Refraktometar 58 do 90 Brix – Uređaj za merenje procenta šećera i vode u medu
Refraktometar 58 do 90 Brix meri sadržaj šećera medu, i drugim konditorksim proizvodima. Ovaj optički uređaj prodaje se u kutiji od čvrste plastike sa pipetom za tečnosti, krpicom za brisanje prizme i šrafcigerom za kalibrisanje uređaja. Uz merač se dobija i uputstvo za upotrebu kao i bočica sredstvom za kalibraciju.
Za čega se korsiti refraktometar?
Refrakotometar 58 do 90 Brix koristi se pre svega za merenje procenata šećera kao i vode u medu. Nalazi upotrebu na terenu gde je neophodno utvrditi količinu šećera u medu. Takođe se može koristiti i za marmelade, demove, slatko, krem kao i svo voće i povrće čiji procenat šećera u zrelom stanju prelazi 58 pocenta.
Kako se koristi refraktometar?
Refraktometri su izuzetno laki za upotrebu. Nakon kalibracije uređaja procenat šećera u ispitivanom uzorku merimo tako što na prizmu merača nakapamo par kapi tečnosti i poklopimo prizmu plastičnim poklopcem. Nakon toga refraktometar uperimo u izvor svetlosti i gledamo kroz njega. Vodoravna crta koja se pojavi na skali prolaziće kroz rezultat odnosno kroz vrednost količine šećera u ispitivanom uzorku.
Kako se kalibriše refraktometar
Refrakotmetar 58 do 90 Brix dolazi unapred kalibrisan, ali i pored ove činjenice nije loše proveriti kalibraciju pre svake uporebe. Svi refraktometri se kalibrišu na gotovo isti način. Kod uređaja Refraktometar 58 do 32 Brix kalibracija se vrši ekstra devičanskim maslinovim uljem. Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži 71.5% Brixa ili 27% vode. Kada se nakapa par kapi ovog ulja na prizmu merača i kada se prizma poklopi plastičnim poklopcem tada gledamo kroz okular.
Krug vidnog polja podeljen je na plavi i beli deo
Ukoliko je horizontalna crna vidnog polja podeljena na plavu i belu polovinu tik ispod podeoka 72% to znači da je refraktometar kalibisan. Moguće je podesiti i na 27% vode. Ukoliko horizontalna crna između plave i bele površine kruga pada u drugu tačnu potrebno je doštelovati refraktometar šrafcigerom iz kompleta.
Da li je moguće meriti šećer u sokovima?
Refraktometar 58 do 90 Brix meri procenat šećera u bilo kojoj tečnosti pa i u sokovima. Jedini uslov za merenje jeste da vrednost procenta šećera u soku pada između 58% i 90% zato što ovaj merač meri isključivo vrednosti unutar ovih Brix jedinica.
Refraktometar 58 do 90 Brix – 1 Brix = 1% šećera
Brix predstavlja mernu jedinicu slatkoće i iznosi tačno jedan procenat šećera na sto grama u mernom uzorku. Ovo dodatno olakšava sam postupak merenja jer nije potrebna kompenzaciona tabela niti pretvaranje očitanog rezultata.
Automatska temperaturna kompenzacija – ATC
Refraktometar 58 do 90 Brix poseduje automatsku temperaturnu kompenzaciju. To praktično znači da je rezultat tačan bez obzira na temperaturu pri kojoj se slatkoća uzorkuje. Naravno u nekim ekstremnim slučajevima može doći do odstupanja. Ovo je slučaj kada sa refraktometrom merimo u najtoplije doba dana po direktnom suncu ili u hladnjačama na ekstremno niskim temperaturama. Optimalna temperatura za uzorkovanje je 20 stepeni Celzijusove skale.
Tri godine garancije na Refraktometar 58 do 90 Brix
Obzirom da su oprički refraktometri analogni uređaji oni se zaista retko kvare. Iz tog razloga u mogućnosti smo da vam ponudimo tri godine garancije uz Refraktometar 58 do 90 Brix. Naravno izuzetak od ove garancije su mehanička oštećenja koja su nastala neadekvatnim rukovanjem – slomljena prizma prilikom pada ili udarca itd.
Specifikacije
Boja: Srebrna, Crna
Merni opseg refraktometra: Od 0% do 32% Brix; Od 12 do 27% vode; Od 38 do 43 Baume
Rezolucija merenja refraktometra: 0.2% Brix; 0.5% Vode; 0.25% Baume
Tačnost merenja refraktometra: 0.2 % Brix, O.5% Vode; o.25% Baume
Radna temperatura merenja: 20° C
Temperaturna kompenzacija: Automatska
Zemlja porekla: Kina
Uputstvo za upotrebu
Kalibracija refraktometra:
- Na mernu prizmu nakapajte par kapi ekstra devičanskog maslinovog ulja
- Poklopite mernu prizmu poklopcem
- Gledajte kroz okular
- Ukoliko su brojevi mutni izoštrite okretanjem okulara
- Ukoliko je podela kruga na beli i plavi tek ispod linije 72% nije potrebna kalibracija
- Ukoliko linija prolazi iznad ili ispod kalibrišite merač šrafcigerom i šrafom koji se nalazi ispod crnog čepa sa gornje strane merača iznad prizme
- Zavrnite ili odvrnite šraf dok se podela vidnog polja ne poklopi sa procentom 72% Brix ili sa procentom 27% vode
- Obrišite mernu prizmu i refraktometar je spreman za merenje
Merenje refraktometrom:
- Nakapajte par kapi meda ili druge slatke tečnosti na mernu prizmu
- Mernu prizmu poklopite poklopcem merne prizme
- Gledajte kroz okular i očitajte vrednost podele mernog polja
- Linija koja deli merni krug na beli i plavi deo prolaziće kroz vrednost procenta šećera u merenom uzorku
- Nakon što ste završili sa merenjem mernu prizmu očistite vodom i obrišite suvim ubrusom
- Merač vratite u kutiju i odložite na mesto van domašaja dece