Saveti, Blog

Truljenje korena kod Phalaenopsis orhideje

truljenje-korena-kod-phalaenopsis-orhideje-dendrolog

Truljenje korena jedna je od bolesti koje su česte kod orhideja. Orhideje svojim mirisnim i živim cvetovima čine toplinu doma, ali i lepu dobrodošlicu svakome ko u njega uđe. Pored svoje lepote i grandioznosti kojima krase naše domove, ove prelepe cvetnice, na žalost, podložne su i određenim bolestima.

Na svu sreću, postoji nekoliko načina za uspešno lečenje ovih boljki i ukoliko budete pratili uputstva iz ovog serijala budite sigurni da će vam cvetovi orhideja biti zdravi i dugoročno će krasiti vaše orhideje.

Da li je Vaša orhideja bolesna?

Kako biste utvrdili da li je vaša orhideja bolesna, pre svega morate znati koji su pokazatelji određenih bolesti orhideja. Bitno je znati šta tražiti i kako se bolesti ispoljavaju. U ovim tekstovima imate priliku da pročitate kako izgledaju najčešće bolesti Phalaenopsis orhideje.

Truljenje korena

Kod ove neprijatne bolesti dolazi do brzog truljenja i propadanja korenovog sistema. Ukoliko vaša orhideja pati od ove bolesti to ćete lako prepoznati po žutoj boji u samoj bazi biljke. Baza postaje žuta i polako truli zajedno sa korenovim sistemom, a listovi biljke postaju braon. Ako trulež korena otkrijete u najranijoj fazi ima spasa vašoj orhideji. Potrebno je da se koren zahvaćen truležom odstrani sterilisanim instrumentom – makazama ili skalpelom. Nakon odstranjivanja potrebno je koren tretirati fungicidom. Kako biste sprečili da uopšte dođe do truljenja korena neophodan je dobar izbor mesta u startu. Ključno je znati da razvoju truleži pogoduju topla i vlažna mesta i bolest će se pre razviti u ovakvim sredinama.

Kako biste uspešno prepoznali ove bolesti i reagovali na vreme pogledajte slike bolesti koje smo vam pripremili. Phalaenopsis orhideje nije teško uzgajati, a uz kompletan opis svih bolesti i načine lečenja vaše biljke će biti zdrave i srećne.

Pročitajte i ostale tekstove sa našeg sajta iz serijala o orhidejama kako biste znali koji je najbolji način za lečenje Phalaenopsis orhideje i svih najčešćih bolesti kod istih.

Phalaenopsis orhideje CM i ORS virusi

Nazad na listu

Slični Postovi

Ostavite odgovor