Saveti

Štitaste vaši na sobnim biljkama

Štitaste vaši dendrolog

Štitaste vaši se javljaju kao sitni, mekani, beličasti insekti u grupama oko stabljika i čvorova lista. Vidljive brašnjave vaši koje napadaju listove su ženke, sitni insekti sa resama oko svojih tela i u zavisnosti od vrste sa duplim repovima. Mužjaci su mali i krilati i retko se viđaju na biljkama. Glavne vrste štitastih vaši su dugorepe brašnjave štitaste vaši (Pseudococcus longispinus) i brašnjave vaši citrusa (Planococcus citri). Metode kontrole za obe vrste su slične.

Štitaste vaši prouzrokuju oštećenja isisavanjem soka iz biljaka domaćinai na taj način ih oslabljuju. Vrlo se brzo množe, naročito zimi jer im prija suv vazduh, te se moraju savesno suzbijati. Kao i mnoge štetočine, štitaste vaši najviše napadaju mladi deo biljke, što vremenom prouzrokuje oštećenje u vidu sušenja i opadanja listova. Takođe mogu uzrokovati prevremeno opadanje cvetnih pupoljaka i plodova. Kada je broj populacije štitastih vaši velik, one svojim izlučevinama podstiču i razvoj gljivica što stvara dodatne probleme.

Životni ciklus

Ženke brašnjavih štitastih vaši skrivaju jaja u pufnastim belim izlučevinama na listovima biljaka. Jaja se izležu za oko deset dana i iz njih se formiraju nimfe. Potom se nimfe sele na drugi deo biljke i tamo provode još četiri do osam nedelja prerastajući u odrasli oblik.

Kako se rešiti štitastih vaši

Preventiva u borbi protiv štitastih vaši je gajenje zdravih i snažnih biljkaka. Infekciji su podložne biljke pod stresom i biljke slabijeg zdravlja. Ukoloko se pobrinete da vaše biljke budu zdrave zaštitićete ih od ovakvih napada, a to se najčešće postiže pravilnom prihranom, određenom količinom svetlosti, vlage u vazduhu i sl.

Ukoliko vam se napad štitastih vaši ipak dogodi, postoji nekoliko načina da ga suzbijete:

Karantin

Prvo i osnovno pre bilo kakve intervencije – ukoliko primetite štitaste vaši na nekoj od biljka u vašem vrtu ili domu neophodno je da tu biljku odmah izolujete od ostalih biljaka kako se napad ne bi proširio na ostale biljke. Nakon toga možete primeniti neki od sledećih saveta.

Tretiranje vodom

Brašnjave štitaste vaši se mogu odstraniti toplim mlazom vode, pri čemu je neophodno obratiti pažnju na zeljaste i mlade delove biljke kako ne bi došlo do oštećenja. Ovaj metod ima efekta kada se primenjuje kod manjih zaraza. Po potrebi možete ponavljati ovaj tretman sve dok ne uklonite sve štitaste vaši sa vaših biljaka.

Tretiranje alkoholom i mehaničko uklanjanje vaši

Vaši sa biljaka se mogu uklanjati i mehaničkim putem vatom natopljenom alkoholom i pincetom. Kada uklonite sve štitaste vaši vatom natopljenom alkoholom biljku obavezno isperite vodom.

Insekticidi

Inskticidi protiv ovih štetočina su dostupni na tržištu. Rastvor vode i insekticida (u razmeri prema uputstvu za upoterbu) nanesite rapršivačem na zaražene biljke. Tretman takođe zavisi od broja štitastih vaši koje se nalaze na samoj biljci.

Ako se infekcija ne može suzbiti nakon dve do tri nedelje primene insekticida, razmislite o uništavanju biljke pre nego što ove vaši napadnu i druge biljke u vašem domu.

Ukoliko ste u problemu sa štitastim vašima ili drugim vrstama insekata pozovite nas, a u međuvremenu pročitajte i tekst štetočine u zatvorenom prostoru.

Ostavite odgovor