Saveti, Blog

Botritis kod Phalaenopsis orhideje

Botritis-kod-phalaenopsis-orhideje-dendrolog

Botritis je gljivično oboljenje koje zahvata cvet orhideje. Orhideje svojim mirisnim i živim cvetovima čine toplinu doma, ali i lepu dobrodošlicu svakome ko u njega uđe. Pored svoje lepote i grandioznosti kojima krase naše domove, ove prelepe cvetnice, na žalost, podložne su i određenim bolestima.

Na svu sreću, postoji nekoliko načina za uspešno lečenje ovih boljki i ukoliko budete pratili uputstva iz ovog serijala budite sigurni da će vam cvetovi orhideja biti zdravi i dugoročno će krasiti vaše orhideje.

Da li je Vaša orhideja bolesna?

Kako biste utvrdili da li je vaša orhideja bolesna, pre svega morate znati koji su pokazatelji određenih bolesti orhideja. Bitno je znati šta tražiti i kako se bolesti ispoljavaju. U ovim tekstovima imate priliku da pročitate kako izgledaju najčešće bolesti Phalaenopsis orhideje.

Botritis

Ovo gljivično oboljenje zahvata cvetove i listove raznih biljaka, ali kod orhideja napada cvetove. Ukoliko je vaša orhideja napadnuta i pati od botritisa to ćete najlakše primetiti po crnim ili svetlo braon tufnicama po cvetovima vaše orhideje. Kako biste sprečili dalje širenje ove bolesti neophodno je odmah ukloniti klonule i zaražene cvetove. Ovo je neophodno uraditi sterilisanim alatom – makazama ili skalpelom. Nakon uklanjanja obolelog tkiva zaraženu biljku je potrebno isprskati fungicidom.

Glavni uzrok ove bolesti je vlaga. Ukoliko prilikom zalivanja dođe do prskanja cvetova to će sigurno pospešiti razvoj botritisa. Botritis se prenosi i vazdušnim putem, pa tako vetar može da ga donese sa susedne biljke, a čak i iz susednog dvorišta ili balkona.

Kako biste uspešno prepoznali ove bolesti i reagovali na vreme pogledajte slike bolesti koje smo vam pripremili. Phalaenopsis orhideje nije teško uzgajati, a uz kompletan opis svih bolesti i načine lečenja vaše biljke će biti zdrave i srećne.

Pročitajte i ostale tekstove sa našeg sajta iz serijala o orhidejama kako biste znali koji je najbolji način za lečenje Phalaenopsis orhideje i svih najčešćih bolesti kod istih.

Phalaenopsis orhideje CM i ORS virusi

Ostavite odgovor