Saveti

Leptiraste vaši – štetočine u zatvorenom prostoru

Leptiraste vaši dendrolog

Leptiraste vaši – Ove leteće napasti stanuju u tropskim i suptropskim krajevima, dok se kod nas prvenstveno javljaju u staklenicima i drugim zatvorenim prostorima u kojima se odvija intenzivni uzgoj biljaka. Neretko se javljaju i u polju pri povišenoj vlažnosti vazduha, kao na primer u polju kupusa ili ostalih kultura koje se intenzivno navodnjavaju.

Leptiraste vaši imaju mekano belo telo, a velike su između 1 i 3mm. Prekrivene su belim voštanim prahom sa jednakim parom krila i redukovanom nervaturom.
Ove vaši poseduju usni aparat koji im služi za bodenje i sisanje. Poseduju sedmočlane pipke i tanke duge noge.

Štete koje prave leptiraste vaši su iste kao i one štete koje prave obične vaši. One sišu sok biljke iz lišća, ali i iz drugih biljnih organa. Ove vaši takođe i luče „mednu rosu“ – sok koji služi kao podloga za razvoj gljive čađavice, dok su neke i prenosioci fitopatogenih virusa.

Najčešće napadaju gerbere, begonije, ruže, hrizanteme, božićne zvezde, gloksinije, ali se mogu naći i na drugim ukrasnim biljnim vrstama.

Bela leptirasta vaš

Leptiraste vaši dendrolog

Trialeurodes vaporariorum

Duvanova leptirasta vaš

Bemisia tabaci ok

Bemisia tabaci

Mere borbe protiv leptirastih vaši

U staklenicima i plastenicima neophodno je primeniti sve moguće mere za uništenje štetočina i biljaka domaćina, a to su:
mehanička obrada, sterilizacija zemljišta, dezinsekcija.
U okolini staklenika i plastenika neophodno je uništavanje biljaka koje su pogodne za skrovište ovih štetočina prilikom zime. Takođe je neophodno uništavati korov. Ove mere potrebno je sprovoditi u vreme smene biljaka.

Za vreme intenzivnog uzgoja potrebno je redovno pratiti pojavu ovih štetočina lepljivim mehaničkim sredstvima koja mogu uništiti manje populacije. U svetu se takođe koriste insekti parzitske osice kao i predatorska stenica koje uspešno uništavaju leptiraste vaši.

Preparati koji se mogu koristiti za suzbijanje leptiraste vaši mogu kontrolisati manje i srednje populacije. Prskanje je potrebno obaviti višekratno, a neophodno je obratiti posebnu pažnju na donju stranu listova kod svih biljaka.

Ukoliko vas zanima koje su ostale štetočine u zatvorenom prostoru pročitajte i o njima.

Ostavite odgovor