Saveti, Blog

PH vrednost zemljišta biljaka

PH vrednost zemljišta biljaka
PH vrednost zemljišta biljaka – Šta je i zbog čega je važna?

PH vrednost zemljišta biljaka za potrebe vrtlara dovoljno je znati da li je zemljište bazno (alkalno) ili kiselo (acidno) jer biljkama odredjene hranljive materije postaju dostupne samo ako je pH zemljišta u prihvatljivom rasponu. Ovde je izuzetno važno naglasiti da nikakva količina đubriva neće poboljšati zdravlje biljaka dokle god pH vrednost ne bude u granicama pogodne za oređenu vrstu.

Šta je pH zemljišta?

Da bismo znali šta je PH vrednost zemljišta biljaka moramo prvo da znamo šta je uopšte pH vrednost. Vrednost pH zemljišta je mera alkalnosti ili kiselosti zemljišta i meri se na skali od 1-14 sa 7 kao neutralnom oznakom. Idealan raspon pH zemljišta za većinu biljaka je izmedju 6 i 7. Većina biljaka preferira donekle neutralnu pH vrednost zmljišta , u rasponu 6,2 do 7,0. Međutim, postoje mnoge biljke koje su specifičnije u svojim potrebama, poput borovnica ili azaleja koje vole kiselo zemljište. Sa druge strane jorgovani i klematisi preferiraju alkalno zemljište. Postoje čak i neke biljke, poput hortenzija, koje menjaju boju cveta u zavisnosti od PH vrednost zemljišta biljaka.

Sta ph vrednost zemljista znaci biljkama Dendrolog Doktori za vase biljke Sandie Clarke
Kako znati koji je pH vašeg zemljišta?

Ako vaše bijke rastu zdravo, bez znakova problema, PH vrednost zemljišta biljaka je verovatno u prihvatljivom rasponu. Medjutim, ako biljke izgledaju pod stresom, bez boje ili ne rastu snažno, potrebno je testirati pH zemljišta. Postoji nekoliko opcija kada je u pitanju ispitivanje pH zemljišta. Kod nas možete nabaviti merne instrumente za testiranje pH vrednosti zemljišta kao što su merne trakice, ph meračni analogni i digitalni. Ovi merni instrumenti služe za merenje pH vrednosti i pokazuju stanje vašeg zemljišta. Izmerena pH vrednost je sve što je potrebno za njegovo prilagodjavanje zemljišta. Za preciznije mere, može se poslati uzorak zemljišta u laboratoriju ili ga doneti u lokalnu poljoprivrednu službu. Oni će naplatiti malu naknadu za analizu, ali ćete imati precizniju ideju o stanju i šta je neophodno vašem zemljištu da ga prilagodite.

Kako popraviti PH vrednost zemljišta biljaka?

Potrebno je vreme da se promeni pH zemljišta, često i po nekoliko meseci, i to je stalan proces. Ukoliko se ne proverava vrednost nakon popravke, zemljište će se na kraju vratiti na svoj prirodni pH. Međutim, nećete morati da prilagodjavate kompletnu površinu zemljišta, osim ako je izuzetno kiselo ili alkalno. Možete popravljati samo deo zemljišta, to jest one zone vrta na kojem uzgajate biljke kojima je potreban drugačiju PH vrednost zemljišta biljaka.

Sta ph vrednost zemljista znaci biljkama Dendrolog Doktori za vase biljke Jonathan Kemper
Na koji način se popravlja PH vrednost zemljišta biljaka?

Kiselo zemljište se popravlja dodavanjem kreča, a pH alkalnog tla snižava se dodavanjem nekog oblika sumpora. Šta ph vrednost zemljišta znači biljkama?Koliko ćete dodati, zavisi od trenutnog pH vašeg zemljišta , zatim od teksture vašeg zemljišta (glina, pesak, humus) i onoga šta ćete uzgajati. Ukoliko uradite analizu pH u laboratoriji ili sami, dobijeni izveštaj trebalo bi da sugeriše šta preduzeti. A kada pH vašeg zemljišta dovedete u prihvatljivo stanje, moraćete redovno da dodajete ili kreč, ili sumpor kako biste ga održali u željenom opsegu. Ovo je najbolje uraditi u jesen ili van sezone, tako da dodati materijal ima vremena da polako udje u zemlju, bez štete po koren biljaka.

Koliko često je potrebno testirati PH vrednost zemljišta biljaka nakon popravke?

Ono što se svakako preporučuje je da testirate svoje zemjište ponovo na svake 3 godine da vidite da li je potrebno izvršiti njegovu ponovnu popravku. Može se desiti da se pH vrednost ustali, ali može se desiti i da se nakon kratkog vremenskog perioda vrati na staro. Naravno, poslednju reč nakon popravke zemljišta će imati vaše biljke. Ukoliko vidite da im je dobro nema potrebe za bilo kakvim intervencijama u zemljištu. Šta ph vrednost zemljišta znači biljkama?

Sta ph vrednost zemljista znaci biljkama Dendrolog Doktori za vase biljke Anaya Katlego

Ukoliko želite da pročitate i šta je to Solarizacija zemljišta i kako utiče na suzbijanje korova pročitajte u tekstu Suzbijanje korova solarizacijom zemljišta.

Ostavite odgovor