Saveti, Blog

5 načina za podupiranje sobnih biljaka

5-nacina-za-podupiranje-sobnih-biljaka-3-Dendrolog
5 načina za podupiranje sobnih biljaka

Podupiranje sobnih biljaka je veoma česta pojava. Ove biljke u svom prirodnom staništu izložene su vetru kao i kompeticiji. Ovaj pojam u globalu označava borbu biljaka među vrstama u prevlasti nad zemljištem, sunčevim zracima, hranljvim materijama…

Uslovi životne sredine biljke podstiču na brži rast i razvoj potpornih struktura. U zatvorenim prostorima gde retko ima vetra, biljke često prerastu svoje prirodne podupirače i razvijaju nestabilno stablo. U tim slučajevima neophodno je podupiranje vaših biljaka.

5 načina za podupiranje sobnih biljaka – razlozi za podupiranje

5-nacina-za-podupiranje-sobnih-biljaka-1-DendrologBrzi rast nije jedini razlog za podupiranje sobnih biljaka. Neke biljke su prirodno vrlo teške i zahtevaju potporu čak I napolju ukoliko želimo da rastu pravo. Bugenvilija je jedna od takvih biljaka. Druge biljke su prirodne penjačice i treba ih podupirati kako bi pravilno rasle. Mnoge najlepše vrste filodendrona se takođe moraju porupirati i  povezivati, kao i bršljan, jasmin i tropske biljke poput monstere.

Način na koji treba podupirati i povezivati biljke zavisi pre svega od vrste biljke koju uzgajate. Evo nekoliko osnovnih metoda podupiranja koje su najčešće za većinu sobnih biljaka.

5 načina za podupiranje sobnih biljaka – Jednostavni ravni štap

Ovo je najosnovniji oblik podupiranja i idealan je za biljke s jednim stablom koje nisu previše teške. Ovde spadaju cvetnice i brzorastuće biljke. Ova vrsta podupiranja podrazumeva da koristimo ravan štap, često bambusov, tako što se štap ukopa u susptrat, a biljka se jednostavno priveže za štap. Kad vežete biljku, pripazite da je ne zavežete previše čvrsto kako ne bi došlo do oštećenja stabla prilikom rasta biljke.

5 načina za podupiranje sobnih biljaka – Žičani ili oblikovani podupirač

Ovi tipovi podupirača savršeni su za biljke koje treba osposobiti i usmeriti kaželjenom obliku. Takođe dosta se koristi i kod puzavica. Dobar primer u zatvorenom prostoru je jasmin. Kod njega su grane dugačke, sa mnoštvom cvetova. Često grane ne mogu podneti težinu cvetova i savijaju se, a neretko i lome. Žičani podupirač pobada se sa oba svoja kraja u zemlju tako da pravi luk oko biljke. Ne samo da ćete olakšati težinu granama biljke, nego ćete dobiti i lep svetni nosač u obliku luka.

5 načina za podupiranje sobnih biljaka – Žičana potpora

5-nacina-za-podupiranje-sobnih-biljaka-2-DendrologOvo vrsta podupiranja biljaka idealna je za biljke s više stabljika koje su izuzetno teške sa mnogo cvetne i lisne mase. Za podupiranje ovakvih biljaka možete koristiti jednostavnu pletenu žicu koju ćete obaviti oko biljke i jedan kraj žice ubosti u saksiju. Takođe možete koristiti i drveno pruće oko kog ćete isplesti mrežu kanapom. Ono što je bitno kod ovog tipa podupiranja jeste da biljci obezbedite dovoljno prostora za bočni porast unutar žice.

5 načina za podupiranje sobnih biljaka – Štap od mahovine ili kokosa

5-nacina-za-podupiranje-sobnih-biljaka-4-DendrologOvo je najbolja vrsta podupirača i najbolje se pokazala kod puzavica kojima je potrebna podloga za penjanje. Od biljaka to su zlatni Potos, Monstera, i drugi filodendroni. Ovaj štap možete sami napraviti tako što ćete od uske žice napraviti cev koju ćete ispuniti mahovinom. Jedan kraj cevi ubada se u saksiju, a biljka se priveže za cev dok sama ne počne da se za njega vezuje vazdušnim korenjem. Ovo je dobro rešenje jer samu biljku možete zalivati sipanjem vode u cev.

Kada je potrebno podupirati biljke?

Bez obzira koju vrstu podupirača koristite, najbolje je postaviti ga dok je biljka još mlada i traži potporu za koju bi se privezala. Takođe, poželjno je sam štap postaviti van centra saksije. Tako ćete najbolje imitirati prirodne uslove u kojima se bijka puže uz susedno stablo.

Štap za podupiranje biljaka napravite sami

Ukoliko imate malo majstorkih veština neće vam biti teško da sami napravite štap za podupiranje biljaka. Ovaj štap može biti obična ravna grana, od leske, graba ili nekog drugog drveta. Takođe štap možete napraviti i od rapic pletiva a unutrašnjost možete napuniti supstratom kako bi se biljke prihranjivale iz samog štapa.

Još jedna mogućnost za samostalnu konstrukciju podupirača za biljke jesu razne letvice ili čvrsta paljena žica. Igrajte se i budite kreativni. Vaše biljke će Vam biti zahvalne, a vašem vrtu dodaćete notu originalnosti.

Sada kada znate koji su to 5 načina za podupiranje sobnih biljaka

možete pročitati i kojih su to 5 Biljaka za kancelarijski prostor, kao i Koja biljka vam odgovara po horoskopu? Sve ovo kao i još mnogo korisnih stvari za vaše zelene biljke možete pročitati na našem sajtu.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi biljaka, potreban vam je savet ili neka sobna biljka slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka tu je za sva vaša pitanja i potrebe vaših biljaka.