Drveće

Araucaria araucana

Araucaria araucana dendrolog

Araucaria araucana – Čileanska araukarija ili čileanski bor je četinarsko zimzeleno drvo iz porodice Araucariaceae i roda Araucaria. Ovo je najotpornija vrsta iz ovog roda koja vodi poreklo iz srednjeg Čilea i zapadne i srednje Argentine i nacionalno je drvo Čilea. U Evropu je introdukovano 1790. godine od strane Arčibalda Menziesa škotskog lekara i prirodnjaka. Vrsta ima piramidalnu krošnju i može da naraste 40m u visinu i 2m u širnu. Ima vrlo atraktivan, neobičan izgled kako zbog dugih grana, blago povijenih ka vrhu, tako i zbog listova u obliku ljuspe, sjajno zelene boje. Grane su pršljenasto raspoređenje i prekrivene kožastim ljuspastim listovima spiralno raspoređenim.

Listovi su trouglasti dugi do 2cm i široki do 4cm, oštrog oboda i bodljikavog vrha koji se zadržavaju na granama i 10-15 godina. Interesantno je da listovi pored grana prekrivaju i deblo sive, ispucale kore koje može biti i do jednog metra u prečniku. Spada u ugrožene biljne vrste u svom arealu.

Uslovi sredine

Prirodno okruženje Araucaria araucana je umereno klimatsko područje sa dosta padavina u toku godine, te će joj prijati povećana vlaga vazduha. Vrsta je otporna na niske temperature i može podneti minimalnu temperaturu i do -20ºC. U toku zime je poželjno sadnicu umotati i zaštititi od prejake hladnoće, dok se mlade sadnice unose u zatvoren prostor. Nije otporna na nagle temperaturne promene. Odgovara joj dobro drenirano, plodno i blago kiselo zemljište. Šišarke sazrevaju na jesen, godinu i po dana nakon oprašivanja. Važi za vrstu koja nije naročito otporna na gradska zagađenja, dok se u našim gradskim zonama sa intenzivnim saobraćajem odlično pokazala. Čileanski bor karakteriše spor rast. Ukoliko uzimate mladu sadnicu imajte u vidu da maksimalni prečnik njenih grana u budućnosti može biti 2m. Shodno tome joj pronađite adekvatno mesto. Vrsta je izuzetno dugovečna.

Čileanski bor je izuzetno atraktivan kao soliterna sadnica, potpuno dominira prostorom i fascinira svojim prozračnim i nadasve neobičnim granama. Zbog sporog rasta pogodna je za sadnju po žardinjerama.

Tabela održavanja:

Araucaria araucana tabela

Pogledajte i druge zanimljive vrste: Tamarix tetrandra,

Ostavite odgovor