Saveti

Vrtne biljke toksične za pse

Vrtne biljke toksične za pse dendrolog

Vrtne biljke toksične za pse su zaista česte u dvorištima i privatnim vrtovima. Ova toksična flora razlikuje se po jačini otrova, od veoma nisko otrovnih, do onih otrovnih toliko da mogu da poruzrokuju ozbiljne digestivne tegobe, a u retkim slučajevima čak i smrt. Ukoliko želite da budete sigurni da vaš ljubimac neće doći u kontakt sa ovakvim biljkama potrebno je da detaljno pregledate vegetaciju u vašem dvorištu ili u prostoru koji je dostupan vašem ljubimcu, i sprečite ga da dođe u kontakt sa ovim biljkama.

Spisak vrsta koje ćemo vam predstaviti samo je deo biljaka koje mogu da utiču na zdravstveno stanje ljudi ili životinja, a to svakako ne znači da je ovo kompletna lista. Kod nekih vrsta otrovno je recimo samo seme, ili samo plod, ali takve vrste nećemo opisivati, već ćemo se potruditi da vam skrenemo pažnju na sve one česte vrste koje verovatno imate u svom vrtu i na koje bi mogli da obratite pažnju ukoliko vaš četvoronožni prijatelj uživa u njihovom okruženju. Ova lista organizovana je prema tipu biljke kako bi lakše pretražili i pronašli odgovarajuću biljku.

Zimzelene perene i perene otporne na niske temperature

Kod ovih vrsta neophodno je napomenuti da su biljke iz roda Aconitum među najotrovnijim na svetu. Takođe na listi se našla I hajdučka trava, široko poznata po svojim lekovitim svojstvima, ovaj biljka u većoj količini može stvoriti ozbiljne probleme vašem ljubimcu, bilo da se radi o psima ili mačkama. Vrtne biljke toksične za pse:

1. Digitalis purpurea – naprstak
2. Chrysanthemum morifolium – Hrizantema
3. Helleborus orientalis – Kukurek
4. Convallaria majalis – Đurđevak
5. Hosta
6. Dicentra spectabilis – devojačko srce
7. Iris
8. Aconitum – Jedić
9. Achillea millefolium – Hajdučka trava

Puzavice

Većina puzavica ima karakteristike invazivnih vrsta, ali pored ove odlike izuzetno su otporne i gotovo nezamenljive u današnjem uređenju dvorišta i vrtova zbog svojih karakteristika.

1. Hedera helix – Bršljan
2. Ipomoea tricolor – Ukrasni slak
3. Wisteria – Plava kiša (Visterija)
4. Clematis
5. Celastrus orbiculatus – Carevac
6. Parthenocissus tricuspidata – Divlja loza

Jednogodišnje biljke

Ove biljke najčešće se prodaju po rasadnicima, berzama cveća i garden centrima. Predstavljaju nezamenljive izvore boja i vesnike proleća u vašem vrtu, ali obratite pažnju ukoliko vaš pas voli da gricka cveće.

1. Lantana
2. Begonia

Ove biljke popularne su u visećim korpama i saksijama, ali ne samo zbog dekoracije. Verovatno niste znali ali dva osnovna razloga za trend gajenja ovih biljaka u saksijama su:

1. Biljka je ograničena, jer ima invazivni korenov sistem, te ne može lako da se proširi na ostatak vrta.
2. Postavljena je u saksiju visoko gde pas ne može da je dohvati, gricne, obori i slično.

Žbunje

Žbunaste vrste zajedno sa drvećem predstavljaju okosnicu svakog vrta. Ukoliko ne možete da se odlučite koji od žbunova da posadite u vašem vrtu, neka izbor padne na one vrste koje su bezbedne za vašeg ljubimca. Imajte na umu da I među žbunastim vrstama postoji dosta opasnih po pse kao što su:

1. Hibiscus syriacus – Sirijski hibiskus
2. Taxus baccata – Tisa
3. Kalmia latifolia – Kalmija
4. Hydrangea – Hortenzija
5. Euonimus alata – Vatreni grm
6. Azalea – Azaleje i rododendroni
7. Buxus – Šimšir
8. Ligustrum
9. Daphne – Lovorike
10. Pieris japonica – Japanska andromeda

Drveće

Iako svi odmah pomislimo: “Kako drveće može da otruje mog psa” verujte moguće je, a ovu tvrdnju dokazuju mnogi slučajevi. Kako biste izbegli ovakve situacije izbegavajte introdukciju sledećih vrsta u vaš vrt:

1. Nerium oleander – Oleander
2. Illex aquifollium – Božikovina
3. Caesalpinia gilliesii – Rajska ptica
4. Labrunum x watereri – Zlatna kiša
5. Quercus sp. – Hrast

Lukovice

Verovatno znate da veverice izbegavaju da se hrane lukovicama preko zime. Razlog za ovo je taj što lukovice sadrže veliku količinu raznih toksina, a naročito lukovice narcisa. Za njima ne zaostaju ni sledeće vrste:

1. Hyacinthus orientalis – Zumbul
2. Tulipa – Lala
3. Lilium – Ljiljan
4. Allium – Luk (ukrasni, ali i povrće)

Tropske biljke

Većina tropskih biljaka gaji se zbog njihovog egzotičnog izgleda, habitusa I cvetova koji znatno utiču na lepotu vašeg vrta. Aloja, iako se nalazi u velikom broju preparata za negu predstavlja potecijalnu opasnost za vašeg psa. Ostale tropske biljke koje se mogu kupiti u rasadnicima, a na koje je neophodno obratiti pažnju su:

1. Ricinus communis – Ricinus
2. Colocasia – Adam
3. Strelitzia reginae – Strelicija
4. Brugmansia – Brugmansija (Anđeoska truba)
5. Amorphophallus kojac – Kozlac

Korovi i ostale divlje biljke

Na kraju, pored svih vrsta koje smo naveli navešćemo i predstavnike onoga što svakako ne želite da imate u vrtu, a to je korov. Postoje bezopasni predstavnici, ali i oni koji su opasni po vašeg psa:

1. Rumex crispus – Obični štavalj
2. Solanum dulcamara – Razvodnik
3. Glechoma hederacea – Dobričica
4. Podophyllum peltatum – Podofilum
5. Actaea
6. Sanguinaria canadensis – Srčenjak
7. Arisaema triphyllum – Ariasema

Još jednom napominjemo da lista nije potpuna ali da su u njoj vrste koje možete nabaviti po domaćim rasadnicima ili koje su već zastupljene u vašem vrtu u većoj ili manjoj meri. Ukoliko je neka od vrsta iz ove liste u vašem vrtu, pametno bi bilo da vašem ljubimcu uskratite pristup istoj. Na ovaj način vaš vrt će blistati, a vaš pas biće vam zahvalan. Na sledećem linku možete pročitati i koje su to Sobne biljke otrovne za mačke.

Volite životinje, poštujte ljude i uživajte u prirodi.

Ostavite odgovor