Saveti, Blog

Crna trulež kod Phalaenopsis orhideje

Crna trulež orhideje dendrolog

Crna trulež kod Phalaenopsis orhideje nije retka pojava. Orhidje svojim mirisnim i živim cvetovima čine toplinu doma, ali i lepu dobrodošlicu svakome ko u njega uđe. Pored svoje lepote i grandioznosti kojima krase naše domove, ove prelepe cvetnice, na žalost, podložne su i određenim bolestima.

Na svu sreću, postoji nekoliko načina za uspešno lečenje ovih boljki i ukoliko budete pratili uputstva iz ovog serijala budite sigurni da će vam cvetovi orhideja biti zdravi i dugoročno će krasiti vaše orhideje.

Da li je Vaša orhideja bolesna?

Kako biste utvrdili da li je vaša orhideja bolesna, pre svega morate znati koji su pokazatelji određenih bolesti orhideja. Bitno je znati šta tražiti i kako se bolesti ispoljavaju. U ovim tekstovima imate priliku da pročitate kako izgledaju najčešće bolesti Phalaenopsis orhideje.

Crna trulež

Crna trulež je delimično zarazna bolest. Ukoliko vaša orhideja pati od crne truleži to ćete lako detektovati. Ovu bolest karakteriše crna boja po listovima orhideje. Bolest napada listove, koren i pupoljke i može se razviti izuzetno brzo. Brzina razvoja bolesti veća je ukoliko su temperature više. Što je temperatura veća bolest se brže razvija. Na svu sreću crnu trulež moguće je izlečiti ukoliko se ustanovi na vreme. Kada dođe do crne truleži potrebno je odstraniti zaraženi list, koren ili pupoljak sterilisanim makazama. Nakon toga mesto sa kog ste uklonili zaraženo tkivo potrebno je tretirati fungicidom kako se bolest ne bi širila.

Kako biste uspešno prepoznali ove bolesti i reagovali na vreme pogledajte slike bolesti koje smo vam pripremili. Phalaenopsis orhideje nije teško uzgajati, a uz kompletan opis svih bolesti i načine lečenja vaše biljke će biti zdrave i srećne.

Pročitajte i ostale tekstove sa našeg sajta iz serijala o orhidejama kako biste znali koji je najbolji način za lečenje Phalaenopsis orhideje i svih najčešćih bolesti kod istih.

Phalaenopsis orhideje CM i ORS virusi

Nazad na listu

Slični Postovi

Ostavite odgovor