Saveti, Blog

Kako da vaše orhideje budu zdrave i srećne?

kako da vase orhideje budu zdrave i srecne dendrolog

Kako da vaše orhideje budu zdrave i srećne? Orhideje svojim mirisnim i živim cvetovima čine toplinu doma, ali i lepu dobrodošlicu svakome ko u njega uđe. Pored svoje lepote i grandioznosti kojima krase naše domove, ove prelepe cvetnice, na žalost, podložne su i određenim bolestima.

Na svu sreću, postoji nekoliko načina za uspešno lečenje ovih boljki i ukoliko budete pratili uputstva iz ovog serijala budite sigurni da će vam cvetovi orhideja biti zdravi i dugoročno će krasiti vaše orhideje.

Šta je bitno?

Orhideje važe za simbol elegancije, lepote i ljubavi. Kako biste bili sigurni da će vaše orhideje rati zdrave i srećne potrebno je redovno kontrolisanje bolesti. Orhideje su prilično izdržljive biljke i lako se mogu izlečiti ukoliko se bolest otkrije na vreme.

Pregledom vaših orhideja na dnevnom nivou sa sigurnošću ćete uočiti i najmanju promenu i moći ćete da reagujete na vreme.  Ukoliko je biljka bolesna uglavnom je neophodno odstraniti tkivo biljke zahvaćene bolešću, ali je svakako i bitno da se ne odstranjuje previše jer ovim pospešujemo razvoj bolesti.

Upoznajte Vaše orhideje

Vaše orhideje brzo će se navići na vaš ritam, na sredinu u koju ste ih smestili u vašem domu, kao i na svoje novo okruženje. Upoznajte svoje orhideje, šta je to što vole, koja prihrana im najviše odgovara… Supstrat je takođe bitan faktor i izbor najadekvatnijeg supstrata svakako će doprineti zdravom rastu i razvoju vaših orhideja.

Savetujemo vam da izbegavate postavljanje orhideja na direktno sunce. Orhideje vole indirektno, filtrirano svetlo poput mesta iza zavese ili prozora na zapadnoj strani. Zalivajte ih jednom nedeljno tako što ćete koren zalivati preko supstrata, ali saksiju postavite u nepropusnu posudu kako bi se koren sa dna saksije natopio. U ovoj posudi orhideje ostavite potopljene oko pola sata. Na taj način bićete sigurni da je i gornji deo supstrata i korena dobio dovoljno vode, dok je dno saturisano potapanjem. Nakon toga ocedite sav višak vode i orhideju vratite na svoje mesto.

Prihranjujte svake druge nedelje prihranom za orhideje van faze cvetanja. Kada su orhideje u cvetnoj fazi prihranjujte ih prihranom za cvetanje orhideja jednom nedeljno.

Pročitajte i ostale tekstove sa našeg sajta iz serijala o orhidejama kako biste znali Kako da vaše orhideje budu zdrave i koji je najbolji način za lečenje Phalaenopsis orhideje i svih najčešćih bolesti kod istih.

Phalaenopsis orhideje CM i ORS virusi

Ostavite odgovor