Žbunje

Nandina domestica

Nandina-domestica-dendrolog

Nandina, poznata još i kao Nebeski bambus,  je zimzeleni žbun iz porodice Berberidaceae – porodice žutika. Ova vrsta može da naraste do 2m u visinu i vodi poreklo vodi iz Kine i Japana. Nebeski bambus karakterišu koloritni listovi koji su u početku crvenkasti, u toku rasta prelaze u tamnozelenu boju, dok u starosti ponovo poprimaju crvenkaste nijanse. Krošnja ima valjkast oblik. Pored listova dekorativne su i bobice, jarko crvene boje, koje dozrevaju na jesen i održavaju se na biljci tokom zime. Cveta u julu  i avgustu, a cvetovi su sitni, beli, skupljeni u grozdaste cvasti. Nandina je otrovna biljka i važno je biti obazriv u radu sa njom.

Uslovi sredine

Nebeski bambus je biljka Sunca i polusenke i voli vlažan, dobro dreniran humusni supstrat. Generalno je vrlo otporna biljka, a pre svega se izdvaja njena otpornost na sušu. Otporna je na niske temperature do -15⁰C, mada se dešava da usled niskih temperatura izgubi lišće. Može da toleriše senku i orezivanje, ali za orezivanjem nema velike potrebe.  Razmnožava se iz semena, reznicama,  korenovim izdancima i kalemljenjem na mahoniju.

Da bi dostigla svoj pun kolorit biljci je potrebna velika količina svetlost. Prihrana biljke vrši se jednom godine đubrivima za rododendrone početkom leta ili krajem zime. Ukoliko strada zimi od niskih temperatura i vetra, na proleće je potrebno orezati biljku i do jeseni će se potpuno oporaviti.

Nandina je otporna na bolesti i štetočine. Ukoliko se nandina gaji na alkalnim zemljištima može doći do hloroze. U tom slučaju potrebno je povećati kiselost zemljišta ili smanjiti pH vrednost adekvatnim rastvorom.

U japanskim kućnim vrtovima nandina je vrlo popularna vrsta i sadi se pored ulaznih vrata, kao i vrata sa zadnje strane kuće koja vode u vrt. U ovoj kulturi nandina je biljka prijateljstva pa zato i zauzima ovakva mesta u domu.

Vrlo je interesantna za sadnju u skupinama zbog svojih koloritnih listova. Za sve one kojima detalji čine život, nandina je odlična u kombinaciji sa ambijentalnim osvetljenjem, naročito ako se sadi tik uz njega, koje njenim listovima daje divnu senku.

Neki od kultivara Nandina domestica su: ′Aurea′, ′Moon Bay′, ′Nana′, Murasaki′, ′Lemon-Lime′, ′Harbor Dwarf′, ′Firepower′, Filamentosa′, ′Compacta′, ′Culf Stram′, ′Pygmea′.

Tabela održavanja:

NANDINANandina kultivari

Pogledajte i druge zanimljive vrste: Callicarpa bodinieri,

Slični Postovi

Ostavite odgovor