Biljke Enterijera

Fikusi – biljke za svaki dom

Fikusi dendrolog

Kao i ostali članovi porodice Moraceae, ficus ima ljepljiv sok od lateksa, koji je toliko postojan i poseduje ga toliko da se od njega može praviti guma. Biljke ovog roda nalaze se na svim tropskim kontinentima, ali i na ostalim kontinentima sa umerenom klimom. Fikusne vrste koje se uzgajaju kao sobne biljke vrlo retko cvetaju, ali je to jedna od stvari koja se ovoj biljci može oprostiti zbog činjenice da se sa neverovatnom lakoćom prilagođavaju uslovima zatvorenog prostora, bilo da je u pitanju dom ili kancelarija. Fikusi su jedna od vrsta za koje se ljudi vezuju i ukoliko uspete da dobro razumete vašu biljku uspeh u uzgoju fikusa vam je zagarantovan.

Šta treba znati o fikusu i kako voditi računa o njemu?

Najvažnije što treba znati pre kupovine fikusa jeste da on nikako ne voli promene. Fikusi se najbolje ponašaju ukoliko se drže na jednom mestu i ukoliko se pomeraju što je manje moguće. Svakako s vremena na vreme potrebno je rotirati biljku kako bi svi njeni delovi dobili podjednako svetlosti, ali odbacivanje lišća nikako ne treba shvatiti kao potrebu za premeštanjem ili presađivanjem. Fikus će se prilagoditi prostoru, kao i mestu u vašem domu, ali za to će biti potrebno i do nekoliko nedelja. Ključna reč u procesu brige o fikusu je: Strpljenje

Što se zalivanja tiče, tokom vremena biljka će sama pokazati svoje sklonosti i potrebe za vodom koje ćete lako ispratiti i usvojiti. Neophodno je obezbediti velike saksije jer su fikusi drvenaste vrste kojima treba prostor za korenov sistem. Ukoliko je voda suva i biljka nije zalivena dugo, voda može proći kroz saksiju a da čak ni ne nakvasi korenov sistem, tako da je potrebno s vremena na vreme tuširanje saksije I zemlje kako bi voda dospela do svakog dela saksije odnosno korenovog sistema.

 

Problemi i kako ih rešiti
Opadanje listova kod krupnolisnih vrsta fikusa

Uzrok: Odgovor na stres okruženja ili sasvim uobičajena pojava.

Rešenje: Mnogi novi vlasnici fikusa uplaše se kada listovi krenu da opadaju sa tek nabavljene biljke. U ovom periodu neophodno je strpljenje – nemojte presađivati fikus, nemojte ga prihranjivati ili preterano zalivati. Umesto toga sačekajte oko dva meseca. Biljka možda neće odmah početi sa novim izdancima, ali opadanje listova bi svakako trebalo da prestane. Neke vrste fikusa odbacuju lišće usled normalnog vegetativnog razvoja, čak i kada nisu ni pod kakvim stresom.

Listovi Ficus benjamina ili Ficus lyrata su lepljivi I opadaju dok su još zeleni

Uzrok: vrlo mala izbočina na kori, stabljici ili lišću

Rešenje: Orežite zaražene grane. Ukoliko imate uslova iznesite biljke napolje i temeljno ih isprskajte uljnim sapunom. Dva dana kasnije operite biljku toplom vodom, a pažnju posebno obratite na donje delove listova. Nakon nedelju dana pažljivo pregledajte biljku i tretman ponovite po potrebi.

Vrhovi listova Fcus lyrata postaju braon i suše se

Uzrok: Neadekvatno zalivanje ili nedostatak magnezijuma

Rešenje: Prilikom zalivanja pazite da ceo korenov sistem bude dobro navlažen, jer voda ume da se procedi kroz saksiju pre nego što je biljka usvoji. Jednom godišnje pomešajte kašičicu magnezijumove soli sa vodom i zalijte biljku.

Lišće izgleda bledo i bolesno sa paučinastim materijalom sa donje strane listova

Uzrok: Grinje (Spidermites)

Rešenje: Svi fikusi su umereno podložni grinjama, ali su retko biljke koje su se prve zarazile u vašem vrtu. Ako se krupnolisni fikus zarazi, lagano operite listove sunđerom umočenim u sapunicu, dobro isperite i zatim tretirajte insekticidnim sapunom.

Ficus elastica ima stare krupne listove, ali novi listovi ne rastu

Uzrok: Nedovoljno svetla

Rešenje: Jednom kada se prilagodi slabom svetlu, ovaj fikus će ostati zdrav, ali mu je potrebno slabo do umereno svetlo kako bi pospešilo nove listove I nov prirast. Ako imate uslova u letnjim mesecima premestite biljke napolje ili u senoviti deo vrta. Biljke će tada reagovati na toplotu i pojačanu svetlost stvarjući lepu porciju novih listova. Ukoliko niste u mogućnosti da biljke iznesete napolje, pomozite im veštačkim osvetljenjem za vegetativnu fazu.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst pročitajte više i o Ficus microcarpa Ginseng;

Nazad na listu

Slični Postovi