Saveti, Blog

Phalaenopsis orhideje CM i ORS virusi

phalaenopsis-orhideje-CMV-i-ORSV-virusi

Phalaenopsis orhideje svojim mirisnim i živim cvetovima čine toplinu doma, ali i lepu dobrodošlicu svakome ko u njega uđe. Pored svoje lepote i grandioznosti kojima krase naše domove, ove prelepe cvetnice, na žalost, podložne su i određenim bolestima.

Na svu sreću, postoji nekoliko načina za uspešno lečenje ovih boljki i ukoliko budete pratili uputstva iz ovog serijala budite sigurni da će vam cvetovi orhideja biti zdravi i dugoročno će krasiti vaše orhideje.

Da li je Vaša orhideja bolesna?

Kako biste utvrdili da li je vaša orhideja bolesna, pre svega morate znati koji su pokazatelji određenih bolesti orhideja. Bitno je znati šta tražiti i kako se bolesti ispoljavaju. U ovim tekstovima imate priliku da pročitate kako izgledaju najčešće bolesti Phalaenopsis orhideje.

Cymbidium mozaik virus (CMV)

Cymbidium mozaik virus i Odontoglossum ringspot virus su različite vrste bolesti orhideja.  Ukoliko primetite mrlje ili gubitak boje na cvetovima vaših orhideja vrlo je verovatno da boluje od Cymbidium virusa.

Simptomi: Deformisani cvetovi, cvetovi sa mrljama, cvetovi bez boje na određenim delovima

Tretman: Obzirom da ne postoji lek, biljku je potrebno ukloniti.

CMV virus:

Phalaenopsis orhideje 1 CMV virus dendrolog

Phalaenopsis orhideje CMV virus dendrolog

 

 

 

 

 

 

 

 

Odontoglossum ringspot virus (ORSV)

Slično ovoj bolesti cvetova, obolevaju i listovi. Mrlje ili gubitak boje na listovima uzrokovani su Odontoglossum virusom. Na žalost, za ove dve bolesti nema leka. Ukoliko primetite bilo koji od pokazatelja ove dve bolesti uklonite biljku što je pre moguće kako ne bi zarazila zdrave orhideje iz vaše kolekcije.

Simptomi: Deformisani listovi, listovi sa mrljama, listovi bez boje na određenim delovima.

Tretman: Obzirom da ne postoji lek, biljku je potrebno ukloniti.

ORSV virus:

Phalaenospis ORSV virus dendrologPhalaenospis ORSV 1 virus dendrolog

 

 

 

 

 

 

Savet:
  • U radu sa orhidejama uvek sterilišite makaze i drugi baštenski alat
  • Nemojte koristiti stari supstrat za presađivanje novih orhideja

Ove dve bolesti prenose se sa jedne na drugu biljku zaraženim alatom, ali i mušicama te je neophodno ukloniti biljku čim pokaže simptome jedne od ove dve biljke.

Kako biste uspešno prepoznali ove bolesti i reagovali na vreme pogledajte slike bolesti koje smo vam pripremili. Phalaenopsis orhideje nije teško uzgajati, a uz kompletan opis svih bolesti i načine lečenja vaše biljke će biti zdrave i srećne.

Pročitajte i ostale tekstove iz serijala kako biste znali koji je najbolji način za lečenje Phalaenopsis orhideje i svih najčešćih bolesti kod istih.

Ostavite odgovor