Biljke Enterijera

Guzmania lingulata

Istoimeni rod proji preko 120 cvetnih vrsta i deo je porodice Bromeliaceace, podfamilije Tillandsioideae. Rod je dobio ime po španskom botaničaru i prirodnjaku Atanasiju Guzmanu. Guzmanija je epifitna trajnica koja vodi poreklo iz Južne i Srednje Amerike, zapadne Indije. Odlikuje je se dugim, uskim i sjajnim listovima koji polaze iz centralnog udubljenja. Njihov zaštitni znak su upadljivi i veliki cvetni listovi – brakteje neverovatnih boja. Cvetovi se javljaju u toku leta. Rastu do 30 – 40 cm u visinu i prečnika su oko 25 cm . Životni vek guzmanije je dve do tri godine.

Kao tropske bijke zahtevaju visoku temperaturu vazduha i relativno visoku vlažnost vazduha. Idealna mesta u prostoru su pozicije sa indirektnom svetlošću ili blagom zasenom, uvek ih štitite od direktne sunčeve svetlosti. Leti joj odgovaraju temperature od 18 – 27 °C, dok zimske tempereture ne bi trebalo da budu niže od 15°C. Guzmanije vole vlagu, te je leti zalivajte dva do tri puta nedeljno, zimi jednom nedeljno. Dodatnu vlagu u toku leta joj obezbedite orošavanjem i to dva puta dnevno mlakom, odstojalom vodom. Prilikom orošavanja trudite se da raspršivač držite na udaljenosti od 15cm. Ukoliko se dogodi da joj se vrhovi lista suše to znači da biljka nema dovoljno vlage. Uveli deo lista je potrebno orezati do zdravog lisnog tkiva. U toku zimskih meseci kada krente sa dogrevanjem prostorija i vazuh posatne suv, instalirajte posudu sa vodom u blizini biljke koja će joj isparavanjem obezbediti dodatnu vlagu. Ako preterate sa zalivanjem doći će do truljenja korena i u tom slučaju se treba zaustaviti na vreme i pustiti biljku da se isuši. Prihranjivanje je skoro nepotrebno. Interesantna je činjenica da guzmanija cveta jednom i da cvet propada posle dan ili dva, dok brakteje, uz pravilnu negu, mogu zadržati boju i godinu dana. Guzmanije vole dobro propusan supstrat, te joj zemljište prilikom presđivanja nemojte sabijati.

Razmnožavaju se mladicama koje nastaju na zreloj biljci u cvatu. Kada mlada biljka dostigne visinu od 15 cm i formira sopstveno korenje odvojite je od matične biljke i posadite. Idealan period za odvajanje mladica od matične biljke je proleće.

Guzmanija je u suštini otporna biljka i biće u odličnoj kondiciji ukoliko pravilno sprovodite zalivanje. Od štetočina se mogu javiti vaši koje ćete primetiti po izobličenim i lepljivim listovima. Za suzbijanje vaši koristite sistematične insekticide.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *