometar 0 do 40 Brix predstavlja optički uređaj za merenje procenata šećera u grožđu, voću i voćnim sokovima. Takođe prikazuje i potencijalni alkohol u širi.

Nema na zalihama

Šifra proizvoda: 0651 Kategorija: Oznake: , , , ,
Opis
Refraktometar 0 do 40 Brix – Uređaj za merenje procenta šećera i alkohola

Refraktometar 0 do 40 Brix meri sadržaj šećera u voću i voćnim sokovima, kao i procenat alkohola. Ovaj optički uređaj prodaje se u kutiji od čvrste plastike sa pipetom za tečnosti, krpicom za brisanje prizme i šrafcigerom za kalibrisanje uređaja. Uz merač se dobija i uputstvo za upotrebu kao i bočica sa destilovanom vodom za kalibraciju.

Za čega se korsiti refraktometar?

Refrakotometar 0 do 40 Brix koristi se pre svega u vinogradarstvu, ali svoju upotrebu nalazi i u voćarstvu. Koristi se na terenu gde je neophodno utvrditi pravi trenutak sazrevanja voća i berbe kvalitetnih dozrelih plodova. Koristi se pre svega za grožđe, gde pokazuje i procenat potencijalnog alkohola u širi, ali se može koristiti takođe i za kajsiju, šljivu, breskvu, dinje, lubenice, grožđe, malinu, kupinu, ali i svo drugo voće i povrće čiji procenat šećera u zrelom stanju ne prelazi 40 pocenta.

Kako se koristi refraktometar?

Refraktometri su izuzetno laki za upotrebu. Nakon kalibracije uređaja procenat šećera u ispitivanom voću merimo tako što na prizmu merača nakapamo par kapi tečnosti i poklopimo prizmu plastičnim poklopcem. Nakon toga refraktometar uperimo u izvor svetlosti i gledamo kroz njega. Vodoravna crta koja se pojavi na skali prolaziće kroz rezultat odnosno kroz vrednost količine šećera u ispitivanom uzorku.

Kako se kalibriše Refraktometar 0 do 40 Brix

Refrakotmetar 0 do 40 Brix dolazi unapred kalibrisan, ali i pored ove činjenice nije loše proveriti kalibraciju pre svake uporebe. Svi refraktometri se kalibrišu na gotovo isti način. Kod uređaja Refraktometar 0 do 40 Brix kalibracija se vrši destilovanom vodom. Destilovana voda ne sadrži šećere pa je se kalibracija vrši na apsolutnu nulu. Kada se nakapa par kapi destilovane vode na prizmu merača i kada se prizma poklopi plastičnim poklopcem tada gledamo kroz okular.

Krug vidnog polja podeljen je na plavi i beli deo

Ukoliko je horizontalna crna vidnog polja podeljena na plavu i belu polovinu na podeoku 0% to znači da je refraktometar kalibisan. Ukoliko horizontalna crna između plave i bele površine kruga pada u drugu tačnu potrebno je doštelovati refraktometar šrafcigerom iz kompleta.

Da li je moguće meriti šećer u sokovima?

Refraktometar 0 do 40 Brix meri procenat šećera u bilo kojoj tečnosti pa i u sokovima. Jedini uslov za merenje jeste da vrednost procenta šećera u soku ne prelazi 40% zato što ovaj merač meri isključivo do vrednosti 40% Brix jedinica.

Refraktometar 0 do 40 Brix – 1 Brix = 1% šećera

Brix predstavlja mernu jedinicu slatkoće i iznosi tačno jedan procenat šećera na sto grama u mernom uzorku. Ovo dodatno olakšava sam postupak merenja jer nije potrebna kompenzaciona tabela niti pretvaranje očitanog rezultata.

Automatska temperaturna kompenzacija – ATC

Refraktometar 0 do 32 Brix poseduje automatsku temperaturnu kompenzaciju. To praktično znači da je rezultat tačan bez obzira na temperaturu pri kojoj se slatkoća uzorkuje. Naravno u nekim ekstremnim slučajevima može doći do odstupanja. Ovo je slučaj kada sa refraktometrom merimo u najtoplije doba dana po direktnom suncu ili u hladnjačama na ekstremno niskim temperaturama. Optimalna temperatura za uzorkovanje je 20 stepeni Celzijusove skale.

Tri godine garancije na Refraktometar 0 do 40 Brix

Obzirom da su oprički refraktometri analogni uređaji oni se zaista retko kvare. Iz tog razloga u mogućnosti smo da vam ponudimo tri godine garancije uz ovaj uređaj. Naravno izuzetak od ove garancije su mehanička oštećenja koja su nastala neadekvatnim rukovanjem – slomljena prizma prilikom pada ili udarca itd.

Specifikacije

Boja: Srebrna, Crna

Merni opseg merenja slatkoće: Od 0% do 42% Brix

Merni opseg merenja alkohola: Od 0 do 25% Alc.

Rezolucija merenja refraktometra: 0.2% Brix

Tačnost merenja refraktometra: 0.2 % Brix

Radna temperatura merenja: 20° C

Temperaturna kompenzacija: Automatska

Zemlja porekla: Kina

Uputstvo za upotrebu

Kalibracija refraktometra:

  • Na mernu prizmu nakapajte par kapi destilovane vode
  • Poklopite mernu prizmu poklopcem
  • Gledajte kroz okular
  • Ukoliko su brojevi mutni izoštrite okretanjem okulara
  • Ukoliko je podela kruga na beli i plavi tačno po liniji procenta 0% nije potrebna kalibracija
  • Ukoliko linija prolazi iznad ili ispod 0% kalibrišite merač šrafcigerom i šrafom koji se nalazi ispod crnog čepa sa gornje strane merača iznad prizme
  • Zavrnite ili odvrnite šraf dok se podela vidnog polja ne poklopi sa procentom 0%
  • Obrišite mernu prizmu i refraktometar je spreman za merenje

Merenje refraktometrom:

  • Nakapajte par kapi soka voća, grožđa ili druge slatke tečnosti na mernu prizmu
  • Mernu prizmu poklopite poklopcem merne prizme
  • Gledajte kroz okular i očitajte vrednost podele mernog polja
  • Linija koja deli merni krug na beli i plavi deo prolaziće kroz vrednost procenta šećera u merenom uzorku
  • Nakon što ste završili sa merenjem mernu prizmu očistite vodom i obrišite suvim ubrusom
  • Merač vratite u kutiju i odložite na mesto van domašaja dece
Dodatne informacije
Težina 1.5 kg