Žbunje

Forzicija – Forsythia europea

Forzicija dendrolog

Forzicija balkanska ili evropska je endemična vrsta koja pripada porodici Oleaceae. Rod, nazvan po škotskom botaničaru Williamu Forsythu, je rod listopadnih žbunova koji cvetaju u rano proleće pre listanja. Njeno prirodno stanište predstavljaju severna Albanija i Metohija. Žbun raste  do dva metra u visinu i metar do dva u širinu, uspravan je i razgnat. Cvetovi su žuti pojedinačni i skupljeni po 2-3 na kratkim cvetnim drškama. Listovi su svetlozeleni, elipsasti, po obodu nazubljeni i na vrhu zašiljeni. Plod je višesemena izdužena čaura i razvija se u oktobru mesecu.

Uslovi sredine

Vrste roda Forzicija najboje rastu na osunčanim mestima i u dobro dreniranom zemljištu, mada su tolerantne i na glinovito zemljište. Vrlo dobro podnosi i polusenovita mesta ali u tom slučaju manje cveta. Nove biljke dobro zalijte kako bi se dobro primile, a u kasnijim godinama gajenja potrebe biljke za vodom su umerene. Cvetaju u martu i aprilu pre listanja. Nakon prvog cvetanja potrebno je da odstranite uvele cvetove i osušene grane, dok izbojke skraćujemo na poluvinu dužine. Orezivanje sprovodite svake godine u cilju bujnijeg cvetanja.

Razmnožavanje

Razmnožava se zelenim ili drvenastim reznicama koje se uzimaju u rano leto ili krajem jeseni. Reznice se pobadaju u laku, vlažnu zemlju. Kada reznice porastu i razviju koren, sade se na osunčano mesto i u periodu letnjih suša se zalivaju po potrebi. Posle perioda cvetanja odstanjuju se precvetale i suve grane. Pored reznica, forzicije se razmnožavaju i semenom i položenicama.

Održavanje

Ovo je neizbežna parkovska vrsta, poželjna pre svega zbog ranog i fenomenalnog cvetanja koje nastupa pre listnja, kao i zbog zahteva prema uslovima sredine. Prirodan izgled sa padajućim grana je atraktivan ali vrsta može da se oblikuje orezivanjem. Poželjno je malčiranje. Pored parkovskih površina i privatnih dvorišta gde se sadi kao samostalan žbun, živa ograda ili živi zid (F. suspensa koja se može gajiti kao loza uz rešetku ili potporni zid) forzicije se koriste u borbi protiv erozije na padinama.

Najpoznatiji hibrid je Forsythia x intermedia i cveta već u februaru. Odlikuje se uspravnim granama gustog sklopa. Kao i balkanskoj forziciji odgovaraju joj osunčana mesta, umereno navodnjavanje i razne vrste propusnih zemljišta. Ima guste žute cvetove. Važno je orezivati je svake godine kako bi se pospešilo cvetanje naredne godine. Izuzetno je otporna na sušne periode i gradske uslove sredine. Nezamenjiva je u razbijanju zimske monotonije i pogodna za sadnju pojedinačno, u gupama i kao živa ograda.

Tabela održavanja:

Fosythia europea

Forzicija je idealna vrsta za one koji nestrpljivo isčekuju proleće u svom vrtu. Izuzetno je atraktivna i zahvalna vrsta za gajenje te ukoliko imate bar pet sati direktnog sunca u vrtu forzicija će vam vratiti višestruko. Ako vam se sviđa ovaj žbun, sigurno će vam se svideti i Tamarix. Pročitajte više i o njemu.

Ostavite odgovor