Drveće

Taxodium distichum

Taxodium je listopadni četinar iz porodice Cupressaceae potiče iz severne Amerike. Vrsta može da poraste i do 45 m u visinu. Ime potiče od latinskih reči Taxus što znači tisa i  eidos što znači sličnost oblika listova. Ćelavi čempres, kako ga još nazivaju, je priramidalni četinar koji u svom prirodnom okruženju raste u močvarama i priobalnim područjima američkih reka. Kada raste u vlažnim područjima snažno korenje izbija iz zemlje i ide u visinu i do 1m, i daje čitavom prizoru nesvakidašnji izgled. Listovi su mekani, perasti i zeleni i na jesen dobijaju smeđu bakarnu boju koja celom pejzažu daje posebnu draž. U zimu listovi opadaju. Taxodium cveta u martu – aprilu, plod je šišarka.

Voli sunčane položaje i vlažna zemljišta koja su dobro drenirana. Važi za jako tolerantnu vrstu na uslove zemljišta jer bez problema raste i na kiselim, i peščanim podlogama. Vrlo je pogoodan za sadnju u gradskim sredinama jer je izuzetno otporan na gradska zagađenja. Zahvaljujući interesantnom habitusu taxodium je našao najveću primenu u soliternoj sadnji, iako je vrlo interesantan u grupaciji sa drugim biljkama zbog svog kolorita. Izuzetno je jednostavna za gajenje i sem sunčanih položaja potrebno je redovno zalivanje kako bi vrsta dala svoj maksimum. Ukoliko je gajite na suvim terenima rast će joj biti ograničen.

Vrsta je otporna na trulež i nema problema sa napadima insekata, kao ni sa bolestima. Kada se gaji na alkalnim zemljištima često se javlja hloroza. Odličan je izbor za gajenje na vlažnim zemljištima. Ova neobična vrsta će svakako povećati atraktivnost vašeg vrta i obojiće ga svojim toplim bojama.

 

Slični Postovi