Saveti

Kako biljke utiču na raspoloženje

Kako biljke utiču na raspoloženje dendrolog

Kako biljke utiču na raspoloženje? U svetu kakav je danas i stresnom načinu života teško je održati dobro raspoloženje i sačuvati mentalno zdravlje. Kada posle napornog dana na poslu, finansijskih pritisaka i drugih svakodnevnih stresnih situacija ne nalazimo vremena za mentalno i fizičko opuštanje i optimističnost važno je da nas kod kuće dočeka atmosfera i komfor koji će nam omogućiti resetovanje i vratiti izgubljenu energiju kojom ćemo početi novi dan. Ovakvim načinom života ne uspevamo da promenimo loše životne navike i zaboravimo da je priroda svuda oko nas, parče „prirode“ možemo uneteti u svoj dom. Za sve one koji imaju poteškoća u gajenju biljka i ne uspevaju da ih održe u životu ni kratak vremenski period važno je napraviti pametnu selekciju vrsta i odabrati biljke koje ne zahtevaju preterano puno pažnje i kojima odgovaraju uslovi koje imate u prostoru u kom živite.

Evo nekoliko biljaka koje će vam sigurno probuditi čula i opustiti napete misli svojim mirisima, izgledom i čistim vazduhom koji emituju, ne zaboravite da je ipak kiseonik taj koji nam pored osnovnih fizioloških potreba omogućuje i dobru koncentraciju i bistru glavu. Kako biljke utiču na raspoloženje:

 

Jasminum polyanthum – Jasmin

Jasmin dendrolog

Opojan miris jasmina ne prija samo našem čulu mirisa već je i naučno dokazano da poboljšava kvalitet sna. San igra veliku ulogu i značajno utiče na naše fizičko i mentalno zdravlje. Ukoliko obezbedite dobar i kvalitetan san i vaša funkcionalnost u radu, donošenje ispravnih odluka i kontrolisanje na emocija će biti na višem nivou. Poznato je da je jasmin glavni sastojak mnogih parfema, aromaterapija i da izuzetno utiče na optimistično raspoloženje i poletnost. Zaključićete iz gore navedenog da je idealno mesto za gajenje ove biljke spavaća soba.

Raste kao penjačica pa joj treba obezbediti oslonac i ima vrlo lepe misrisne cvetove. Voli sunčane pozicije i dosta vlage i u smislu zalivanja i u smislu orošavanja.

 

Lavandula agnustifolia – Lavanda

Kako biljke utiču na raspoloženje lavanda dendrolog

Jedno od najzastupljenijih eteričnih ulja u svetu dobija se upravo od ove mediteranske biljke. Poznata po karakterističnim ljubičastim cvetovima, duguljastim srebrnkastim listovima, kao i po lepom mirisu dokazano je da lavanda smanjuje nivo stresa i anksioznosti. Lavanda poboljšava san, smanjuje ubrzani rad srca i umiruje uznemirene bebe. Vrlo je česta u aromatičnim vrtovima koje oplemenjuje i svojom vizuelnom lepotom. Voli sunčane pozicije i podnosi neredovno zalivanje i visoke letnje temperature. Izuzetno je jednostavna za gajenje i pravi je odabir za one koji žele da se osmele i naprave svoj prvi kućni vrt.

 

Rosmarinus officinalis – Ruzmarin

Ruzmarin dendrolog

Još jedna mediteranska vrsta koja će dati pravi smisao vašem aromaterapijskom vrtu. Pored toga što obogaćuje i poboljšava kvalitet vazduha sredine u kojoj se nalazi, ruzmarin poboljšava i funkciju pamćenja. Smanjuje nivo stresa i anksioznosti. Pored svega ovoga, ruzmarin je izuzetno prisutan i u kulinarstvu kao začin raznim jelima te ćete od njeg imati još jedan benefit. Kao i lavanda, ruzmarin voli osunčana mesta. U starom veku poznat je i kao simbol ljubavi i uživao je veliki ugled u narodu. Danas se, takođe, primenjuje u nekim narodnim običajima.

 

Aloe Vera – Aloja

Aloe dendrolog

Aloje vera se često koristi u farmaciji kao glavni sastojak biljnih preparata. Poznata je po sočnim mesnatim listovima izuzetno umirujuće deluje na oštećenu kožu od sunca, upala i povreda. smatra se jednim od najmoćnijih prečistača vazduha u svetu. Pored toga što smanjuje nivo ugljen-dioksida tokom noći, ova vrsta uklanja štetne hemikalije kao što su formaldehidi i benzen iz vazduha. Dobro se pokazala i u smanjenju simptoma anksioznosti kod osoba koje su u njenom okruženju.

Ovo su vrlo pristupačne vrste koje će vam biti zahvalne ukoliko zaboravljate da ih zalivate. Nemaju velike potrebe za vlagom jer imaju rezerve vode u svojim mesnatim listovima. Idealna je vrsta za sve one koji nemaju vremena da se bave biljkama a žele da oslobode svoje telo i duh od stresa i obezbede miran san. Takođe, ukoliko želite da poboljšate kvalitet vazduha u kancelariji ovo je vrlo praktična vrsta za svaki prostor.

 

Chrysanthemum – Hrizantema

Hrizantema dendrolog

Hrizanteme su pored toga što dobro prečišćavaju vazduh u sopstvenom okruženju poznate i po ublažavanju simptoma brige i stresa. Kada se uzima kao čaj, hrizantema hladi i opušta naša tela. Vrlo je lekovita vrsta i koristi se za lečenje viskokog krvnog pritiska, bolova u grudima, groznice, prehlade, glavobolje, otoka i vrtoglavice. Čaj od ove biljne vrste je popularan u južnoj Kini a pomaže još u lečenju simptoma anksioznosti i u opuštanju nervnog sistema.

 

Hedera helix – Bršljan

Kako biljke utiču na raspoloženje Bršljan dendrolog

Još jedna vrsta koja vrlo pozitivno utiče na kvalitet vaše sna. Bršljan od od ostalih vrsta ističe to da smiruje alergije posebno kod osoba koje pate od astme. Jedna je od najefikasnijih vrsta za uklanjanje formaldehida iz vazduha. Poznati su razni preparati na bazi bršljana protiv kašlja, celulita i respiratornih upala.

 

Dypsis lutescens – Areca palme

palma dendrolog

Areca palme je poznata dekorativna vrsta koja se često sreće po domovima i poslovnim prostorima. Pored svoje dekorativnosti, ova vrsta je poznata i po efikasnom prečišćavanju vazduha. Vrlo efikasno uklanja toksine iz vazduha i pomaže u smanjivanju nivoa anksioznosti i krvnog pritiska.

Neke od ovih biljaka su toksične za kućne ljubimce. Ukoliko imate psa pročitajte na koje bilje bi trebalo pripaziti: Vrtne biljke toksične za pse.