Saveti

Zašto listovi opadaju?

Zašto listovi opadaju? Dendrolog

Zašto listovi opadaju? Opadanje listova na sobnim je često frustrirajući problem jer se teško dijagnostifikuju uzroci i ispravlja situacija. Često se dešava da opadanje listova nije nikakav problem već normalno stanje rasta kod mnogih biljaka kada donji, stariji listovi odumiru i postepeno opadaju kao deo životnog ciklusa. Ukoliko se dogodi da je vaša biljka odjednom gubi veliki deo lisne mase ili ako počne da gubi zdrave listove, možda ima jedan od sledećih problema.

Šok

Ovo je jedan od najčešćih uzroka opadanja listova i ujedno problem koji je najteže sanirati. Šok je najčešće uzrokovan iznenadnom promenom uslova kao što je npr. temperatura. Biljke koje se posle letnje ili jesenje sezone unose u zatvorene prostore da bi prezimile mogu doživeti stres i odbaciti čak svu lisnu masu. Isto se događa i posle zime kada se iznose biljke vraćaju u otvorene prostore na proleće.

Pored temperature, šok je odgovoran i za dramatične promene u vlažnosti vazduha, osvetljenju i zalivanju. Ovo se najbolje vidi kod novih, kupljenih biljka koje često ulaze u šok dok prelaze iz savršenih uslova staklene bašte prodajnih objekata u stambene uslove sredine. Takođe, ovo važi i za biljke koje su nedavno presađenje.

Nažalost, sa ovakvim posledicama stresa se ne može učiniti mnogo sem nadanja da će biljka preživeti. U većini slučajeva šok je privremeno stanje i kako se biljka prilagođava novim uslovima sredine njeno zdravlje će se popravljati. Preventiva je svakako postepeno menjanje uslova sredine biljkama prilikom unošenja i iznošenja u zatvoren prostor.

Vlažnost vazduha

Mnoge sobne biljke su tropske vrste i kada se gaje u sobnim uslovima niske vlažnosti vazduha reagovaće odbacivanjem listova. Ovakvom reakcijom biljka nastoji da sačuva potrebnu vlagu redukovanjem lisne mase. Ovo se može preduprediti instaliranjem posude sa vodom koja će biljkama obezbediti potrebnu vlagu ili redovno orošavanje listova.

Fizičko oštećenje

Ukoliko se biljke nalaze u delovima prostora visoke frekvencije kretanja ponekad će neobjašnjivo odbaciti lišće. Pokušajte da zaštitie svoje biljke premeštanjem na drugu lokaciju gde će biti zaštićene od fizičkih oštećenja.

Štetočine

Određene vrste insekata, kao što su vaši, grinje i paukovi mogu izazvati opadanje listova. Ukoliko postoji sumnja da su vaše biljke napadnute dobro proverite osušeno lišće. Detaljno pregledajte biljku kako biste utvrdili znake zaraze. Štetočine  istretirajate insekticidima.

Uslovi svetlosti

Ukoliko se dogodi da vaše biljke odbace listove zimi usled niske vlažnosti vazduha može se desiti da je uzrok i mala količina svetlosti u toku zimskih meseci. Premestite biljku na osvetljenije mesto ili joj obezbedite veštačko svetlo.

Niska temperatura

Ukoliko je temperatura suviše niska, a biljka izložena promaji, većina sobnih biljaka koje potiču iz tropskih krajeva počeće da odbacuju listove. Takođe biljka može da pati i kada je izložena toploti centralnog grejanja i tada može doći do opadanja listova. Kako biste sprečili opadanje listova usled naglih promena temperature prilagodite biljke uslovima sredine i izbegavajte ekstremne temperature.

Prevelika vlaga (previše zalivanja)

Vlaga u zemljištu poseban je problem, jer kod sobnih biljaka izuzetno je bitno paziti da se vlaga održava na odreženom nivou. Najsigurnije je da ne zalivate biljku dok zemlja ne postane skroz suva. Tek tada zalijte temeljno kako bi biljka moga usvojiti dovoljnu količinu vode. Sav višak vode ocediće se u tacnu saksije, i ovu vodu prospite kako se koren biljke ne bi dodatno natapao vodom.

Nedostatak hranljivih elemenata

Biljke odbacuju listove kada nemaju dovoljno hranljivih elemenata za održavanje habitusa i to je jedan od razloga zašto listovi opadaju. Ovaj slučaj čest je kod biljka kojima ne smetaju uslovi sredine, koji imaju dovoljno vode, a ne pate od štetočina ili fizičkih oštećenja. Ako vam se desi opadanje listova kod biljaka koje niste prihranjivali svakako je neophodno povećati prihranu na bazi azota. na taj način biljka će imati dovoljno hranljivih elementata za pravilan rast i razvoj habitusa.

Listovi opadaju iz mnogo razloga, a kada promene boju ili oblik to je prvi znak da je došlo do neke bolesti listova. Pročitajte više o tome.

Ostavite odgovor