Biljke Enterijera

Exacum affine

Exacum affine dendrolog

Exacum affine – U narodu poznata kao persijska ljubičica, ova vrsta pripada porodici Gentianaceae i potiče iz Sokotre, zvaničnog jemenskog ostrva. Ova neobična sobna biljka je kratkog veka i za svoje dvogodišnje postojanje podariće vam mnoštvo ljupkih ljubičastih cvetova. Cvetovi mogu biti i u beloj i plavoj boji.

Uslovi sredine

Persijske ljubičice vole svetle prostorije ali ne i direktno sunce. Idealno je popodnevno sunce na zapabdnim i južnim pozicijama. Pored svetla, drugi krucijalan faktor u uzgajanju ove vrste je vlaga. Vrsta zahteva konstantnu vlagu, te joj morate obezbediti stalnu vlažanost supstrata. Ukoliko nedostaje i vlaga vazduha, svakodnevno je orošavajte. Što se tiče prihranjivanja, ljubičicu možete na dve nedelje prihranjivati tečnim đubrivima. Vodite računa da ne upotrebljavate sporotopiva đubriva jer je ovo vrsta kratkog veka. Pored toga što se uzgaja kako sobna biljka, persijska ljubičica je i baštenska vrsta senovitih pozicija. Voli laka, vlažna ali dobro drenirana zemljišta.

Razmnožavanje

Najuspešnije razmnožavanje persijske ljubičice je iz semena. Može se razmnožavati i vršnim reznicama ali je procenat uspeha nizak i nije naročito vredan truda zbog njene kratkovečnosti. Presadnja se ne vrši samo u slučajevima kada je korenov sistem jako zbijen. To se proverava najčešće posle kupovine biljke vađenjem iz saksije.

Pri kupovini gotove biljke, vodite računa da odaberete zdravu biljku punu nerascvetanih pupoljaka i za tri nedelje imaćete Exacum affine prebogat cvetovima u boji po vašem izboru. Ukoliko joj obezbedite svetlost, vlagu i adekvatnu prihranu dobićete biljku bogatu cvetovima i više meseci u toku godine.

Bolesti i štetočine

Pored toga što obožava stalnu vlagu, druga krajnost u uzgoju Exacum affine je njena sklonost ka truležu korena usled prekomerne vlage supstrata. Ovo možete izbeći ukoliko joj obezbedite lagan i dobro ocedit supstrat koji neće zadržavati višak vlage u zoni korenovog sistema. Pored vlage, vrsta je osetljiva i na lisne vaši, grinje. Ako primetite bilo koji simptom zaraze tretirajte biljke odgovarajućim sredsvima koja možete naći u boje snabdevenim poljoprivrednim apotekama.

Tabela održavanja:

exacum affine t

.Pogledajte i druge zanimljive vrste: Pustinjska ruža Adenium obesumGuzmania lingulata.

Ostavite odgovor