Drveće

Taxodium distichum

Taxodium distichum dendrolog

Taxodium je listopadni četinar iz porodice Cupressaceae potiče iz severne Amerike. Vrsta može da poraste i do 45 m u visinu. Ime potiče od latinskih reči Taxus što znači tisa i  eidos što znači sličnost oblika listova. Ćelavi čempres, kako ga još nazivaju, je priramidalni četinar koji u svom prirodnom okruženju raste u močvarama i priobalnim područjima američkih reka. Kada raste u vlažnim područjima snažno korenje izbija iz zemlje i ide u visinu i do 1m, i daje čitavom prizoru nesvakidašnji izgled. Listovi su mekani, perasti i zeleni i na jesen dobijaju smeđu bakarnu boju koja celom pejzažu daje posebnu draž. U zimu listovi opadaju. Taxodium cveta u martu – aprilu, plod je šišarka.

Uslovi sredine

Voli sunčane položaje i vlažna zemljišta koja su dobro drenirana. Važi za jako tolerantnu vrstu na uslove zemljišta jer bez problema raste i na kiselim, i peščanim podlogama. Vrlo je pogoodan za sadnju u gradskim sredinama jer je izuzetno otporan na gradska zagađenja. Zahvaljujući interesantnom habitusu taxodium je našao najveću primenu u soliternoj sadnji, iako je vrlo interesantan u grupaciji sa drugim biljkama zbog svog kolorita. Izuzetno je jednostavna za gajenje i sem sunčanih položaja potrebno je redovno zalivanje kako bi vrsta dala svoj maksimum. Ukoliko gajite Taxodium distichum na suvim terenima rast će mu biti ograničen. Odličan je izbor za gajenje na vlažnim zemljištima. Ova neobična vrsta će svakako povećati atraktivnost vašeg vrta i obojiće ga svojim toplim bojama.

Bolesti i štetočine

Vrsta je otporna na trulež i nema problema sa napadima insekata, kao ni sa bolestima. Kada se gaji na alkalnim zemljištima često se javlja hloroza.

 

Taxodium distichum

Pogledajte i druge zanimljive vrste: Catalpa bignonioides,