Biljke Enterijera, Blog

5 biljaka koje privlače novac

5 biljaka koje privlace novac dendrolog

5 biljaka koje privlače novac

Sobne biljke su idealan način da ulepšate i osvežite kako svoje domove, tako i kancelarijski i poslovni prostor. Međutim, osim što ulepšavaju prostor i prečišćuju vazduh, popularan je i stav da neke od njih upijaju negativnu energiju, dok neke čak i služe u privlačenju novca. Prema feng-šuiju, prisustvo „drvceta para“ u prostorijama u kojima provodite dosta vremena privlači energiju novca, pozitivno utiče na posao, zaradu i radne sposobnosti. 

Kako biste privukli materijalnu sigurnost i blagostanje u svoj dom i radni prostor, obratite pažnju na sledećih 5 biljaka koje privlače novac:

1. Krasula (Crassula ovata)

Crassula ovata 30cm Dendrolog

Crassula ovata je sukulentna biljka koja je poznata po svojoj otpornosti i jednostavnoj nezi. Ova biljka često simbolizuje sreću, prosperitet i bogatstvo, te je popularan izbor za unutrašnje prostorije i kod nas važi za jednu od najpoznatijih biljaka koje privlače novac. Zahteva umereno zalivanje jer vodu skladišti u listovima. Važno je dopustiti da se zemlja potpuno osuši između zalivanja kako bi se izbeglo truljenje korena. Postavite je na sunčano mesto, ali izbegavajte direktnu sunčevu svetlost tokom najtoplijeg dela dana. 

2. Pilea (Pilea peperomioides)

Pilea peperomioides 15cm Dendrolog

Pilea je poznata i pod nazivom „kineski dolar“ jer se smatra biljkom koja privlači novac. Voli mesta sa indirektnom svetlošću jer izlaganje direktnim sunčevim zracima može da joj ošteti listove. Što se potreba za vodom tiče, Pilea nije zahtevna – možete ostaviti da se zemlja potpuno isuši i nakon toga je dobro zalijete. Važno je da joj obezbedite dobru drenažu i hranljiv supstrat, a koliko joj ispunite ove uslove, vaša Pilea može čak i da procveta.

3. Pahira (Pachira Aquatica)

Iako u svom prirodnom okruženju raste kao drvo visine do 18 metara, Pahira u kućnim uslovima dostiže visinski raspon od 60 cm do 2 m. Zanimljivog je izgleda jer se sastoji do tri, pet ili više isprepletenih stabala sa zvezdastim listovima na vrhu. Može da procveta nakon tri godine starosti, ali to se u kućnim uslovima retko dešava. Voli svetla mesta, ali nikako direktno sunce. Idealna letnja sobna temperatura je od 16 do 24 stepena, dok zimi traži minimalnu temperatura do 14°C. Kao inicijalno tropska biljka, Pahira voli vodu i idealno bi bilo da je zalijte ustajalom vodom koju bi trebalo da čuvate na sobnoj temperaturi.

4. Zlatna puzavica (Epipremnum aureum)

Zlatna puzavica je zbog svoje nezahtevne nege, izdržljivosti i lepote jedna od najpopularnijih visećih ukrasnih biljaka kod nas. Potrebno joj je svetlije mesto kako bi listovi bili prošarani zlatnom bojom, ali izbegavajte izlaganje direktnim sunčevim zracima. Može opstati i na mestu slabije osvetljenosti, ali joj listovi u tom slučaju neće imati zlatne šare. Voli vodu, ali pazite prilikom zalivanja jer ima mali koren i može doći do truljenja. Osim što se veruje da je biljka koja privlači novac i blagostanje, Zlatna puzavica ukljanja formaldehid iz vazduha i time ga prečišćava. 

5. Zamija (Zamioculcas zamiiofolia)

Zamioculcas zamiifolia 35cm Dendrolog

Zamioculcas zamiifolia je biljka koja je široko rasprostranjena u uređenju stambenih i poslovnih prostora jer je veoma izdržljiva biljka. To znači da su potrebe za vodom i svetlošću kod zamije izrazito male jer njen busenati koren čuva zalihe vode jako dugo, zbog čega i spada u biljke koje najduže opstaju u kancelarijama i tržnim centrima širom sveta. Kod nas se često naziva i „drvo para“ jer se veruje da unosi pozitivnu energiju i da spada u biljke koje privlače novac.

Gde možete kupiti neku od biljaka koje privlače novac?

Ukoliko želite da svoj stan ili poslovni prostor oplemenite nekom od ovih biljaka ili se detaljnije informišite o njihovoj nezi i potrebama, budite slobodni da posetite naš onlajn šop ili da nas kontaktirate putem imejla, instagrama ili telefona. Na sajtu Dendrolog.rs možete naći širok asortiman biljaka za Vaš enterijer, terasu ili baštu, ali i prihranu, baštensku opremu, merne instrumente i literaturu koja vam može biti korisna za negu biljaka.

Ostavite odgovor